A téli mozgáshiány, különösen az ülőmunka hatása a csípőtájékon mutatkozik meg a legszembeszökőbben. A feszes kontúrok hamar elmosódnak, a zsírlerakódások és a felpuhult izmok következtében pedig a kerek ív hullámossá válhat. A formás csípő és a keskeny derék nem elérhetetlen álom, hiszen a kritikus terület lokális edzés segítségével fejleszthető.

hirdetés

A comb, fenék és a csípő területeire könnyedén lerakódnak a zsírpárnák, amelyektől csak jól kombinált diétával és testmozgással lehet megszabadulni. A felpuhult kötőszövetek miatt a kontúrok elmosódnak, a bőr pedig hepehupássá, göröngyössé válhat. Bár az egészséges, fogyókúrás étrend szükséges, önmagában nem sokat segít, hiszen a V-alakban lerakódott zsír legyalulásához az alakformáló és a kardió tréningek éppúgy elengedhetetlenek.

A plusz kilók eltűnését a bevitt kalóriák csökkentésével, valamint finomított cukrokban szegény táplálkozással támogathatod. A túlzott cukorbevitel a kollagéntermelésre sincs jó hatással, és a narancsbőr kialakulását is elősegítheti.

Érdemes rostban gazdag élelmiszereket fogyasztani, ám a hüvelyesek, valamint az esszenciális zsírsavakban bővelkedő magvak is a tányérra kerülhetnek. A vízfogyasztásról sem szabad megfeledkezni, mivel a vízháztartás felborulása a diéta megrekedését és a méreganyagok raktározódását eredményezheti. A lassú anyagcsere pedig megnehezíti a súlyvesztést, mivel a mikrotápanyagok nem tudnak hatékonyan felszívódni a lerakódott salakanyagok miatt.

A zsírpárnák leapadásához intenzív edzésre van szükség. Ilyen például a HIIT, az aerobik, vagy bármilyen kardió mozgás. Ezek a mozgásformák zsírégető tartományba tornásszák a pulzusszámot, sőt, az állóképességjavító tréningekkel kombinált erősítő gyakorlatok, és az intervallum edzések után az utóégető hatás is megvalósul. Ám a képlet még nem teljes, hiszen a csípő kerek ívének visszanyeréséhez lokális tónusozásra éppúgy szükség lehet.

Napi tíz perc edzés a formás csípő érdekében

Az alakformáló edzések feladata ezzel szemben a hullámos bőrfelület feszesítése, és a kontúrok megtartása. A renyhe izmok erősödnek, így idővel elbúcsúzhatunk a göröngyös csípőtől és a karfiolos combtól. Télen kiemelten fontos, hogy célzott gyakorlatokkal időnként átmozgassuk ezt a területet, hiszen kevesebbet mozgunk, ezért könnyebben lerakódik a felesleg, és persze hamarabb felpuhul az izomzat.

Az alábbi gyakorlatsor mindössze tízperces, mégis alaposan megdolgoztatja a csípő-, a comb- és a derék területeit. Könnyedén beilleszthető a mindennapokba, és más mozgásformákkal is kombinálható. A jól felépített mozdulatsor segít feszesíteni a kontúrokat, és megdolgoztatja az ellustult izomcsoportokat. Csupán gumiszalagra és súlyzóra lesz hozzá szükséged, és már kezdődhet is a mozgás! A gumiszalag változatos módon segíti az izomfejlődést és a feszes kontúrok kialakítását: mivel növeli az ellenállást, nagyobb erőbedobással kell végezni a gyakorlatot, így rövidebb időn belül jobb eredményt érhetsz el.

 

 

Eleinte dolgozhatsz gumiszalag nélkül, így a feladatok nem lesznek annyira megterhelőek a kezdeti szakaszban. Később megemelheted a gyakorlatok számát, a videó ebben is a segítségedre lesz.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés