Élete során a legtöbb nő időszakonként találkozik a vízvisszatartás problémájával. Ilyenkor a szervezet feleslegesen halmozza fel a folyadékot, amitől jóval puffadtabbnak tűnik a has, és a lábszárak, bokák is megvastagodhatnak. Bár nem valós hízásról van szó, ilyenkor a mérleg is többet mutathat egy-két kilóval, és szűkebbnek érezheted a napokkal korábban még pont megfelelő méretű ruhadarabokat. Az ödémásodásnak számos oka lehet, melyek kiiktatásával csökkenthető a kényelmetlen állapot, de egy-egy vízhajtó ital is segíthet, melynek hatására felgyorsul az anyagcsere, laposabb lesz a has, és a felesleges víz gyorsabban távozik.

hirdetés

Olykor előfordul, hogy hirtelen őrült vízraktározásba kezd a szervezet, amitől egyik napról a másikra látványos átalakuláson megy keresztül a női test. Sokaknál minden tünet egyszerre jelentkezik: megvastagodnak a kéz ujjai és a lábszárak, bedagadnak a bokák, és vizenyősen puffadttá válik a has, mintha egy este alatt meghízott volna az ember. Bár komoly betegségek is meghúzódhatnak az ödémásodás hátterében, leggyakrabban életmódbeli tényezők idézik elő.

A legbanálisabb ok általában a nem megfelelő, kiegyensúlyozatlan vízfogyasztás: egyszerre túl sok, vagy több órán keresztül túl kevés folyadékbevitel. Mindkét eset negatívan hat a keringésre, és megterheli a veséket. Érdemes egyenletesen pótolni a vizet, így a méreganyagok hatékonyabban kimosódhatnak a szervezetből.

A túlzott só- és cukorfogyasztás, a koffeines, alkoholos italokkal elért dehidratáció, a ciklusonkénti hormonváltozás, valamint a mozgásszegény életmód egyaránt hozzájárulhat ahhoz, hogy felboruljon a test vízháztartása. Ilyenkor súlyingadozás figyelhető meg, ám jó hír, hogy a felesleges vízzel a plusz kilók is eltűnnek. Ám, ha figyelsz a testedre, jól tudod, hogy nem történik tényleges fogyás. Bár az ödémásodás megszűnésével centikben mérhető a változás, zsírból nem veszít az ember, csak a szövetek közt rekedt folyadék távozik.

Viszont ez a folyamat nagyobb löketet adhat a diétának, hiszen a visszatartott víz jelentősen lassítja az anyagcserét, illetve akadályozza a szervezet méregtelenítő folyamatait. Amint megszűnik a probléma, könnyebben apadnak majd a kilók. A női test a menstruáció előtti időszakban jellemzően több vizet tart vissza, ezért puffad fel hirtelen a has ilyenkor. Bár nincs olyan módszer, amitől végleg elbúcsúzhatsz a havonként ismétlődő vizesedéstől, de természetes, vízhajtó hatású ételekkel és italokkal jelentősen enyhítheted a tüneteket.

6 egyszerű vízhajtó ital: könnyedén távozik a felesleges víz, ha ezeket iszod

Amint megkapja a szervezet a számára szükséges mennyiségű, kiegyensúlyozottan elosztott folyadékot, illetve, ha átmozgatod a végtagokat és sétálsz egyet, az esetek többségében a vízvisszatartás jelei enyhülnek. Ám, ha ezek után sem távozik a szervezetből a felesleges víz, vagy a probléma rendszeresen jelentkezik, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hiszen többek között szívbetegség, vagy veseelégtelenség is állhat a háttérben.

Ha szeretnél megszabadulni a feleslegesen visszatartott víztől, akkor érdemes változtatni az életmódon, emellett káliumtartalmú zöldségekkel, gyümölcsökkel lendítheted fel a folyamatot. Ezeknek az italoknak a segítségével hamarabb megszabadulhatsz a felhalmozott víztől, és látványosan visszaapadhat a kiálló has.

Fontos, hogy a vízhajtással nem szabad túlzásba esni, még akkor sem, ha természetes módszerekhez folyamodsz! A gyógyteák és káliumtartalmú ételek fogyasztása mellett fokozottan érdemes odafigyelni a vízpótlásra, máskülönben könnyen dehidratálttá teheted a szervezeted. Az étrend-kiegészítőkkel történő káliumpótlás szükségtelen, ha nem javasolja az orvos, sőt veszélyes is lehet, hiszen túladagoláshoz vezethet.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés