Mosás előtt általában mindenki alaposan átnézi a ruhák zsebeit, mégis gyakran előfordul, hogy egy észrevétlenül megbúvó papír zsebkendő valahogy bekeveredik a mosógépbe.

hirdetés

Különösen bosszantó tud lenni, amikor a mosás lejártával szembesülünk vele, hogy egy kimosott papír zsebkendő ízekre foszlott darabkáival beterítette a ruhákat. Ilyenkor pánikszerűen próbálunk megszabadulni a fehér szöszöktől, de általában csak nagyobb bajt okozunk azzal, ha újraindítjuk a mosást.

A porhanyós fecniktől vizes állapotukban nagyon nehéz megszabadulni, ezért ésszerűbb, ha megvárjuk, míg a szövetek, illetve a rájuk tapadt papírgalacsinok is megszáradnak.

Kisebb a baj, ha farmerral történik a baleset

Ha csak nem erősen koptatott farmeranyagról van szó, nem kell nagyon kétségbeesnünk. Terítsük olyan helyre a pórul járt ruhadarabot, ahol a száradást követően nem a szőnyeget terítik be a zsebkendő apró részei.

Ha elpárolgott a víz a farmerból, nemes egyszerűséggel jól rázzuk ki a kád felett, hogy lepotyogjanak a nagyobb papírfecnik. Majd fogjunk egy száraz ruhakefét, és a farmerszálak irányában többször húzzuk át az anyagon.

Ha fekete ruhaneműről van szó, egy picit több dolgunk lesz a fehér szöszök eltávolításával. Amennyiben nincs otthon szöszvonzó mágikus hengerünk, vágjunk hosszabb csíkokat bármilyen – szigetelésre vagy dobozolásra alkalmas – ragasztószalagból, és hosszában ragasszuk be velük a farmer felületét.

Mint egy sebtapaszt, tépjük le a csíkokat a farmerról, és, ha kell, ismételjük meg többször a műveletet. Mivel többnyire erős anyagról van szó, mely nem hajlamos a bolyhosodásra, bírni fogja a műveletet.

Egy kis trükk, a finomabb anyagokhoz

A kétoldalú ragasztószalag is jó szolgálatot tehet ilyenkor, amennyiben van a háznál. Tekerjünk körbe vele egy henger formájú hajkefét, vagy épp a tenyerünket, így finomabb mozdulatokkal el tudjuk távolítani az anyagszálakhoz tapadt szöszöket anélkül, hogy felbolyhosítanánk a ruha felületét.

Szintén jó trükk, ha a nedves szöveten kézzel összehúzzuk a nagyobb papírdarabkákat, így száradás után könnyebb megszabadulnunk a nagyobb kupactól.

Az aprócska, fehér maradványokat pedig egy antisztatikus, mikroszálas, tiszta törlőkendővel is elcsíphetjük, amit a képernyők és a szemüveglencsék tisztítására találtak ki. Nagyon jól vonzza magához a finom szöszöket és a port, így a porhanyós papírrostokkal is elbánik. A ronggyal finoman átseperjük az anyagot, majd többször kirázzuk a ruhaneműt.

Bolyhos pulóverre tapad a szétmosott zsebkendő – Igazi rémálom

A látványtól szinte sokkhatás éri az embert, és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ezt végképp lehetetlen eltávolítani.

A kötött, bolyhos szálak közé rekedt papírfoszlányok szinte eggyé válnak az anyaggal, ezért a porszívós trükk sem válik be igazán, ráadásul a durva szívóerővel csak feleslegesen roncsoljuk a pulóvert. Amikor száradás után leráztuk róla a nagyobb zsebkendődarabkákat, fektessük ki a kötött ruhaneműt egy sima felületre, és fogjunk egy eldobható borotvát.

Fontos, hogy az eszközünk éles és több pengés legyen, így egyszerűbben dolgozhatunk vele anélkül, hogy kihúznánk, vagy roncsolnánk a pamutszálakat. Finoman, óvatosan, a száliránnyal ellentétesen borotváljuk meg a pulóvert. Nemcsak a bolyhokat, de a közéjük tapadt zsebkendőrostokat is eltávolíthatjuk ezzel a trükkel.

  • Megosztás: