A só az egyik legfontosabb alapanyag a konyhában, így szinte biztos, hogy kéznél van, ha mosást indítasz.

A só folttisztító hatását nagyanyáink jól ismerték: nem véletlen, hogy mindig előkerült egy marék só, ha vörösbor löttyent a szőnyegre, és ruhafestéskor is gyakran alkalmazták.

Ma már csak kevesen ismerik áldásos tulajdonságait, hiszen általában célirányosan vásárolunk folttisztítókat és mosóporokat, amikor mosást tervezünk. A fehér ruhákhoz kíméletes fehérítőt, a színesekhez folttisztítót és színfogó kendőt adunk: pedig tulajdonképpen mindkettő helyettesíthető a sóval.

Engedi a farmered a színét? Áztasd be sós vízbe!

Még ma is akadnak olyan ruhafestékek, melyeknek a használati utasításában külön felhívják rá a figyelmet, hogy a festési eljárás után sós vízzel lehet fixálni a befestett anyag színét. A boltból kikerülő farmerek rendszerint még a harmadik-negyedik mosás után is összefogják színükkel a velük együtt mosott ruhákat, így erre a problémára remekül alkalmazható a konyhai ételízesítő.

Mielőtt betennéd a farmernadrágot a mosógépbe, áztasd be sós vízbe, de tulajdonképpen bármilyen színes mosáshoz hozzáadhatod a sót. Azt tapasztalod majd, hogy a ruhák vibrálóbb, élénkebb színűek, mintha újak lennének.

Szagtalaníts sóval!

Éppúgy, mint az ecet, a só is alkalmas arra, hogy megszabadítsa az erős szagoktól a textíliákat. Biztos hallottad már, hogy sót kell szórni a szőnyegre, ha büdös, mielőtt alaposan kiporszívóznád. A magas hőfokon nem mosható edzőcuccok, zoknik és cipők fertőtlenítésére, illetve szagtalanítására is alkalmas a sós a mosás.

Makacs foltokat tüntethetsz el vele

Azt talán már mindenki tudja, hogy a borfolt és a beszáradt vérfolt kiváló ellenszere a vízből és sóból kikevert massza, de nemcsak a pecsétekkel bánik el jól, hanem a besárgult fehér ruhákat úgyszintén helyrehozza. A só szinte kiradírozza a fehér szálakból az izzadságfoltokat.

Tisztán tarthatod vele a mosógépet

Egyértelmű, hogy a mosogatógépbe sótablettát teszünk a vízkő-lerakódások megelőzésére, a mosógéppel azonban már ritkábban törődünk. Pedig időnként ajánlott fertőtleníteni és áttisztítani egy üres, ecetes mosóprogram indításával, de még a lerakódásoktól és a rossz szagoktól is megszabadulhatsz, ha ilyenkor sót adagolsz a vízhez.

  • Megosztás:
hirdetés