A tehetséges modellek manapság hatalmas hírnévre tehetnek szert, a szupermodellstátuszt elérő hölgyekkel pedig szinte mindent el lehet adni. A divatvilág megbecsült szereplőinek számítanak, ám ez nem volt mindig így. Pár évtizeddel ezelőtt a ruhákat bemutató hölgyek névtelenek, alulfizetettek voltak. Ebben az időszakban vált ikonikus alakká Dorian Leigh, aki csupán 165 centiméter volt.

hirdetés

Dorian Elizabeth Leigh Parker 1917-ben született Texasban. Három testvére volt, az egyikük a szintén szép modellkarriert befutó Suzy Parker. Dorian eleinte egyáltalán nem készült modellnek, nem is vonzotta a szakma. Jó tanuló volt, nagy gondot fordított a tanulmányaira, érdekelte a matematika. Tanult elektronikát, tervezést, majd később gépészmérnöki diplomát szerzett, és egy amerikai nagyvállalatnál helyezkedett el, mint tervező.

Viszonylag fiatalon ment férjhez, két gyermeke született. A házassága később megromlott, és 1940-ben elvált. A II. világháború idején az egyik amerikai repülőtársaságnál dolgozott, a repülőgépek szárnyait tervezte. Mivel nő volt, ezért nem léptették elő, így Dorian kilépett, és szövegíróként helyezkedett el. Az új munkahelyén tanácsolta az egyik kolléganője, hogy meg kellene próbálnia a modellkedést.

Egy sikeres karrier kezdete

1944-ben kereste fel Harry Conover modellügynökségét. Dorian ekkor már 27 éves volt, ami kifejezetten idősnek számított a szakmában, emellett nem számított magasnak a 165 centiméteres termetével. Az ügynökség vezetőjét lenyűgözte a nő, és megmutatta a felvételeit Diana Vreelandnek, aki akkoriban az amerikai Harper’s Bazaar főszerkesztője volt. El volt ragadtatva a szépségétől, különösen a feltűnő, kissé szögletes szemöldöke nyűgözte le.

Dorian a siker érdekében 19 évesnek hazudta magát, és letagadta a gyerekeit. Ez nem a saját ötlete volt, a szakma befolyásos nagyfejesei tanácsolták neki. Bár ez az apró füllentés később kiderült, a karrierjét nem hátráltatta. 1944-ben szerepelt először a Harper’s Bazaar címlapján, emellett fotózták a Vogue és az Elle számára is.

Élénk társasági életet élt, rengeteg fotóst, tervezőt, művészt ismert. Richard Avadon, aki az egyik legtehetségesebb divatfotós volt, Doriant tartotta a múzsájának. A pletyka szerint Truman Chapote róla mintázta az Álom luxuskivitelben főszereplőjét.

A modell, aki mindenkit megihletett

A csillaga egyre fényesebben ragyogott, miután szerződést kötött a Revlon márkával. Több kampányt is fotóztak a sminkmárkával, ezek közül a legismertebbet Richard Avedon készítette 1953-ban. Ezen a felvételen Dorian Leigh egy flitteres ruhát visel, piros bársonystólával kiegészítve. A reklám hatalmas sikert aratott, máig ezt tartják a legismertebb felvételnek a manökenről.

Dorian az elegáns nőiességet testesítette meg fotóin, stílusát azonban úgymond rászabták. Képein ritkán mosolygott, mert a fotósok úgy gondolták, sokkal előkelőbb hatást kelt, ha felszegett állal, résnyire nyitott ajkakkal, sejtelmesen néz bele a kamerába. Dús szemöldökét egyenesen védjegyének tekintették, így azt javasolták neki, hogy soha ne fazoníroztassa.

Bár sok olyan lehetőséghez jutott, amiről más fotómodell nem is álmodhatott – például a legnevesebb divatmagazinokban jelentek meg fotói, és jóval több pénzt kapott egy-egy fotózásért, mint a többi modell –  hamar elege lett a modellvilág bonyolult rendszeréből, ezért saját ügynökséget alapított.

Új bérezést vezetett be, ezután már az ügynökségek közvetlenül fizették ki a lányokat heti rendszerességgel. Korábban sokszor csúsztak a kifizetések, mivel a megrendelők nem mindig tartották a határidőket. Ezért a manökeneknek akár hónapokat is kellett várniuk. A határozottsága lenyűgözte a Ford házaspárt, akikkel egy stúdióban ismerkedett meg. Annyira nagy hatást gyakorolt rájuk, hogy létrehozták a Ford Models ügynökséget, ami ma is működik.

Nem sokkal később Dorian bezárta az ügynökségét, mert férjhez ment. Felhívta Eileen Fordot, hogy szeretne velük leszerződni, és magával vinni a 15 éves húgát. Suzy Parker látatlanban kapott szerződést, ám a Ford házaspárt lenyűgözte a fiatal manöken karcsú alakja, bájos arca. Suzy később még híresebb modellé vált, mint a nővére.

Dorian Leigh megváltoztatta a modellekről kialakult képet

Dorian sosem adott a társadalmi elvárásokra, nem titkolta a szerelmi ügyeit, és nem szorult rá a drága ajándékokra. Szerette a fiatal, jóképű férfiakat, akik rááldozták az idejüket. Öt gyermeke született, és többször volt férjnél. Az ötvenes években azzal okozott botrányt, hogy egy nős férfival volt viszonya, miközben ő is házasságban élt. Közös gyermekük is született. Rendkívül szabad életet élt, a sajtó rendszeresen írt a botrányairól, melyeket nem is szégyellt.

Korábban a manökenek magánélete nem volt ismert, gyakran a nevük sem merült fel, kizárólag divatfotókon szerepeltek, többnyire ruhakatalógusokban és a márkák reklámfotóin szerepeltek.

Visszavonulása után Párizsban nyitott modellügynökséget, ami pár éven belül csődbe ment. Dorian Leigh 47 évesen ismét férjhez ment egy 23 éves férfihoz, aki sikkasztott az ügynökségtől. Ezután elváltak, Dorian pedig éttermet nyitott és szakácskönyvet írt. Szeretett főzni és enni, ezért ez a terület igazán közel állt hozzá. 2008-ban, 91 éves korában hunyt el.

Dorian Leigh szépségével, kisugárzásával elérte, hogy a tervezők, magazinszerkesztők és fotósok kiváltságnak érezhessék a vele való munkát. Kiemelkedett a névtelenségből, ami részben köszönhető kalandos magánéletének. Dorian egy szempillantás alatt megváltoztatta a modellek helyzetét a divatszakmában, nem is csoda, hogy őt tekintik az első szupermodellnek.

 

Kiemelt kép: Genevieve Naylor / Getty Images. 

Képek a cikkben: Genevieve Naylor / Getty Images.   

  • Megosztás:
hirdetés