A szépségideál a történelem során sokszor változott, pár évszázaddal ezelőtt a kerekded idomok hódítottak, a kilencvenes években pedig a heroin sikk volt a menő. Az ötvenes éveknek is megvolt az áhított női ideálja, amelynek legtöbbször csak a manökenek feleltek meg. Ezek a hölgyek elegáns, angyali szépségükkel vívták ki a divatszakemberek elismerését.

hirdetés

Az ötvenes évek a divatmodellek számára sorsfordító évtizednek számított. Korábban a manökenek nem sok megbecsülést kaptak, a nevüket mondhatni, senki sem ismerte, és a keresetük sem volt kimagasló. A kor hölgyei rengeteg energiát, pénzt fordítottak a külsejükre, hiszen az adott szépségideálnak mindig meg kellett felelniük. Ennek ellenére senki sem ért el nagy sikereket a szakmában.

Ez az ötvenes években változott meg, a sokat fotózott manökenek nevét már szélesebb körben is megismerték. A tökéletes külsővel rendelkező modellek a divattervezők múzsáivá avanzsáltak, és rövid időn belül elfoglalták a jelenlegi helyüket a divatvilágban.

A legnagyobb sikereket egyértelműen Dovima érte el, aki hosszú, karcsú nyakával hívta fel magára a figyelmet. Szigorú szájtartása meghatározta a korszakot, a manöken percenként egy dollárt keresett, ami rekordösszegnek számított akkoriban a szakmában. Elképesztően sikeres volt, minden tervező, fotós vele szeretett volna dolgozni.

A szépségideál akkoriban egészen más volt, magas, légiesen karcsú, bájos hölgyeket kerestek a fotósok, akiknek átütő személyiségük a felvételeken keresztül is érezhető volt. Bár ez manapság is fontos, akkoriban a modellkarrierről ábrándozó fiatal lányoknak tökéletesen meg kellett felelniük az elvárásoknak.

Suzy Parker

Suzy Parker egyike volt az első modelleknek, akik hírnévre tettek szert. A manöken a negyvenes évek végén tűnt fel először, ő volt a Revlon márka első arca. Vörös frizurájával, karcsú alakjával és vékony nyakával az eszményi nő képét testesítette meg. Ezért nem meglepő, hogy ő volt az első, aki 10 000 dollárt keresett. 178 centi magas volt, a különféle fotózási technikákkal pedig csak tovább nyújtották termetét.

Dovima

A manöken volt az első, aki művésznévvel hódította meg a modellvilágot. Dovima csillaga csupán egy évtizedig ragyogott, ám még manapság is a legendás manökenek között tartják számon. Az ötvenes években a fotósok egyik kedvence volt, karcsú alkatával, hosszú végtagjaival és vékony nyakával az eszményi nőt testesítette meg. Az adottságait a fotográfusok is rendszerint kihasználták, a trükkös pózoknak köszönhetően még magasabbnak, filigránabbnak tűnt.

Jean Patchett

Jean a korszak egyik meghatározó arca volt, ő volt az első manöken, aki a hideg, távolságtartó tekintetével vált népszerűvé. Korábban a fotósok szerették melegen sugárzó szemekkel, barátságosan ábrázolni a hölgyeket. Az ötvenes években ez már nem volt jellemző, a modellek ekkoriban már inkább elérhetetlennek tűntek. Jean Patchett nagyjából negyven magazin címoldalán szerepelt, ez igen magas számnak számított.

Dorian Leigh

Dorian Suzy Parker testvére volt, aki szintén szép karriert futott be a II. világháború utáni évtizedben. Húgával ellentétben mai szemmel kifejezetten alacsonynak számított, mivel csupán 165 centiméter magas volt. Ám ez nem volt számára akadály, ugyanis szépségének, igéző tekintetének és lehengerlő személyiségének köszönhetően manapság is az első valódi szupermodellként emlegetik. Dorian nemcsak Amerikát hódította meg, hanem Európában is szinte mindenhol ismerték a nevét.

Carmen Dell’Orefice

A különleges arcú Carmen még manapság is modellkedik, ezzel a világ legidősebb manökenjének számít. A pályáját fiatalon kezdte, csupán 16 éves volt, amikor először szerepelt a Vogue címlapján. Azóta folyamatosan dolgozik, fiatalként a legnagyobb fotográfusok készítettek róla felvételeket, sőt, még Salvador Dalínak is ült modellt. Karcsú alakjával, finom csontozatával szinte olyan volt, mint egy angyal.

Nena Von Schlebrügge

Uma Thurman édesanyja az ötvenes években az egyik legfelkapottabb manöken volt. A bájos arcú Nenát Svédországban vette észre a Vogue egyik fotósa, és rövid időn belül el is indult a karrierje. Nena igazi északi szépségnek számított szőke hajával és hideg tekintetével.

 

Kiemelt kép: Genevieve Naylor, Hulton Archive, Tony Vaccaro / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés