Daphne Selfe jelenleg a világ legidősebb modellje, aki aktívan dolgozik a divatszakmában. 95 évesen sem hagy fel a hivatásával, nagyon sokat tesz azért, hogy megőrizze erőnlétét, nem foglalkozik az idő múlásával.

hirdetés

Az idő múlása az élet velejárója, ám a test változása sok nő számára lelki próbatételt is jelent, vannak, akik nehezen birkóznak meg azzal, hogy átalakul a külsejük,  apránként őszbe fordul a hajuk, ráncossá válik a bőrük. A kor előrehaladtával azonban nem kell lemondani a nőiességről, sőt, még egy olyan hivatásról sem, mint a modellszakma. Daphne Selfe most 95 éves és aktívan modellkedik, nemigen foglalkozik az életkorával. Mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát, ő pedig igencsak sokat tesz azért, hogy megőrizze a erőnlétét, energikusságát, és fizikai állapota összhangban legyen lelki fiatalságával. Számos nőnek ad motivációt, jelenleg a világ legidősebb modelljeként tartják számon, ezzel pedig nem csupán a divattörténelembe írta be magát, társadalmi példaképpé is vált.

Daphne története lehengerlő és inspiráló. A brit modell 1928-ban született, a szakmával 1950-ben találkozott először, amikor még egészen fiatalon megnyert egy helyi szépségversenyt. A karrierje nem volt töretlen, ugyanis sokáig nem igazán kacérkodott szépségével és fantasztikus alakjával, a kifutókra és a magazinok címlapjára csak a kilencvenes években tért vissza, akkor már hetvenévesen. Noha egészen fiatalon felfedezték kifinomult megjelenését és az ügynökségek, valamint fotósok rajongtak Daphne kisugárzásáért, modellkarrierje már akkor indult be igazán, amikor ősz hajjal, ráncokkal tarkítva lépett a fényképezőgép elé.

Vannak, akik életkorhoz kötik a szépséget és a nőiességet, mintha mindez csak a fiatalok kiváltsága lenne, ám a most 95 éves modell példája tökéletesen szemlélteti, hogy a kor csak egy szám, sőt, a fiatalos külső sem feltétlenül mérvadó. A szépség abszolút relatív, mindenkinek mást jelent. Teljesen mindegy, hogy az illető húsz-, negyven- vagy éppen hetvenéves, a kisugárzás és a hozzáállás az, ami eldönti, hogy mások milyennek látják őt. Az ősz hajszálak és a bőrbe vésődött barázdák csupán az életesemények nyomai, a nőiességet cseppet sem rombolják le.

A világ legidősebb modellje sokat tesz azért, hogy fitt maradjon

Az elmúlt években, évtizedekben a divatszakma hatalmas szemléletváltáson esett át. A karcsú modellek mellett az átlagos, illetve plus size testalkatú nők éppúgy helyet kaptak a kifutókon és a kampányokban, valamint a fiatal, húszas és harmincas korosztály mellett az idősebb, érettebb manökenek szintén egyre többet szerepelnek a bemutatókon és fotózásokon. Daphne Selfe karrierje szó szerint berobbant, amikor hetvenévesen visszatért a modellszakmához.

Ezt részben lehengerlő kisugárzásának és múlhatatlan szépségének köszönheti, de világszintű népszerűségében az is szerepet játszik, hogy a divatvilág ma már nagy hangsúlyt fektet a szépség divarzitására, ezért rámutat arra, hogy az ősz haj és a ráncos bőr nem rombolja le a nőiességet, sőt! Valaha az öregedés, és minden velejárója abszolút természetes volt, hiszen mindenki tudatában van annak, hogy a test folyamatosan változik az évek során. Ezt a fajta természetességet és magától értetődő szemléletet szeretné visszacsempészni napjainkba a divat.

A 95 éves modell olyan neves márkákkal dolgozott és dolgozik együtt, mint a Dolce & Gabbana, a Gap vagy a Nivea. Számtalan magazin borítóján szerepelt az elmúlt években, belső fiatalságát pedig pozitív szemléletével, magabiztosságával és egészséges életmódjával igyekszik megőrizni. Nem engedte elúszni táncos múltját, mind a mai napig imád balettozni. Minden reggel mozog egy keveset, azt vallja, hogy ez az egyik legfontosabb tényező a fiatalság, a rugalmasság és a mozgékonyság megőrzésében. A tánc mellett a jóga kedvelője, rendszeresen végez hatásos gyakorlatokat. Ismeri a határait és természetesen ő is érzékeli a korral járó változásokat, ám nem hagyja, hogy az idő múlása felülírja a szokásait. Ha épp nincs ereje edzeni, nyújtással igyekszik megőrizni fittségét és nőies tartását.

Daphne egy természetes szépség, aki nemet mondott a plasztikai beavatkozásokra. A kor nyilvánvalóan nyomot hagyott az arcán, ám azt senki nem mondaná meg róla, hogy 95 éves. Nagy hangsúlyt fordít az arcápolásra, bár a lépéseket egyáltalán nem gondolja túl. A legfontosabb számára a hidratálás és az arctisztítás, az éjszakai krémekről soha nem mondana le. Soha nem hagyja fent a sminkjét, ami egyébként rendkívül káros is lenne a bőr állapotára nézve.

Semmilyen diétás étrendet nem követett még élete során, szimplán mindig odafigyelt az egészséges táplálkozásra és a megfelelő vízfogyasztásra. Az öltözködésével szintén igyekszik fiatalossá, vidámabbá tenni a megjelenését. Tudja, hogy manapság a fekete holmik viselése ismét divatossá vált, ám ő imádja az élénk színeket és szereti változatosan, izgalmasan variálni a palettát. Minden nőnek azt tanácsolja, hogy merjen kísérletezni a színekkel. Ősz haj esetén különösen fontosnak tartja a merészebb, elevenebb tónusok viselését.

Kiemelt kép: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Montblanc/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés