Egy egészséges életmódot felépíteni sohasem késő, ezt mutatja Joan MacDonald hihetetlen története is, aki hetvenévesen kezdett el rendszeresen sportolni, alig négy év elteltével pedig már a futás, és a súlyok emelgetése sem okoz számára gondot. A 74 éves nő életét megváltoztatta a testedzés!

hirdetés

Joan MacDonald történetének kezdete nem egyedülálló, ám, amit azóta véghez vitt, nem semmi! Az idős nő 2016-ban szánta rá magát az életmódváltásra, a túlsúlyából adódó egészségügyi problémák hatására. Miután a folyton felszökő vérnyomását és koleszterinszintjét is csak gyógyszerekkel tudta kordában tartani, úgy döntött, változtat az életvitelén.

Egészséges étrendre váltott, és beiktatta mindennapjaiba a testmozgást. Apró lépésekben haladt a célja felé, hogy elhagyhassa a gyógyszereit, lefogyjon, illetve megerősödjön.

Eleinte jógával és gyaloglással javította állóképességét, majd egyre nehezebb edzésekbe is belevágott. Természetesen ellenőrzött keretek között tette, hiszen szerencséjére a lánya jógaoktatóként és erőemelő sportolóként mindenben a segítségére volt, ám emellett egy online edzésprogramhoz is csatlakozott.

Ám az eredményeit a saját eltökéltségének és kitartásának köszönheti. A fiatalok számára is nagy motiváló erővel bír, hiszen sokan harminc-negyvenes éveikben is halogatják az életmódváltást, vagy, ha bele is vágnak, könnyen feladják a lemondások, valamint a nehezen tartható időbeosztás és az új prioritások felállítása miatt.

Így edzi magát a 74 éves nő, akinek a sport megváltoztatta az életét

Eleinte csak annyit edzett, amennyit még kifulladás és megerőltetés nélkül elbírt a szervezete, ám erőnlétének és állóképességének javulásával fokozatosan növelte a sportolással töltött időt. A súlyok emelgetését is beemelte programjába, és ma már hetente ötször két órát tölt az edzőteremben, a nap nagy részében pedig más mozgásgyakorlatokat végez.

 

Az ütemtervét úgy építette fel szakemberek segítségével, hogy ne terhelje túl magát, de azért az izmai is fejlődjenek. Kitartásának köszönhetően nem csak a túlsúlyától, hanem az abból adódó egészségügyi problémáktól is megszabadult, elhagyhatta a gyógyszereit, illetve a közérzete, teherbírása is sokkal jobb, mint korábban.

Bár Joan MacDonald sikere jól példázza, hogy az akaraterő és a befektetett munka meghozza gyümölcsét, senkit nem biztatunk arra – legyen fiatal, vagy idős -, hogy ellenőrizetlen keretek között fejest ugorjon egy drasztikus életmódváltásba. Érdemes szakértővel átbeszélni az étrendet, és kidolgozni egy edzéstervet.

A hirtelen, nagy fokú terhelés akár veszélyes is lehet, pláne azoknál, akik korábban nem sportoltak. Az edzésprogram kidolgozását állapotfelmérésnek – ha szükséges, orvosi kivizsgálásnak – kell megelőznie. A fokozatosság, módszeresség egyaránt fontos.

  • Megosztás:
hirdetés