Anyukák és elfoglalt nők, akiket nem egy pár jól sikerült szépészeti beavatkozás, hanem a rendszeres testmozgás tart fiatalon. Szerencsések, hiszen munkájukból adódóan a sport a mindennapjaik része.

hirdetés

Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás és az aktív életmód milyen előnyökkel jár, különösen, ha ennek a fiatalságmegőrző csomagnak része az egészséges, tudatos táplálkozás.

Nem kell kutatások számadatait böngésznünk ahhoz, és tudományosan beleásnunk magunkat a témába, hogy tudjuk, milyen romboló hatással bír az inaktív, mozgáshiányos életforma. Sokszor nem is a lustaság, hanem az odafigyelés hiánya játszik nagy szerepet a testmozgás elhanyagolásában, hiszen hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az ülőmunka mennyi veszéllyel jár, és milyen mértékben hozzájárul a test korai öregedéséhez.

Ezek a nők arra emlékeztetnek minket, hogy tehetünk valamit önmagunkért. Mi ugyan nem vagyunk fitneszedzők, ezért a nap nagy részét nem tölthetjük sporttal, de munka előtt és után úgy alakíthatjuk az életünket, hogy még akkor is, ha nincs időnk egy kiadós sportedzésre, a testmozgás a mindennapjaink része legyen, akár gyaloglás, lépcsőzés, otthoni torna formájában.

Nem csupán az edzés, hanem a mozgás segít

A sok apró megmozdulás hatása összeadódik, hiszen a vérkeringés javításához például az is elegendő, ha gyakrabban felállunk a számítógép mellől, vagy legalább telefonáláskor sétálgatunk, átmozgatjuk magunkat munka közben, esetleg fitneszlabdán ülünk szék helyett, és mikromozgásokat végzünk. Már ez a befektetés is megtérül, ráadásul nem kell hozzá más, csak egy kis szervezés és odafigyelés.

A rendszeres testmozgás elsősorban az egészségmegőrzés szempontjából fontos, de a külső megjelenésünkre és a közérzetünkre éppúgy hatást gyakorol, és most nemcsak az elhízás megelőzésére vagy leküzdésére gondolunk.

Az izmok karbantartásával szabályozhatjuk az anyagcsere működését, hiszen nyugalmi helyzetben csak nagyon kevés kalóriát hasznosítunk, ráadásul a méreganyagok és a szabad gyökök is tovább tartózkodnak a szervezetben. Csökken a zsírsavak lebontásáért felelős enzimek termelődése, és ez az elhízáson túl szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Kevés mozgás mellett kevesebb vércukrot dolgoz fel a szervezet, így a cukorbetegség kockázata is jelentősen megnő.

Testmozgással a korai öregedés ellen

Sok kutatás jutott már arra a következtetésre, hogy rendszeres fizikai aktivitással lelassíthatjuk az öregedés folyamatait. Testünk karbantartása nem csupán a fizikai megjelenésünket befolyásolja, hanem megnöveli az ellenálló-képességünket a betegségekkel szemben. Rendszeres sport mellett javul a bőrünk és a szerveink oxigén- és vérellátása, az izmaink, a kötőszöveteink és a csontjaink egyaránt erősödnek, nő a tüdőkapacitásunk, és persze javul a fizikai erőnlétünk és a teherbíró képességünk.

Egy kiadós mozgás után a szervezetben megemelkedik az endorfin, vagyis a boldogsághormon szintje, ami nemcsak természetes fájdalomcsillapítóként működik, hanem a hatására csökkennek a stresszhormonok, ezáltal gördülékenyebben regenerálódnak a sejtjeink. A boldogsághormon hatása akár fél napig is kitart, vagyis mozgás után még bőven élvezhetjük az előnyeit.

Az endorfin ráadásul erősíti az immunrendszert, nagy adag löketet ad a teendőkhöz, és még az öregedést is lassítja. A napsütés, a szex és a szerelem is előremozdítja az endorfin termelődését, melynek hatására könnyebben vesszük az akadályokat, mert a boldogság érzése hatalmas hajtóerő.

Ha lehetőséget adunk az izmainknak arra, hogy dolgozzanak, úgy hálálják meg, hogy feszesen tartják a bőrünket, és optimalizálják a szervezetünk, illetve a bőrünk anyagcseréjét. Az oxigénellátás fokozásával az agyi aktivitás is megnő, javul a memóriánk, jobban vág az eszünk. Mindezzel máris lassabban haladunk az öregedés útján.

Sok felmérés bizonyította már azt is, hogy, aki többet sportol, több időt tölt a szabad levegőn, összességében aktívabb életet él, és jobban alszik. Az egészséges táplálkozás mellett ezek a dolgok úgyszintén hozzájárulnak a fiatalos külső és belső megőrzéséhez.

Négy fitneszedző, aki motiválhat minket

Megmozdulni olykor nagyon nehéz, pedig az aktivitás nem korfüggő. Ám ezek a nők nemcsak a fiatalos, vonzó megjelenésükkel, hanem életmódbeli tanácsaikkal is segíthetnek minket az előrelendülésben.

Chris Freytag videóival is remek tippeket adhat a sportos életmód kialakításához, melyek a Get Healthy U TV oldalán elérhetőek.

Rhonda Layton munkájának része, hogy motivációt adjon az emberek számára az aktív életmód kialakításához. Egészséges ételekről is gyakran posztol, és az Instagram-profilja már önmagában is inspiráló erővel bír.

Tania Dalton a sportos és a csinos öltözékeibe is bepillantást enged. Sokat túrázik, kirándul, emellett személyi edzőként dolgozik.

Lauren Roxburgh kétgyermekes anyuka, aki könyvet írt az élet szervezéséről, a belső erő megtalálásáról és a stressz elengedéséről The Power Source címmel. A sport az élete része, és abban segít, hogy mások is megtapasztalhassák a testmozgás éltető erejét.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás: