A méregtelenítés támogatása a mai étkezési szokások mellett nélkülözhetetlen. A máj az egyik legnagyobb szervünk, ami nagyon fontos feladatot lát el, hiszen megszabadít a szervezetben felgyülemlő méreganyagoktól. Ám sokszor túlterheljük, ezért már nem tudja rendesen ellátni a funkcióit.

hirdetés

A máj legfőbb feladata a méregtelenítés, ám részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, illetve bizonyos vegyületek termelésében, tárolásában. Emellett fontos szerepet játszik a zsírbontásban és az emésztés gördülékeny működésében. Sajnos ezt a funkciót manapság egyre nehezebben tudja ellátni probléma nélkül, mivel a megváltozott étkezési szokások, a tartósítószerek és az adalékanyagok súlyosan megterhelik a szervet.

 

A zsírban dúskáló ételek nem használnak, ahogyan a túlevés és a stressz is sokkal több terhet ró a májra. A túlterheltségnek lehetnek jelei, ilyen például a krónikus fáradékonyság, a fejfájás, emésztési zavarok vagy a bőrproblémák. Ezek jellemzően akkor alakulnak ki, ha a szerv tele van méreganyagokkal, ezért fontos olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek segítik a méregtelenítést, és megszabadítják a szervezetet a felgyülemlett káros anyagoktól.

Ha a máj csak nehézkesen végzi el feladatát, az a fogyásra is kihat, mivel ilyen esetekben lassulnak az anyagcsere-folyamatok, zötyögőssé válhat az emésztés, és a salakanyagok lerakódhatnak a belek falain. A zsírbontási folyamatokat ez szintén megnehezíti, ezért a felesleges kilók sokkal komótosabban, döcögősebben apadnak le.

Májtisztító ételek, amelyek hatékonyabbá teszik a méregtelenítést

Éppúgy, ahogy koszos portörlő ronggyal nem lehet takarítani, a máj tehermentesítése is fontos, hiszen a méregtelenítő szerveink egyikéről van szó. Célszerű olyan élelmiszereket választani, amelyek nem nyomják meg túlságosan a gyomrot, vagyis nem lassítják le az emésztést.

Ennek köszönhetően az anyagcsere-működés üteme sem lassul, ami jótékonyan hat a diétára. Az alábbi élelmiszerek támogatják, segítik a máj méregtelenítő munkáját, ezért érdemes beiktatni őket az étrendedbe, ha úgy érzed, megrekedt a fogyás. A lassú emésztésen és a lestrapált bőrképen is javítanak.

Fokhagyma

A fokhagyma intenzíven stimulálja a máj enzimjeit, ezzel segíti az emésztést. Emellett rengeteg szelént, kéntartalmú vegyületet, allecint tartalmaz, utóbbinak köszönhető a gyulladáscsökkentő hatása. Jó hatással van a koleszterinszintre, ezzel is hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez. Fogyasztható magában vagy főzve, esetleg kapszulaként is bekerülhet az étrendbe.

Grépfrút

A grépfrút rengeteg antioxidánst, C-vitamint tartalmaz, ennek köszönhetően segíti a máj enzimjeinek a működését. A benne található pektin, illetve a rostok úgyszintén a méregtelenítést segítik elő. Fogyaszthatod nyersen, önmagában, kifacsarhatod a levét, ha pedig nem kedveled túlságosan a fanyarkás ízét, akkor hígíthatod vízzel.

Cékla

A cékla nagyon gazdag béta-karotinban, flavonoidokban, antioxidánsokban, és glutation is található benne. Ez a máj szempontjából különösen fontos, mivel a nehézfémek eltávolításában szintén szerepe van. A salátanövény fogyasztható főzve, sülve, vagy akár készíthetsz belőle céklalevet.

A méregtelenítés nem egy időszakos kúrát jelent, az egészséges szervezet ugyanis folyamatosan tisztítja önmagát. Ezt az elképesztő munkát azonban te is segítheted az étrendeddel, hiszen bizonyos vitaminok, antioxidánsok és vegyületek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a zsírbontó és anyagcsere-folyamatok gördülékenyebben működjenek. Ha lassabban ürülnek ki a méreganyagok, nehezebben apadnak le a kilók, és a bőr is megsínyli a belső egyensúly felborulását. Ezeket  az élelmiszereket nem csak kúraszerűen érdemes fogyasztani, az a legjobb, ha rendszeresen a tányérra kerülnek.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés