A káposztafélék közkedvelt diétás ételek, ugyanakkor az egészségtudatos táplálkozásban is nagy jelentőséget tulajdonítanak nekik. Nem véletlen a rajongás feléjük, hiszen rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, ám csekély kalóriatartalommal rendelkeznek. Az otthoni edzéseknek nagyon jó kiegészítője egy finom smoothie kelkáposztával, amit akár jutalom gyanánt is lehet fogyasztani, hiszen roppant ízletes.

hirdetés

A kelkáposzta ideális diétás étel, de nem csak a fogyni vágyóknak érdemes rákapnia, hiszen rendkívül egészséges. Klorofillban bővelkedő zöld levelinek számos előnyét élvezhetjük. A klorofill részt vesz a vérképzésben, támogatja a máj méregtelenítő munkáját, valamint fokozza a sejtek regenerálódását, ezáltal az elfogyasztott zöld leveles növények a bőrre is jótékonyan hatnak.

A legismertebb előnye, hogy energiaértéke csak 28-30 kcal körül mozog, így könnyű beilleszteni a súlycsökkentést segítő étrendbe, ám más módon is hozzájárul az egészséges fogyáshoz. Gyakorlatilag minden olyan vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amelyek szükségesek a zsírégetés, illetve az anyagcsere zavartalan működéséhez.

Zsírégető smoothie kelkáposztával: nemcsak ízletes, a formás alakhoz is hozzásegít

A kelkáposzta dúskál a vitaminokban, így télen különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert. A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin- és többféle ásványisó-tartalma adja kiemelkedő tápértékét.

Ezek a vitaminok és ásványi anyagok a bőr- és hajápolásban is fontos szerepet játszanak, azonban a B1-vitamin például serkenti a szénhidrát-anyagcsere működéséhez szükséges enzimek termelődését, míg a C-vitamin a zsírégető folyamatokban vesz részt. Káliumtartalmának köszönhetően elhajtja a sejtek között megrekedt felesleges vizet, amivel újabb lendületet ad az ellustult anyagcserének.

Szuper rostforrásként tartják számon, ebből adódóan javítja az emésztést és a bélmozgást, amihez kimagasló C-vitamin-tartalma is hozzájárul. Rokona azonban, a fodros kel, jóval több rostban, A- és C-vitaminban, valamint kalciumban bővelkedik. Nem hiába az amerikaiak egyik közkedvelt diétás csemegéje, nálunk azonban még nem terjedt el annyira.

Ám érdemes tenni vele egy próbát, ha felbukkan egy-egy szupermarketben, mert igencsak sokféle értékes tápanyagot tartalmaz, és sokféleképpen elkészíthető. Fodros kel hiányában azonban nyugodtan előkaphatod a kelkáposztát, ami nem csak főzeléknek elkészítve jó, ízletes alapanyagokkal kombinálva zseniális turmix készíthető belőle. A banán és a spenót például remekül passzol a kelkáposzta jellegzetes ízéhez.

 

A fejeskáposztához képest a kelkáposzta kevésbé puffasztó étel, sőt, hatékonyan lép fel antioxidánsaival a kisebb emésztőrendszeri gyulladások ellen.

Hozzávalók 3 főre

  • 1 érett banán
  • ¾ csésze spenót
  • ¾ csésze kelkáposzta vagy fodros kel
  • ½ csésze sárgarépa
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2 dl víz vagy natúr joghurt

A turmix igencsak alacsony kalória- és fehérjetartalmú, így semmiképp nem helyettesíti a reggeli étkezést. Fehérjében gazdag ételeket ajánlott mellé fogyasztani, egy ízletes omlett például különösen passzol hozzá. A smoothie rendszeres fogyasztása mellett érdemes diétás étrendet kialakítani, illetve kellő mértékű testmozgásra is szükség van a látható eredmény eléréséhez.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés