Az intervallum edzés igazán népszerű, és nem véletlenül. A magas intenzitású gyakorlatoknak köszönhetően a pulzusszám kellően megemelkedik, és az utóégető hatásuk is kecsegtető, így kevesebb idő alatt több kalóriától szabadulhatsz meg.

hirdetés

Manapság már rengeteg mozgásforma közül lehet válogatni, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább szimpatikusat. A rohanó mindennapokban gyakran nem egyszerű beilleszteni az edzést a fennmaradó röpke szabadidőbe, többek között ezért is vált hihetetlenül népszerűvé az intervallumos edzés.

A high-intensity interval training – vagy rövidítve csak HIIT – edzés lényege, hogy a kőkemény, intenzív szakaszokat pihentetőbb részek váltják fel, így a szervezetnek folyamatosan nagy fordulatszámra kell kapcsolnia. Ezáltal sokkal több energiát használ fel a mozgás során, mintha folyamatosan egy tartományban tartjuk a pulzusszámot. Az intervallumos edzés akkor is hasznos, ha nincs sok időd a testmozgásra. Akár negyedóra alatt letudhatod az edzést, és, ha betartod a rendszeresség elvét, a látványos eredmény sem fog elmaradni.

Az intervallum edzés segít megszabadulni a feleslegtől

A mozgás során megnövekszik a kalóriafelhasználás, és ami a legjobb, hogy még órákkal az edzés után is pörög a zsíranyagcsere. Az intervallumos edzésből naponta maximum 30 percet javasolnak, hiszen alaposan igénybe veszi a szervezetet, és csak így kerülhetőek el a sérülések. Fontos, hogy az egyes edzések között legalább egy nap elteljen, így az izmoknak van idejük regenerálódni. Mivel a fokozottan dinamikus és a lassabb feladatokra épülő tréning terheli a keringést, nem mindenkinek ajánlott, ezért, mielőtt belevágnál, érdemes kikérned egy szakértő véleményét.

Az edzéseket ajánlott diétával is megtámogatni, amennyiben a fogyás a cél, hiszen a kettő kombinációjával érhető el a leghatékonyabb eredmény. HIIT mozgásforma esetén fontos a fehérjebevitel, így megakadályozhatod, hogy a szervezet a már felépített izmot dolgozza le.

Ez a rövid HIIT edzés mindössze 10 percet vesz igénybe, ám alaposan megdolgoztatja a szervezetet. Folyamatosan váltakoznak a magas és az alacsony intenzitású gyakorlatok, mindegyiket harminc másodpercig kell végezni. Egyik izomcsoport sem maradhat ki a mókából, és, ha rendszeresen elvégzed a gyakorlatsort, hamar meglátszik az eredménye.

 

A tartós súlyvesztéshez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás, és a rendszeres testmozgás. A HIIT edzéseket érdemes erősítő, súlyzós gyakorlatsorokkal kiegészíteni, így nemcsak súlyt veszítesz, hanem sokkal tónusosabbá válik a sziluett. A legtöbb intervallumos torna azonban tartalmaz erősítő etapokat is.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés