Bár a hajszín kérdésében sokkal nagyobb szerepet játszik az, hogy kinek mi áll jól, mint mondjuk az aktuális irányzat, azért a divat minden szezonban összeállít egy meghatározó palettát. A tavaszi-nyári sikerlistát hosszú évek óta a szőke különféle árnyalatai vezetik, ám idén ez megdőlni látszik. A vörös haj mélyebb tónusai általában ősszel kapnak nagyobb figyelmet, míg a világosabb verziói a nyárral kerülnek előtérbe. Most egészen változatos színskálát kínál a szezonális divat, melyben a vörös világosabb, szexisebb keverékei is felbukkannak.

hirdetés

A hajszíntrendek az utóbbi szezonokban eléggé egyhangúak voltak. Legtöbbször a szőke valamelyik árnyalata volt felkapott, ez lehetett a fagyos jégszőke vagy a lágyan olvadó mézszőke. A színirányzatok a két véglet között ingáztak, miközben időnként fellobbant a barna és a fekete népszerűsége.

Ám ezek sem tudták megtörni a szőke hajszín uralmát. Úgy tűnik, a népszerű szöszi frizurákat csak egy vadabb, merészebb hajszín tudta letaszítani a trónról. Ez nem más, mint a vörös, ami a kilencvenes évek után megújulva tért vissza a divatba.

Ha a vörös haj szóba kerül, akkor a legtöbben a mélyvörösre gondolnak, ami sokszor már inkább mahagóniba és burgundiba hajlik. Ezek a tónusok gyakran idősítik a megjelenést, esetleg sápasztják az arcot, ráadásul a ruhaválasztást is megnehezíthetik. Ám az aktuális irányzatokat sokkal kellemesebb, lágyabb, napfényben sziporkázó színvariációk uralják, méghozzá a rézvörös és annak rokonárnyalatai.

A vörös haj a legmenőbb választás tavasszal: ezek a rezes árnyalatok hódítanak

A természetesség idén kiemelt helyen van, mivel a topárnyalatok között csupa szőke, barnába hajló verziót találhatunk. Ezek éppoly hatást keltenek, mint a naturális hajszínek. A genetikailag örökölt vörös haj nagyon ritka, talán épp ezért övezi annyi misztikum. A mai hajfestési technológiákkal már nagyon könnyű elérni a természetes hatású rezes színt, persze érdemes kikérni a fodrász véleményét, hogy milyen színtípusoknak ajánlott.

A kissé eperszőkébe hajló verziókkal nehéz hibázni, ugyanis vibráló élénkséget és üde bájt kölcsönöznek a megjelenésnek. Nem túlzottan harsányak, mégis sokkal izgalmasabbak, mint a klasszikus szőke vagy egy jól ismert barna. A frizura lehet egyszínű, vagy akár megbújhat benne pár világosabb vagy sötétebb tincs. Barna alaptónus esetén a hajtöveknél megjelenhet a frizura eredeti színe. Fontos azonban belátni, hogy a derűsebb, vöröses reflexárnyalatú frizurák leginkább a barackos beütésű, kifejezetten világos bőrárnyalatokhoz passzol igazán.

 

Ez a meleg, rezes árnyalat önmagában is képes megfűszerezni a megjelenést. Rendkívül lágy, kicsit karamellhatású. Jól működik az üde, rózsás színpalettát felvonultató sminkekkel, és egyaránt megfér a hideg, fémes csillogású, valamint az élénk színű öltözékekkel. A pasztelles árnyalatú, az eleven zöld, valamint a derűs lilában játszó ruhák is tökéletesen illenek hozzá.

 

A narancsalapú vörösben megbújnak a barna pigmentek, ettől sokkal természetesebb hatást kölcsönöz a hajnak. A hideg vörös színek csak nagyon kevés nőnek állnak jól, ezzel szemben ezek a meleg narancsos tónusok sokkal több esetben jöhetnek szóba.

 

A sötétebb színek felé haladva jöhet egy kicsivel több vöröses pigment, ám a narancsos alap megmarad. Így a frizura sokkal intenzívebben hat majd, fényesebb, feltűnőbb lesz a végeredmény.

 

A rézvörös nagyszerű kiindulási alap lehet, amit a fodrász sötétebbé vagy világosabbá varázsolhat. Itt jöhet egy mélyebb szín, ami szépen kiemeli a hajszín narancsos ragyogását. Ez a frizura kicsit olyan hatást kelt, mintha barna lenne, egy különleges narancsárnyalattal megfűszerezve.

 

Akár sötétebb hajszínt is választhatsz, ám ennek sem kell túl mélynek lennie. Elég, ha a pirosas tónusok éppen csak felsejlenek. Már ennyi is elég ahhoz, hogy vonzóbbá, szexisebbé tegye a megjelenést, mégsem lesz túl erőltetett az összkép. Lourdes Leon fodrásza nagyszerűen eltalálta ezt a színt, ami kellően lágy, meleg, mégis roppant dögös. Ez a verzió például a kreolos bőrtónusokhoz éppúgy remekül passzol.

 

Kiemelt kép: Rodin Eckenroth / Getty Images. 

Képek a cikkben: Axelle/Bauer-Griffin, Kate Green, Marc Piasecki, Rodin Eckenroth, Lionel Hahn / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés