A bőrápolási trendek folyton változnak, mindig jelennek meg újdonságok a palettán, melyek még hatékonyabbá teszik a rutint, nem beszélve a hasznos otthoni praktikákról. Ám vannak kifejezetten veszélyes szépségtrendek, melyek akár maradandó bőrkárosodást is okozhatnak.

hirdetés

Az utóbbi időben gombamód szaporodtak meg az interneten az önjelölt bőrápolási tanácsadók, akik gyakran csak kattintásokra vadásznak. Velük együtt az otthoni szépségpraktikák száma is szépen gyarapodott, hiszen ezek a tartalmak különösen alkalmasak arra, hogy bevonzzák a figyelmet és felkeltsék az érdeklődést.

Míg pár évvel ezelőtt a a YouTube-on adtak tájékoztatást az aktuális szépségtrendekről a szépségguruk, addig ma már tinik osztogatják a tanácsaikat a TikTokon. A sokszor félperces videók általában a legcsekélyebb szakértelmet is nélkülözik, nem ritka, hogy olyan anyagokat tüntetnek fel jó színben, melyek ártalmasak a bőrre.

Veszélyes szépségtrendek az interneten: hihetetlen, hogy ezeket bárki kipróbálta

A veszélyes szépségtrendek az utóbbi időben szinte vírusként kezdtek el terjedni a népszerű videómegosztó oldalon. Fiatal lányok, nők tömegei próbálják ki a hasznosnak vélt praktikákat, anélkül, hogy valóban utánajártak volna a hatóanyagoknak vagy eljárásoknak.

Vazelin az arcra

A vazelint sokáig használták hidratálóként, amikor még nem volt ennyiféle választék és alternatíva, ám amikor amikor a pozitívumai mellett a negatív tulajdonságaira is fény derült, szerencsére teljesen kikopott a gyakorlatból. Az internetnek hála most újra elterjedt, a kreatív beautyguruk pedig még egy szépen hangzó elnevezést is kreáltak neki: slugging. Tény, hogy a vazelin bezárja a bőrbe a nedvességet, és bőrpuhító hatással rendelkezik, ám ez nem jelenti azt, hogy a kencének az arcápolási rutinban lenne a helye.

A vazelin nem szívódik fel teljesen, szinte áthatolhatatlan réteget képez a bőrön, ennek köszönheti nedvességmegtartó tulajdonságát. Amit az előnyeként emlegetnek, az tulajdonképpen a hátránya is. Arcbőrre semmiképp sem ajánlott, elzárja a pórusokat, nem tud levegőhöz jutni a hámréteg, tulajdonképpen fulladozik az oltalmában. Emellett kőolajszármazékokat tartalmaz, így vitatott a felhasználása. A bőrgyógyászok szerint extrém száraz bőrre, bizonyos esetekben, nagyon ritkán felkerülhet egy kevés, például a megkeményedett sarokra, ami dörzsölésnek van kitéve a cipők által. Pattanásos vagy kombinált arbőrre azonban szóba sem jöhet.

Több réteg alapozó

A több réteg alapozó használata szinte futótűzként terjed tavaly, úgy tüntették fel, mintha szépségtrend lenne. Az értelmetlen sminkirányzat felfuttatása szintén egy TikTok-szépségguruhoz köthető. A trend lényege, hogy nagyjából fél tubus alapozó kerül fel az arcra, ami teljesen elfedi a bőrt. Ez már eleve rosszul hangzik, erre jön a korrektor és a több réteg púder, pirosító, szemhéjpúder.

A sminkes lány hatására egyidőben tömegével jelentek meg videók a sminkelési technikáról. A módszer már első blikkre is több sebből vérzik, az még a legcsekélyebb problémája, hogy kifejezetten pazarló. A több rétegnyi alapozó megül a mosolyráncokban, összecsomósodik, így ugyancsak csúnya lesz a nap végére. Emellett teljesen eltömíti a pórusokat, a bőr nem tud rendesen szellőzni, a napi szennyeződésekkel keveredve pedig pattanásokat, kiütéseket idéz elő. Szóval inkább maradj a természetes hatású, leheletnyi sminknél.

Arcgyanta

Az arcgyanta nem újdonság, hiszen a kozmetikusoknál is lehet kérni bajuszgyantát. Ezzel nincs is probléma, ám a legújabb szépségtrend nem merül ki ennyiben. Pár önjelölt szépségguru jó ötletnek tartotta, ha az egész arcra felkerül a gyanta, mivel így minden apró szőrszál eltávolítható.

Az igazán merészek az orrot, szemkörnyéket sem hagyták ki, ez pedig már több okból is veszélyes. Ezt a trükköt senkinek nem ajánljuk, és az otthoni gyantával is jobb óvatosan bánni. Ha pedig az apró szálaktól szeretnél megszabadulni, akkor az arcborotválást javasoljuk, erről itt olvashatsz kicsit részletesebben. Fontos, hogy ezt csakis szakember végezheti.

A síkosító az új primer

A veszélyes szépségtrendek közül talán ez a legnevetségesebb. Szerencsére itt kicsi az esély a sérülésre, ám pattanásokra és bőrkiütésekre lehet számítani. A technika lényege, hogy síkosítóval húzzák fel az alapozót, melynek eredményeképp egy ragacsos, nyúlós masszát nyernek. Igen, ez a gusztustalan elegy kerül fel az arcra. A tinik szerint ebben a formában tartósabb lesz a smink, kevésbé fognak látszani a pórusok, az egész kinézet olyan lesz, mintha egy tökéletesítő filter lenne az arcon. Nos, köszönjük, remekül megvagyunk a filterhatás nélkül is.

Naptejkontúrozás

Megérkezett a nyár, a naptejkontúrozás pedig valósággal berobbant. Bár az elnevezés egy nagyon hasznos házi praktikát is takarhatna, itt most mégsem erről van szó. A technika lényege, hogy az arc különböző részeire eltérő faktorszámú fényvédő kerül, míg vannak részek, ahova nem is visznek fel. A hagyományos kontúrozási rajzot követve kerül eldöntésre, hogy mi hova kerül, nem kerül.

Az eltérő felvitel miatt az arc nem fog egységesen lebarnulni, cserében lesznek sötétebb és világosabb részek, mint a kontúrozás esetében. Kétségtelen, hogy a technika a világ legnagyobb ostobasága, hiszen az erőteljes UV-sugarak súlyosan károsítják a bőrt, ezért tényleg senkinek sem ajánljuk a kipróbálását.

Az interneten látott szépségpraktikákat tehát nem minden esetben éri meg kipróbálni. Bár egyes trendek szinte tornádóként söpörnek végig a világhálón, ez nem minden esetben jelenti azt, hogy tényleg hasznosak az arcbőr számára. Az újdonságok tesztelése előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, mivel csak így kerülhető el a bőrkárosító hatás.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés