Az internet nemrégiben újra felfedezte a vazelint, és beautyguruk, influenszerek hadai ajánlják, hogy mindenki tegyen éjszakára belőle az arcára. De tényleg jó ötlet ez? Nem igazán tudjuk elképzelni.

hirdetés

A slugging azért vált népszerű technikává, mert a vazelin bent tartja a nedvességet a bőrben, nem engedi elpárologni. A Dél-Koreából származó szépségtrükk semmi másból nem áll, csak abból, hogy vazelinnel kenik be éjjelre az arcot, a bőrápolás utolsó lépéseként. A petrolatumnak is nevezett anyag egy kőolajszármazék, ezért megítélése igencsak vitatott. Már régóta közismert bőrpuhító hatásáról, de leggyakrabban a kifejezetten száraz testrészekre, például a könyökre vagy a sarokra kenték. Ma pedig sokan az arcukra.

Marilyn Monroe egyik kedvenc terméke volt

A vazelinért már Marilyn Monroe is rajongott. Állítólag sminkese primerként és highlighterként is használta arcán. A filmcsillag pedig szerette a zselés érzetet bőrén, illetve persze azt is, mert a zsíros vazelin nagyszerűen támogatja a bőr hidratáltságát, ezáltal megőrzi fiatalságát.

Na, de most akkor jót vagy rosszat tesz a bőrnek?

Bár valószínűleg nem jó ötlet a teljes arcot vazelinnel összekenni – főleg, ha aknéra hajlamos vagy -, meglepő módon a bőrgyógyászok szerint a termék bőrápolási célú felhasználása számos előnnyel jár. Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia – AAD – szerint a vazelin használható a száraz bőrérzet enyhítésére, valamint a hidratálás fokozására, valamint az apróbb sérülések is gyorsabban gyógyulnak tőle. Amin igazán sokan fennakadnak, hogy az ajkak és a szemhéjak puhán tartására, illetve a köröm és a kutikula rehidratálására is használható a vazelin.

A vazelin jótékony hatásai

A vazelin olajalapú termék, amely olajos filmréteget képez a bőr felületén. Ez a réteg elzárja a nedvességet, segít hidratáltan és puhán tartani a bőrt. Egy 2016-os kutatás szerint a vazelin több mint 98%-ban megakadályozza a bőr külső rétegéből származó vízveszteséget. Ezt transzepidermális vízveszteségnek – TEWL – nevezik. Összehasonlításképpen, a hasonló olajalapú hidratálók, mint például az ásványi olaj és a lanolin, körülbelül 20-30%-kal csökkentik a TEWL-t.

Ugyanaz az olajos film, amely elzárja a nedvességet, fizikai védőréteget is képez a bőrön. Ez a gát védelmet nyújt a durva elemek és a környezeti szennyeződések ellen, amelyek károsíthatják a bőrt.

A vazelin hátrányai

Míg a vazelin általában biztonságosan használható az arcon, nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő. Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetséges kockázatot a vazelin arcon történő használatáról.

Mivel a vazelin segít bezárni a nedvességet a bőrbe, a szakértők szerint ezzel együtt az olajat és a szennyeződést is bezárhatja. Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia – AAD – figyelmeztet arra, hogy az aknéra hajlamos embereknél a vazelin arcra történő felvitele után pattanások jelentkezhetnek.

A Vaseline cég webhelye szerint azonban a vazelin nem komedogén, ami azt jelenti, hogy nem tömíti el és nem zárja el a pórusokat.

Mindazonáltal azok az emberek, akiknek zsíros vagy pattanásos bőrük van, nem biztos, hogy szeretik azt a zsíros érzést, amelyet a vazelin hagy a bőrön. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy évek óta elindult egyfajta tendencia, miszerint a kőolajszármazékokat jobb kihagyni a bőrápolásból.

Az ásványi olajok semmiféle táplálást nem nyújtanak a bőrnek, csupán puhítják felületét. A folyékony petrolátumot mellőző kozmetikumok gyártói leginkább azzal érvelnek, hogy ez egy többszörösen feldolgozott anyag, ami gyakorlatilag gyártási melléktermék, így nagy mennyiségben elérhető és rendkívül olcsó. Ez összességében inkább előnynek hangzik, de a vevőnek jelenthet hátrányt is.

 

A növényi olajok ugyan macerásabbak, mert sok esetben magukban hordozzák az irritáció és az allergiás reakció kockázatát, de amíg minőségi krémek gyártásakor gyakran évekig vizsgálják laboratóriumi körülmények között a legjobb hatóanyagkombinációkat, addig a kőolajszármazékok csupán annyit tudnak, hogy lezárják a nedvesség párolgási útját, ezáltal nagy eséllyel fuldoklik alattuk a bőr.

Ugyan nem allergének, és rövid távon, csínján alkalmazva tényleg felpuhítják a száraz bőrfelületeket, viszont hosszú távon, rendszeres használat mellett nem hagyják megfelelően lélegezni a hámréteget. Nyilván ez attól is függ, ki mennyit használ belőlük, mármint, hogy tömény vazelinnel kenegeti magát, vagy csak egy keveset tartalmaz belőle az általa használt krém.

Tény, hogy a vazelin bőrápoló hatásának megítélésében sok az ellentmondás, még mindig vitatott, ártalmasak-e vagy sem, a kőolajszármazékok. Ennek fényében, talán nem a slugging a legjobb módja a hidratált, selymesen puha bőr elérésének.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés