A nők körében is egyre elterjedtebb és elfogadottabb dolog az arc borotválása, melynek legfőbb célja nem a szőrszálak kiiktatása, hanem a bőrkép javítása. Ez a művelet az arcradírnál hatékonyabban távolítja el az elhalt hámsejteket, így egyenletesebbé és simábbá teszi a bőrfelszínt. Az ellentábor legfőbb érve azonban az, hogy ezzel csak megerősítjük a szőrszálakat. Mi az igazság?

hirdetés

Ha az arc borotválásáról beszélünk, általában a férfiak erős, dús szőrzetére gondolunk. Azonban ez a tevékenység a nőkre is egyre gyakrabban jellemző, de nem ugyanazért, amiért az ellenkező nem esetében. Sokan tartanak tőle, mert azt gondolják, ezáltal megerősödik a szőr. Mások viszont imádják, mert puhává varázsolja a bőrt, és ezáltal még a smink is szebben mutat rajta.

A nők körében is elterjedt már az arc borotválása

A bőrszépítő arcborotválás egy kisebb pengéjű eszközzel történik, amit már bármelyik drogériában megvásárolhatsz fillérekért. Érdemes azonban jó minőségűt beszerezni belőle, ami nem sérti fel az arcodat, de nem is életlen.

A nyugati országokban csak az utóbbi években, de Japánban már régóta bevett szokás ez. Ha igazán szakszerű kezelésre vágysz, próbáld ki a dermaplaninget, ami egy kíméletes, kozmetikai hámlasztó kezelés, melynek során steril és professzionális körülmények között távolítják el az arcszőrzetet, illetve szabadítanak meg a fakó, pigmentált, száraz bőrfelülettől.

Mi szól mellette?

A zavaró szőrzet borotvával történő eltávolítása teljesen fájdalommentesen zajlik, így megkíméled magad a bajuszgyanta kínjaitól és az utána való kipirosodástól is. Japánban már régóta bevett szokás, hogy a nők pengével borotválják arcukat. Úgy tartják, ettől válik bőrük olyan puhává és marad sokáig fiatalos az arcuk. Ennek hátterében az áll, hogy a borotválással eltüntethető a bőr legfelső hámrétege, ez pedig új sejtek termelésére készteti a bőrt. Azonban soha ne borotválj ekcémás vagy pikkelysömörös területet, hiszen jelentősen ronthatsz vele a helyzeteden. Ha száraz a bőröd, feltétlenül hidratálj borotválás után!

Bizonyára sokan ismerik az apró, de annál nagyobb mennyiségben jelen lévő szőrszálakat a szemöldök körül. A borotva segítségével ezektől egyszerűen és gyorsan megszabadulhatsz, így nem kell egyesével kihúzni őket szemöldökcsipesszel. De légy óvatos, hiszen egy óvatlan pillanatban megkurtíthatod szemöldöködet is, ha nem vigyázol!

Nemcsak smink nélkül, de kisminkelve is szebb hatást kelt a borotvált bőr. Az apró szőrszálakat jobban kiemeli az alapozó és a púder. Viszont, ha ezek nincsenek jelen, szebben belesimul a kozmetikum a bőrödbe és természetesebb, lágyabb, és egyenletesebb hatást kelt.

Az arcot egy ilyen eszközzel szokás szőrteleníteni, hiszen ezzel biztonságosabb, mint egy hétköznapi borotvával.

Miért ellenzik?

Az ellenzők legfőbb indoka, hogy a szőrszál megerősödik a borotválás által, annak ellenére, hogy már 1970-ben bebizonyították, hogy ennek semmi alapja nincsen. Az azonban tény, hogy egy óvatlan pillanatban megvághatod vele magadat, ahogyan például a lábad borotválása közben is. Az arc viszont ennél jóval érzékenyebb terület, így fokozott figyelemmel végezd el csak a műveletet. Emellett az is fontos, hogy minőségi és fertőtlenített, steril eszközzel dolgozz.

Sokszor hallani, hogy a férfiak arcbőre azért öregszik lassabban, mert borotválkoznak. Ezt valójában az okozza, hogy bőrük 20-30%-kal vastagabb és több olajat és kollagént is tartalmaz, ami által kevésbé ereszkednek meg a kontúrok.

A borotválkozás elleni másik gyakori ellenérv az idő. A nők többsége utálja az időigényes borotválást és nem szeretne még egy plusz helyen is pepecselni. Mindenki döntse el saját maga, mire akar időt szánni, és mire nem. Hiszen mindenkinek magánügye és egyéni preferenciája, hogy hol és milyen gyakran akar szőrteleníteni. A lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés