A vastag smink egyértelműen a természetesség kárára megy, de nem csupán a személyiséget és a naturális külsőt fedi el, a bőrnek sem tesz jót. Csak ideiglenesen teszi magabiztossá az embert, hosszú távon inkább rontja az önbizalmat.

hirdetés

Azzal már mindenki abszolút tisztában van, hogy az interneten látható fotók többségén rengeteg utómunkát végeznek a fotósok és az influenszerek. A torzított megjelenés sokszor egészen távol áll a valóságtól, s bár a legtöbben pontosan tudják, hogy a machinált fotók egyáltalán nem olyan tökéletesek, az elmét még mindig könnyedén be tudják húzni a csőbe. A szétretusált, agyonsminkelt arcok, amelyek rendszerint visszaköszönnek a közösségi médiás felületekről, elképesztően rossz hatással vannak az önbizalomra.

Sokan nem is feltétlenül retussal érik el a művi, áltökéletes hatást, hanem vastag sminket készítenek maguknak minden egyes nap. A már-már maszkra hajazó eredmény brutálisan eltorzítja az arcot. A kontúrozás mesterei jóformán még a vonásaikat is teljes mértékben átformálják csupán a smink segítségével. A profi, túltolt makeup talán még becsapósabb, mint maga a retus és a különböző applikációk, hiszen nemcsak a világhálón, de a való életben is totálisan megtévesztik az embereket.

 

A legtöbb esetben nem lehet tudni, hogy mi az oka az arc elmaszkírozásának. Sokaknál közrejátszik az önbizalomhiány, s tulajdonképpen a vastag smink segítségével szeretnék az elvárásaik alapján megváltoztatni az arcukat. Mások elrejtőznek a smink alatt, ezzel is abszolút mellőzve a természetességet, a naturális ragyogást. A probléma egyrészt az, hogy ez nem jó megoldás vagy megfelelő megküzdési stratégia, hiszen hosszú távon nem fogja kibillenteni az illetőt az önbizalomhiányos állapotból. Egy ideig valóban szebbnek látja magát az ember lánya a tükörben, ám mindeközben mindenki tisztában van vele, hogy a túlsminkelt összkép bizony nem a valóság.

Másrészről a társadalom szempontjából sem előnyös, hogy rengeteg nő készít magának maszkszerű makeupot. A tökéletesnek tűnő megjelenés sokakban ébreszti fel az önbizalomhiányt, s egyre többen igyekeznek folyamatosan szebbé varázsolni magukat. Vannak, akik inkább kés alá fekszenek és teljesen elveszítik eredeti vonásaikat csak azért, hogy elégedettebbek legyenek magukkal. Mindezek mellett pedig, ha valaki például bőrproblémákkal küzd, a temérdek, vastagon felvitt smink csak még tovább ront a helyzeten. Nem hagyja lélegezni a bőrt, beül a pórusok mélyére. Ezáltal fokozza a gyulladást és a már meglévő panaszok mellé újakat generál.

A vastag smink teljesen átformálja a vonásokat

A legtöbb nő szembesül azzal, hogy olykor nem egyszerű megőrizni a magabiztosságot. Az interneten minden szárnyal, a fotók rengeteg emberhez jutnak el, jóformán ki sem lehet kerülni őket.

A gyönyörű sminkest például több mint húszmillióan követik az Instagramon. Szerencsére bátran megmutatja természetes arcát is, ám rengeteg alkalommal készít magának maszkhatású sminket. A vastag makeup ilyenkor teljesen elfedi szeplős arcát, jóformán rá sem lehet ismerni a videók végén.

Nincs azzal gond, ha valaki használ alapozót és igyekszik egységesebbé tenni a bőrtónusát. A magasan fedő termékek azonban teljesen becsapják a szemeket, nem csak a bőrhibákat, a foltokat és a szeplőket fedik el, a vonásokat éppúgy eltakarják.

Habár a sminkes esetében szerencsésebb a helyzet, hiszen nem árul zsákbamacskát, megmutatja szeplőit és természetes külsejét, ám mégis érthetetlen, hogy miért sminkeli magát számtalan alkalommal egy két lábon járó Insta-filterré.

 

Az összhatás ilyenkor nagyon maszkszerű, művi és természetellenes. Különösen azért nehéz befogadni a látványt, mert a szeplők nem csupán a sminkes arcát borítják, de a mellkasát és a vállait is. A bőrének textúrája, tónusa abszolút elüt attól, amit a smink mutat.

Bármi is a célja a vastag sminknek, semmiképp nem érdemes három réteg alapozó mögé rejtőzni. Mindenkiben van valami szép, amit érdemes kiemelni, vagy ami egyedivé teszi az arcát, de a vastag vakolat alatt ezek az előnyös vonások nem tudnak érvényesülni. Bár sokkal nehezebb azon dolgozni, hogy elfogadjuk önmagunkat, mint megtanulni profiként sminkelni, érdemes végigmenni a rögös, nehézségekkel tarkított úton.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés