A sminktrendek szinte folyamatosan változnak, ahogyan az is, hogy honnan tanulunk meg új technikákat. A sminkelés tudománya ma már nem csak hosszú tanfolyami képzéseken sajátítható el. A technológia fejlődésével hamarosan már a Facebookon keresztül is értesülhetsz új trükkökről, termékekről és azok használatáról, méghozzá profi szakemberektől lesheted el a bevált trükköket.

hirdetés

Még soha nem volt ennyire egyszerű tanulni valamit, ami igazán érdekel. Az internet lehetőségek végtelen tárházát biztosítja, legyen szó szinte bárminek az elsajátításáról. Nincs ez másképp a sminkeléssel sem.

Nemcsak, hogy YouTube-, Instagram-, Facebook- és TikTok-videók milliói állnak bárki rendelkezésére a témával kapcsolatban, valamint képzések, masterclassok sora várja az érdeklődőket, hanem hamarosan új áttörés várható, amivel még hatékonyabban tanulhat szinte bárki.

Új platform, ami megkönnyíti a sminkelés elsajátítását

A Facebook új e-kereskedelmi funkciója, a livestream shopping, jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el. A július 16-ig tesztelt Live Shopping Friday című eseménysorozatban a nézők élőben követhették egy-egy kozmetikai márka sminkmesterének bemutatóját. Eközben kérdéseket is tehettek fel az érdeklődők, amikre természetesen válaszokat is kaptak.

 

Az élő adás alatt pedig néhány kattintással és a Facebook Pay segítségével könnyen megvásárolhatóak voltak a bemutatott termékek. Az új módszer lényege, hogy az emberek nagyobb bizalommal legyenek a márkák felé.

A szemük láttára, élőben, minden utómunka nélkül látják az eredményt, miközben profi szakmabeliektől kapnak tippeket, tanácsokat. Eközben pedig a nézők egymással is folytathatnak diskurzust a kommentszekcióban, így más tapasztalatokkal is megismerkedhetnek.

Hogyan tanultak régen?

A legelső ember akitől sminkfortélyokat lesünk el, az az édesanyánk – már amennyiben festi magát. Valószínűleg mindannyian bújtuk már anyukánk sminkes neszesszerét, és engedtük szabadjára fantáziánkat. Akiket pedig komolyabban érdekel a dolog, különböző képzéseken vehet részt. Nem volt ez másképp régen sem. Sőt, már a harmincas években is léteztek olyan felvételek, melyek lépésről lépésre mutatták meg, hogyan készíti el a makeupot a sminkes.

Az ötvenes-hatvanas években rövid reklámspotokból értesültek a nők az aktuális trendekről, és arról is, hogyan használják a felvételen bemutatott sminktermékeket és frizurakészítő kellékeket.

A manapság milliószámra elérhető tutorial videókból korábban is létezett néhány. Ezek a felvételek rendkívül informatívak, és részletesen megmutatják, sokszor már az arc megtisztításától kezdve a szükséges lépéseket. Az azonban biztos, hogy jóval kevesebb emberhez jutottak el, mint a mai változataik.

 

A kissé komoly, tanórai hangvételű felvételeket az utóbbi évtizedekben felváltották a vidám hangulatú, gyors, pörgős videók, a legújabb trendeket, termékeket bemutatva. Habár sokan azt vallják, ma már nincsenek új praktikák, csupán a régiek kerülnek elő újra és újra – egy kicsit átalakítva -, szinte mindig fel lehet fedezni valami újdonságot. A rövid felvételekből könnyen elsajátíthat bárki egy-egy praktikát, ha pedig kérdése van, felteheti azt kommentben a tartalom készítőjének.

Kétségkívül a mai tinédzsereknek jóval könnyebb dolguk van, mint a korábbi generációknak, hiszen szinte csak ott nem látnak sminkvideót, ahol nem akarnak. Így ők valószínűleg megspórolják azokat a durva bakikat, amiket talán a legtöbb tini elkövetett évekkel ezelőtt: a narancssárga alapozót, a túlszedett szemöldököt, és a szemhéjceruzával kanyarított vastag, maszatos vonalakat.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés