A tél közeledtével bőrünk egyre nagyobb strapának van kitéve. Ahogy megszabadulunk a nap erős UV-sugaraitól, máris védekezhetünk a zord időjárás ellen. A kiszáradt, érzékeny bőr gyakori probléma ilyenkor, de ha megfelelően felkészíted magadat, könnyebben megbirkózol a kihívásokkal. Mutatunk néhány ötletet arra, hogy hogyan váljon hatékonyabbá a téli bőrápolás!

hirdetés

Az alacsony hőmérséklet károsítja a bőrt, fakóvá, szárazzá és érzékennyé téve azt. Ezenkívül, ahogy kint csökken a hőmérséklet, azzal arányosan növekszik beltéren. A fűtött helyiségek levegője gyakran száraz, aminek következtében csökken a bőr hidratáltsága. A télen használt bőrápolási termékek fontos szerepet játszanak a hámréteg egészségében. A száraz, zsíros és kombinált bőrtípus tulajdonságai szezonálisan változhatnak. Ahhoz, hogy a bőröd puha és sima maradjon az őszi-téli szezonban, kövesd a következő néhány lépést.

Téli bőrápolás párásítóval?

Egy jó minőségű párásító vásárlása kiváló módja annak, hogy télen ne száradjon ki a bőr. Ezek a készülékek megtartják a nedvességet a levegőben, így megakadályozzák, hogy bőröd szárazzá, irritálttá váljon. A párásító bekapcsolása lefekvés előtt kiváló módja a bőr helyreállításának és a nedvességvesztés megelőzésének.

Válts sminklemosót!

Már azzal is nagy segítséget nyújthatsz az arcbőrödnek, ha a mindennapi arclemosódat krémes állagúra cseréled a téli hónapokban. Így nemcsak megtisztítod bőrfelszínt a sminktől, szennyeződésektől, de jobban hidratálod és puhábbá is varázsolod. Mi az Artistry Skin Nutrition™ Sminklemosó krémjét teszteltük, ami az ígérete szerint nemcsak könnyedén lemossa még a vízálló sminket is, de kondicionálja és hidratálja is a bőrt, valamint segít fokozni annak ellenállását a külső stresszorokkal szemben.

A hidegtől kiszáradt arcnak valóban jobban esik ilyen időben egy krémes állagú lemosó, és a termék beváltotta ígéretét, miszerint érezhetőbben puhább az arc használata után. A sminket is szépen lehozza, a tartós rúzsokkal is hatékonyan megküzd, azonban a szempillaspirál lemosásához könnyebb egy micellás vízzel dolgozni.

Védelem a bőrnek

A hideg hónapokban rendkívül fontos, hogy védd bőrödet a zord időjárástól: a fagyos levegőtől, széltől, alacsony hőmérséklettől. Ezek ugyanis nagymértékben ártanak arcbőrödnek, aminek következtében az kiszárad és érzékeny lesz. A bőr első védelmi rendszere a hidrolipid filmréteg, amely megakadályozza hogy a tárolt nedvesség elpárologjon.

Hiába kenegeted az arcod serényen, ha ez a védősánc megsérül, a bőr vízmegkötő képessége csökkenni fog. Az epidermiszt borító vízből és zsírokból álló filmréteg nem csak a baktériumok és a bőr kiszáradása ellen nyújt védelmet, hanem a káros anyagok megtapadását – például a szmog finomrészecskéi – is megakadályozza, valamint segít fenntartani a hámréteg rugalmasságát.

A hidrolipid filmréteg tulajdonképpen egy savköpeny, ami védelmi funkciót lát el, de nagyon könnyű a bőr túltisztításával, erős tisztítószerekkel sérülékennyé tenni. Mivel a bőrnek idő kell, hogy alkalmazkodjon a túl nagy hőingadozáshoz – például, ha a beltéri melegből kimegyünk a kinti hidegbe – amennyiben hirtelen történik a váltás, érdemes sapkát, sálat, kesztyűt húzni, hogy a lehető legkisebb bőrfelület érintkezzen a hideggel.

Emellett persze elengedhetetlen egy gazdag, a nyárinál sűrűbb és táplálóbb hidratálókrém használata, ami egyfajta védőréteget képez arcodon. Érdemes a rutinodba hidratálószérumokat, arcolajokat is beépítened. Ha nyáron ezeket még túl nehéznek is gondolod, ősszel és télen megérnek egy próbát, hiszen szinte csodákat képesek tenni az arccal. Emellett a mindennapos testápolásról sem érdemes megfeledkezned.

Mellőzd a forró zuhanyokat!

A szabadban töltött hideg nap után a hosszú, forró zuhany éppen az, amire vágyunk a legtöbben. A rossz hír viszont az, hogy a forró víz károsíthatja a bőr védőrétegét és kiszárítja. Ehelyett azt javasoljuk, hogy meleg – de ne túlságosan forró – vízben zuhanyozz, lehetőleg csak pár percig. Majd pedig mindenképp használj testápolót! Sajnos a kádban fürdőzés hiába tesz jót a léleknek, és pillanatnyilag a bőrnek, hosszú távon, ha rendszeresen szerepel a tisztálkodási rutinban, tönkreteheti a hámréteg védőrétegét.

Kerüld a durva összetevőket!

A téli szárazság megelőzése érdekében cseréld le a durva hatóanyagokat tartalmazó bőrápolási termékeidet. Sok öregedésgátló és pattanásos bőrre való termék tele van olyan összetevőkkel, amelyek szárító hatással bírhatnak – például parfüm, SLS. Ha ezeket elhagyod, vagy télen kíméletesebb formulára cseréled, akkor a bőröd nem szárad ki, és kevésbé lesz érzékeny.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés