Egy hideg őszi estén nincs is jobb érzés, mint egy hosszú, forró fürdőt vagy zuhanyt venni, és érezni, ahogy fokozatosan átmelegszel, az izmaid ellazulnak.

hirdetés

Vannak, akik kifejezetten odavannak a tűzforró vízért, és addig folyatják magukra, amíg a bőrük kipirosodik. Már ez a jelenség is mutatja, hogy a túlságosan magas hőmérséklet nem tesz túl jót, de vannak még kellemetlenebb mellékhatások, melyek már akár egy-két alkalom után is jelentkezhetnek. Ezekkel számolj!

Szárítja a bőrt

A forró víz fellazítja a bőr természetes zsírrétegét, ha pedig túl sokáig ázol benne, teljesen el is tünteti azt. Ennek következtében a bőr extrém módon kiszáradhat, ami viszketéssel járhat, és súlyosabb esetben ki is sebesedhet. Ezt megelőzheted, ha néhány fokot visszaveszel a hőmérsékletből, és csak néhány percig tartózkodsz a vízben, legyen az akár kádfürdő, akár zuhany. Ha megtörölköztél, mindig használj gazdag testápolót!

Növeli a mitesszerek, pattanások kialakulásának esélyét

Annak eredményeképpen, hogy a forró víz eltünteti a zsírréteget, a bőr védekezőn reagál, és fokozott faggyútermelésbe kezd, hogy pótolja az elveszített mennyiséget. Ez a pórusok eltömődéséhez, végül mitesszerek, pattanások kialakulásához vezet. Az egyébként is irritált, száraz bőrön ezek könnyen szaporodnak, és, ha vakarózol, el is fertőződhetnek. Ezért is fontos a testápoló használata: ezzel megelőzheted a megnövekedett zsírtermelést.

A hajadnak sem tesz jót

Ha forró vízzel mosol hajat, az a fejbőrt és a hajszálakat is szárítja, és itt is ugyanaz a folyamat megy végbe, ami a test többi felületén. Ha túlságosan magas hőmérsékleten öblíted a hajad, az korpásodáshoz és zsírosodáshoz vezet. Valójában a legjobb, ha langyos vizet használsz, az utolsó öblítést pedig szinte teljesen hideg vízzel végzed: ez bezárja a kutikulákat, és ellenállóbbá, fényesebbé teszi a tincseket.

  • Megosztás:
hirdetés