A szálak fokozott hullása sokak számára okoz kellemetlenséget. Számtalan probléma állhat a folyamat hátterében, éppen ezért minden esetben célszerű utánajárni, hogy mi váltja ki a problémát. Az egészségügyi gondok mellett szimpla vitaminhiány is meghúzódhat a háttérben, ilyenkor érdemes feltölteni a kiürült raktárakat. Manapság már igencsak széles a választék a hajhullás elleni vitaminok között, így a fokozott hajszálvesztés könnyedén visszafordítható.

hirdetés

Előfordul, hogy indokolatlan az aggodalom a fésűben látott hajcsomó láttán, hiszen a hajszálak időszakos cserélődése természetes folyamat. Nem egyszerű eldönteni azonban, hogy mikor lehet a már kórosnak nevezett állapototra gyanakodni, éppen ezért, amennyiben felmerül a fokozott hajhullás problémája, tanácsos szakember véleményét és segítségét kérni a témában.

Ritkább esetben egészségügyi okok is állhatnak a probléma hátterében, így minden esetben fontos kideríteni, hogy mi a kiváltó tényező. Sok esetben viszont csak a megfelelő vitaminok pótlására van szükség ahhoz, hogy a frizura újra ragyogóvá és egészségessé váljon.

Az első és legfontosabb lépés az étrend átalakítása. Olyan alapanyagokból kell összeállítani a menüt, amelyek dúskálnak a szükséges vitaminokban és ásványi anyagokban. Amennyiben ez sem jelent megoldást, célszerű válogatni a különböző étrend-kiegészítők között. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend azonban azok szedése mellett is fontos.

 

Hajhullás elleni vitaminok: ezeket pótold

A-vitamin

Bár sokan az immunrendszer erősítésének céljából figyelnek a megfelelő vitaminbevitelre, a haj és a bőr egészségének szempontjából éppúgy fontos pótolni a szükséges tápanyagokat. Az egyik legfontosabb az A-vitamin, amely hozzájárul a tincsek megerősödéséhez, regenerációjához. Védi a hajtüszőket, ennek köszönhetően hatékonyan lép fel a hajhullás problémájával szemben.

Noha könnyedén túl lehet adagolni, ez még mindig kisebb problémát jelent, mint a vitamin hiánya. Nem árt azért óvatosan bánni vele, fejfájást és a bőr sárgulását, szárazságát, berepedezését okozhatja, ha túlzott mennyiségben fogyasztod. A legtöbb vitamint természetes módon nehéz túladagolni, inkább arra kell ügyelni, hogy az étrend-kiegészítő, amit szedsz, mekkora mennyiségben tartalmazza. A sárgarépa és a sütőtök bővelkedik benne, az őszi szezonban ráadásul elképesztően egyszerűen beleillesztheted őket az étrendedbe.

B-vitamin

Az egészséges frizurához elengedhetetlen a megfelelő mértékű B-vitamin bevitele. Hiánya hajhullást okozhat, de a bőrképen éppúgy nyomot hagy, ha a B-vitamin-raktárak teljesen kiürülnek. A különböző olajos magvak és hüvelyesek igencsak bővelkednek benne, akár nassolnivalóként, akár főételként egyszerűen fogyaszthatod őket.

 

Biotin

A H-vitaminként is ismert biotin rendkívül fontos a haj egészségének fenntartásához, hiánya párhuzamba állítható a túlzott hajhullás jelenségével. A biotin nélkülözhetetlen, ha el szeretnéd kerülni a tincsek töredezését, ugyanis ragyogóvá és ellenállóvá teszi az érzékeny szálakat. Tanácsos rendszeresen egy kevés diót és mandulát csipegetni, ha pótolni szeretnéd.

Vas

A vashiányról köztudott, hogy vérszegénységet okoz, azonban azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy a kialakult hiányállapot bizony hajhulláshoz is vezethet. Különböző húsokban, belsőségekben kimagasló mértékben van jelen, a táplálkozási szokások átalakításával könnyedén pótolhatod.

Nem csak az összetevők átvariálása segíthet, számos étrend-kiegészítő segíthet megszüntetni a fokozott hajhullást. A különböző vitaminokat szedheted önmagukban, ám vannak olyan remek kombinációk, amelyekben az egyes nyomelemek, tápanyagok felerősítik, kiegészítik egymás hatását. A vas felszívódását és hasznosulását elősegíti a C-vitamin és a B12-vitamin, ez utóbbi halfélékben, húsokban, valamint a tojásban található meg.

1: Nutrilite Biotin C Plus, 90 db-os kiszerelés, 9500 forint. 2: HairBunny hajvitamin, 60 db-os kiszerelés, 10 490 forint. 3: HairClinic hajszépségkapszula, 90 db-os kiszerelés, 8999 forint. 4: DR. IMMUN hajszépségtabletta, 60 darabos kiszerelés, 3929 forint.

Szakember véleményét mindenképp érdemes kikérni olyankor, ha többféle vitaminkészítményt szedsz egyszerre, mert az ásványi anyagok és a vitaminok között is akadnak olyanok, melyeknek túlzott bevitele mérsékelt, vagy akár komoly veszélyekkel járhat.

Képek: Getty Images.

Montázs: Retikül.

  • Megosztás:
hirdetés