A leghatékonyabb gyógynövények hajhullás ellen, melyek erősítik a szálakat és serkentik a hajnövekedést. Teaként és hajöblítőként is bevetheted őket.

hirdetés

A hajhullás természetes folyamat, persze csak bizonyos mértékig. A szálak folyamatosan cserélődnek, ami pedig az őszi-téli időszakban rendszerint felerősödik. Bár azt nem lehet kijelenteni, hogy a hajhullás szezonfüggő lenne, hiszen az időjáráson túl számos más tényező befolyásolhatja a frizura állapotát, ám megfigyelhető, hogy amikor beköszönt a hideg, a felerősödő hajvesztés sokak számára okoz bosszúságot.

De mi okozhatja a szezonális hajhullást az őszi-téli időszakban? A válasz általában rendkívül egyszerű. A tavasszal, illetve nyáron felturbózott vitaminraktárak ilyenkor szép lassan elkezdenek kiürülni, melynek következtében az egyébként is érzékelhető hajszálvesztés fokozottabbá válik. Habár ilyenkor is bőséges a zöldség és gyümölcskínálat, a többség a forró hónapokban szentel nagyobb figyelmet a megfelelő mértékű vitaminfogyasztásnak és a változatos étrendnek. A friss, vitaminokban gazdag gyümölcsök és zöldségek kínálata ráadásul csekélyebb ilyenkor, a fagyasztott, illetve külföldről importált termékek pedig aligha tartalmaznak annyi tápanyagot, mint a hazai, frissen szedett finomságok.

Arról nem is beszélve, hogy ebben az időszakban a különböző vírusok és betegségek éppúgy hatalmas kihívást jelentenek a szervezet, illetve az immunrendszer számára. Ha a vitaminpótlás nem megfelelő mértékű, az bizony a frizura állapotán is nyomot hagy. A megcsappant vitaminraktárak mellett természetesen más problémák is fokozhatják a hajhullást, éppen ezért minden esetben célszerű kivizsgálni, hogy milyen indok húzódhat a háttérben. A paletta elképesztően széles körű, a hormonháztartással kapcsolatos egészségügyi problémákon kívül gyulladás, stressz, vagy éppen érzelmi problémák éppúgy hozzájárulhatnak a fokozott hajszálvesztéshez.

A megfelelő vitaminpótlás, változatos étkezés mellett különböző gyógynövények segítségével éppúgy felléphetsz a fokozott hajhullás ellen. Teaként fogyasztva, vagy hajöblítőként alkalmazva egyaránt érdemes kipróbálni ezeket a fantasztikus, gyógyhatású növényeket.

 

Gyógynövények hajhullás ellen

Csalán

A csalán az egyik legnépszerűbb gyógynövénynek számít, s amellett, hogy csíp, számos más tulajdonsággal bír. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek kifejezetten pozitív hatással vannak a fejbőr állapotára. Kovasavtartalmával erősíti a hajhagymákat, ezáltal hozzájárul a kiegyensúlyozott hajnövekedéshez. A benne található értékes anyagoknak köszönhetően táplálja a tincseket, bónuszként még a zsírosodással és a korpával is felveszi a harcot.

Gyömbér

A gyömbér szintén zseniális választás a hideg, őszi-téli időszakban. Nem csupán a náthát és a torokfájást enyhíti, a hajhullás mérséklésében éppúgy szerepet vállal. A benne található vitaminoknak, illetve ásványi anyagoknak köszönhetően táplálja a fejbőrt és a hajhagymákat, illetve serkenti a bőr alatti mikrokeringést, ami szintén nélkülözhetetlen a hajhullás megállításához, valamint az egészséges hajnövekedéshez.

Rozmaring

A rozmaring igazi jolly joker, ha hajhullásról van szó. A gyógynövényből készült főzet egyidőben TikTok trenddé vált, sokan próbálták ki a teát hajöblítőként, amely kifejezetten alkalmas a hajhullás mértékének csökkentésére. Táplálja a hajhagymákat és a fejbőrt, serkenti a vérkeringést, emiatt igazi hajnövesztő csodaszernek tartják. Noha mesébe illő csodát nem tesz, valóban remek hatással van a frizura állapotára.

 

Borsmenta

A borsmenta hasonlóképp igazi nagyágyúnak számít a szépségápolásban. Az őszi-téli szezonban a legtöbben náthára, torokfájásra fogyasztják a pikáns főzetet, azonban a haj egészségéhez, a hajhullás mérsékléséhez éppúgy hozzájárul. Csak úgy dúskál az antioxidánsokban, táplálja a fejbőrt és a hajhagymákat. Mindezen túl serkenti a vérkeringést, ami nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott tápanyagáramláshoz, így járul hozzá a hajnövekedés gyorsításához, ezáltal pedig a fokozott hajszálvesztés megállításához.

Kakukkfű

A kakukkfű nem csupán az ételek ízesítésében jeleskedik, a frizura állapotára is remek hatással van. Noha nem annyira elterjedt a szépségápolásban, mindenképpen érdemes kipróbálni a belőle készült főzetet akár teaként, akár hajöblítőként alkalmazva. A benne található vitaminok és ásványi anyagok pozitívan befolyásolják a fejbőr állapotát, feltöltik és táplálják a hajhagymákat. Ennek köszönhetően remek hatással van a hajnövekedésre, csökkenti a hajhullás mértékét és ragyogóvá varázsolja a megviselt frizurát.

A különböző gyógynövényeket leforrázva teát készíthetsz, amit hajöblítőként éppúgy alkalmazhatsz egy-egy hajmosás alkalmával, persze, miután kihűlt a főzet. Ilyenkor alaposan áztasd be a tincseket a főzetbe, nagyon fontos, hogy a fejbőrt is masszírozd át vele. Ha teaként fogyasztod őket, mindig vedd figyelembe az ajánlott mennyiséget, ugyanis ezeknek a gyógyteáknak nem csupán a hajnövekedésre és a tincsek erősítésére van hatása, ezért mindig utána kell járni, hogy mi a maximális mennyiség, amit javasolnak a tea fogyasztását illetően.

Amennyiben a vitaminpótlás és a gyógynövények fogyasztása, a hajöblítés sem segít, mindenképp ajánlott szakértő véleményét kikérni a témában és megkeresni a fokozott hajhullás okát. Mivel számtalan betegség húzódhat a háttérben, célszerű utánajárni, hogy mi okozhatja a kimagasló mértékű, kóros hajszálvesztést. Az esetek nagy részében valóban a szezonváltás és a vitaminhiány okozza a gondokat, azonban előfordul, hogy orvosi segítségre van szükség az egyensúly visszaállításához.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés