A borotválkozás a legkevésbé kedvelt fürdőszobai elfoglaltság, ráadásul sok embernél komoly irritáció, viszketés és bőrpír lép fel utána, úgy, hogy még a nadrágot sem bírja elviselni a bőr.

Emiatt szeretünk minél hamarabb és gyorsabban túl lenni rajta, különösen a jó idő beköszöntével, amikor gyakrabban indokolt a borotválkozás megejtése. De, ha már muszáj megtenni, érdemes néhány apróságra figyelni, amivel megelőzhető a kellemetlen utótünetek jelentkezése.

Cseréld gyakran a borotvát!

Mivel alapvetően drága termékről van szó, csábításba esik az ember, hogy addig használjon egy fejet vagy teljes borotvát, amíg már tényleg semmit nem visz el. Ugyanakkor az életlen penge nemcsak félmunkát végez, és lassítja a folyamatot, de rengeteg baktérium táptalajául is szolgál. Ha elvágod a lábad, komoly fertőzést kaphatsz. Amennyiben azt érzed, hogy a penge már nem siklik úgy, ahogy kellene, biztosan ideje kicserélned.

A borotvádat csak te használd!

Ez nagyon fontos, nemcsak azért, mert, ha más családtagod is használja, gyorsabban elkopik, de azért is, mert ezzel csak még jobban növeled a megtelepedő baktériumok számát. És ugyan, kinek hiányzik egy plusz baciforrás? Használat után mindig alaposan tisztítsd ki a fejet!

Puhítsd fel a szőrszálakat!

Legjobb, ha a borotválás megkezdése előtt langyos vízzel megmosod a kívánt területet, ahol a víz hatására felpuhulnak a szőrtüszők, és könnyebben fog siklani a penge. Két húzás között pedig tisztítsd a pengét, ezzel is biztosíthatod hatékonyságát.

Radírozz!

Bizony, nemcsak az arcot érdemes gyakran radírozni, de a test többi részét is fel kell frissíteni. Borotválkozás előtt jó, ha eltávolítod az elhalt hámsejteket, így azok nem tömítik el a penge barázdáit. Így nagymértékben csökkentheted az égő érzés fellépését. Borotválkozás után pedig a még nyirkos bőrre kenj tápláló, nyugtató krémet, amivel szintén megelőzheted a vörös foltok és viszketés kialakulását.

Használj borotvakrémet!

Ha siet az ember, gyakran megesik, hogy szárazon esik neki a szőrszálak eltüntetésének. Ez nagy hiba, ugyanis így fokozod a mikrosérüléseket, az elhalt, száraz bőrdarabok pedig eltömítik és életlenné teszik a pengét. A legjobb, ha erre a célra kifejlesztett krémet vagy gélt használsz. A szappant kerüld, hiszen a borotválkozás folyamata önmagában szárító, szappannal kombinálva pedig nagyon meggyötri a bőrt. Ha nem akarsz krémre költeni, készítsd el házilag, vagy használhatsz sampont is.

Szánj rá időt!

Igen, időből kevés van, de, ha nekiállsz, adj neki annyi időt, amennyit megérdemel. És a bőröd is. A kapkodás sérülésekhez, felületességhez vezet, ezen kívül a durva, gyors mozdulatok még több elhalt hámréteget kaparnak fel. Ez nemcsak extrán szárítja a bőrt, de később biztosan számíthatsz a kellemetlen irritáció fellépésére is.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés