Az elrontott hajfestés számos problémát von magával a haj roncsolódásától kezdve a művi hatású, foltos vagy csíkos színig. Leggyakrabban a teljes szőkítés megy félre, de ugyanígy az ombre és balayage világosítás is sok rizikóval jár, ha nem szakavatott kezekbe kerül a frizura sorsa.  A legtöbb esetben az otthoni bűvészkedés okozza a csúnya eredményt, azonban nem kell minden esetben ollót ragadni, ha rosszul sül el a művelet. A profi színkorrekció nem csak a tincsek állapotán javíthat, hanem természetesebbé teheti a frizura színátmeneteit.

hirdetés

Az egyszínű eredményt garantáló, teljes hajfestés kissé háttérbe szorult az elmúlt években, a legtöbben csupán a természetes, napszítta hatást részesítik előnyben. Sokáig a színátmenetes ombre verzió tűnt az egyetlen opciónak, azonban számos esetben rendkívül művi és mesterkélt hatást keltett a frizura a szőkítés után. Ha éles az átmenet, körülbelül úgy festenek a tincsek, mintha egy adag hipóba lógott volna a hajhossz vége.

Manapság számos technika áll rendelkezésre a finom fény-árnyék effekt megteremtéséhez, sőt, akadnak kifejezetten balayage és ombre hajfestésekre specializálódott fodrászszalonok, ahol profi szintű kezelést kap a frizura. Leginkább az otthoni próbálkozások csúsznak félre olyannyira, hogy a napszítta hatás helyett sárgás beütésű szénaboglya köszön vissza a tükörből, hiszen a sufnituning fodrászkodás aligha ígér lágyan szőkébe hajló eredményt.

Ahhoz, hogy könnyed és fokozatos legyen az átmenet, nagyfokú szakértelemre van szükség, a megfelelő eszközön és a technika elsajátításán túl a színkeverés és a kémiai hatások ismerete úgyszintén elengedhetetlen. Néha az is előfordul, hogy képzetlen fodrászok vállalják be a divatos frizura elkészítését, ám ebben az esetben pontosan úgy fullad kudarcba a festés, mint az otthoni bűvészkedés során.

Az elrontott szőkítés nem minden esetben jelenti a hosszú tincsek halálát

A legtöbben nyilván kétségbeesnek ilyenkor. Nem elég, hogy nagy eséllyel csibesárga színben virít a tincsek vége, még az átmenet is botrányosan sikerül. Az elrontott szőkítés miatt sokszor rendkívüli mértékben rongálódnak a szálak, így nincs más választás, az olló segítségét kell kérni, és megbarátkozni a rövid hajstílus gondolatával.

Sokan otthon kísérleteznek a fantasztikus árnyalat elkészítésével, hiszen első blikkre nem tűnik olyan bonyolultnak a folyamat. Már a drogériákban is lehet kapni ombre hajfestéshez szükséges eszközöket és festéket, ám az eredmény cseppet sem lesz olyan, mint amikor egy profi fodrász festi meg a szálakat.

A sokak által hőn áhított természetes, napszítta hatáshoz több árnyalatot kell egymás mellé rendelni úgy, hogy a haj eredeti színébe simuljanak. A fény-árnyék kontraszttal játszó balayage stílus tökéletes kivitelezéséhez valóban profi szakértelemre van szükség.

Az alapszín tónusait emeli ki a fodrász eltérő fényerejű tincsekkel, a reflexszínek azonban nem ordítanak messziről, nagyon finom átmenettel kell idomulniuk az alapszín sötétebb, mélyebb területeihez.

Az elrontott szőkítés sok esetben éles, csíkos színátmeneteket eredményez, ami igencsak tönkrevágja az összképet.

Az is előfordul, hogy nem az otthoni ügyeskedés okozta a bakit, hanem egy fodrász rontotta el a frizurát. Igazság szerint ebben az esetben sem biztos, hogy maximálisan rá hárítható a felelősség. Mielőtt bárki belevágna a szőkítésbe, fontos tisztában lennie azzal, hogy ezek a modern, sikkes hajstílusok még a tapasztalt szakembereknek is feladják a leckét.

A legtöbb esetben nehéz előre kiszámítani, hogyan reagálnak a szálak a szőkítőporra. Az sem mindegy, hogy előzőleg volt-e festve a frizura. Egyetlen apró elcsúszás éppúgy elegendő a botrányos eredményhez.

Érdemes már előre tájékozódni a fodrász munkájával kapcsolatban, a legtöbben már kihasználják a közösségi média adta lehetőségeket, és feltöltik az általuk készített hajcsodákat az internetre. Vannak olyan szakemberek, akik kifejezetten ebben a technikában profik, ők nagy eséllyel csodálatos árnyalatúvá varázsolják a frizurát.

Ha már az elrontott festést szeretnéd rendbe hozni, érdemes olyan fodrászatokat felkeresni, amelyek színkorrekcióval is foglalkoznak. Nagy eséllyel nem kell megszabadulni a hosszú tincsektől, gyönyörű átmenetet és természetes hatást alkotnak majd neked, miközben új életre keltik a festéssel lestrapált, károsodott tincseket.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés