A szem alatti sötét karikák kialakulása mögött számos eltérő tényező húzódhat meg, s ebből adódóan a kezelésük is nagyon változatos lehet. Mindig a kiváltó okokra kell építeni a megoldást.

hirdetés

A szem alatti karikák a legtöbb nő számára ismerősek. Valakinél gyakrabban, míg másoknál ritkábban jelentkeznek a fránya foltok, amelyek mögött számtalan egészen eltérő kiváltó ok húzódhat meg. Míg régebben egy lehűtött uborkaszelet vagy egy darab jégkocka volt a klasszikus megoldás, ma már a tudatos bőrápolás elterjedésével a többség igyekszik a gyökerénél megszüntetni a problémát.

Bár a legtöbb praktika és hatóanyag remekül működik, s látványosan halványítják a szemek alatt húzódó sötét foltokat, egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan mi is a kiváltó tényező. Ahhoz, hogy tartós és szemmel látható eredményt érjen el az otthoni kezelés, mindenképpen a dolgok mögé kell nézni. A rosszul megválasztott praktika vagy módszer csak ideig-óráig jelent megoldást.

A legegyszerűbb egyértelműen az, ha alapozót kensz fel és a korrektort sem hagyod ki a sminklépésekből, ám ezzel a probléma nem szűnik meg, csupán takarásba kerül. Érdemes a különböző hatóanyagok és bőrápolási praktikák között keresni a végleges megoldást.

 

Okok a szem alatti sötét karikák hátterében

Kialvatlanság

Ha karikás a szemed, biztosan fáradt vagy. Ezzel az állítással valószínűleg mindenki találkozott már élete során, s lássuk be, van némi igazságtartalma. A fránya sötét foltokat sok esetben tényleg a kialvatlanság, a kimerültség okozza, amin bizony nagyon egyszerű segíteni. Persze nem mindig megoldható a kiadós, pihentető alvás, azonban nem csupán az energiák újratöltése miatt fontos, a szépség is megsínyli, ha nem alszol eleget.

Dehidratáció

A dehidratáció szintén okozhatja a szem alatt húzódó látványos karikák megjelenését. Sokan azt gondolják, hogy a vízhiány leginkább a bőrszárazsággal köthető össze, azonban a csekély vízfogyasztás bizony abszolút kiválthatja a foltok kialakulását. A vékony bőr alatt található erek ilyenkor jobban kitágulnak, sokkal inkább láthatóbbá válnak, ennek köszönhető, hogy a szemkörnyék sötétebbnek tűnik. Mindenképpen figyelj a kiegyensúlyozott és megfelelő mértékű vízfogyasztásra! Fontos, hogy a koffein és alkohol vízhajtó hatásukkal jelentősen befolyásolják a szervezet hidratációját, ezért célszerű megtalálni az egyensúlyt, s mérsékelni a káros italok fogyasztását.

Megerőltetett, fáradt szemek

A folyamatos telefonnyomkodás, a szemek megerőltetése szintén befolyásolja a szemkörnyék állapotát. Ha valakinek rossz a látása, de nem használ szemüveget, vagy rendszeresen vizslatja a televízió, a számítógép vagy a telefon képernyőjét, a megerőltetés következtében is kialakulhatnak a csúnya, sötét karikák. Ilyenkor az erek láthatóbbá válnak, ennek köszönhető az elszíneződés.

Genetika

Bár ennél a pontnál valószínűleg sokan el fognak keseredni, bizony-bizony a genetika is okozhatja a szem alatti karikákat. Egyesek hajlamosabbak a foltok megjelenésére, valamint erőteljesebb, látványosabb náluk az elszíneződés, ami a bőr vékonyságának és a bőrtónusnak egyaránt betudható. A genetikával nem lehet harcolni, azonban a szemkörnyéki vérkeringés felpezsdítésével némileg halványíthatók a karikák. Fontos, hogy amikor zavaróvá válik az elváltozás, nem szabad kapásból az öröklött génekre fogni a dolgot, mindenképpen érdemes kideríteni, hogy milyen ok húzódik a háttérben.

 

Bőröregedés

Az idő múlásával kapcsolatban általában a kontúrok megereszkedése, illetve a ráncok kerülnek előtérbe, holott a sötét karikák is felírhatók a listára. Sajnos az öregedés folyamatát megállítani nem lehet, maximum lassítani, így a kor előrehaladtával bizony egyre gyakrabban jelentkezhetnek a szemkörnyéki foltok. Ahogy telnek az évek, a bőr kollagéntermelése fokozatosan csökken, a szemmel látható nyomok pedig az érzékeny, vékony területen még inkább feltűnőek lesznek. Fokozatosan láthatóbbá válnak a bőr alatt futó hajszálerek, amitől sokkal sötétebbnek tűnik a szemek alatti hámréteg.

Hormonális változások

Bár meglepő lehet, a hormonális változások is nagyban befolyásolják a szemkörnyék állapotát. Ha csupán ciklikusan észleled a problémát, nagy eséllyel a menstruációhoz köthető hormonváltozások állnak a karikák megjelenése mögött, de a terhesség időszakában éppúgy lehet találkozni a zavaró foltokkal.

Vitaminhiány

A szem alatti karikák megjelenésében számos alkalommal egy erőteljesebb vitaminhiány húzódik. A különböző vitaminok és ásványi anyagok ugyanis nem csupán a szervezet, illetve az immunrendszer számára fontosak, a bőr állapotán éppúgy észlelhető a hiányuk. A szemek alatt jelentkező foltok megjelenésével és halványításával a K-vitamin állítható párhuzamba. Nem véletlen, hogy számos szemkörnyékápoló és arcápoló kencével találkozhatsz vele az összetevők listáján.

Betegségek

Ha a sötét foltok tartósan fennállnak, s mindenféle praktika és hatóanyag bevetése ellenére sem tűnnek el, mindenképpen célszerű egy alaposabb kivizsgálást kérni az orvostól. A duzzadt szemkörnyék és a karikák mögött ugyanis vashiány, pajzsmirigyproblémák is húzódhatnak, amelyek kezelése már orvosi kompetencia, abszolút szakértelmet igényel.

 

Ezek a praktikák és hatóanyagok segíthetnek

A kiadós alvás és a megfelelő mértékű vízfogyasztás mellett vannak olyan praktikák és hatóanyagok, valamint bőrápolási lépések, amelyeket mindenképpen érdemes bevetni a szemek alatt húzódó sötét karikák ellen. Persze a kiváltó okoktól függ, hogy milyen megoldást célszerű választani. Sőt, a genetikai hajlammal például nem sok mindent lehet kezdeni, ám a megfelelő kezelés sokat segíthet az esztétikailag zavaró problémán.

Ne csak a belső hidratálásra koncentrálj, kívülről is tápláld a bőrödet! Sokan használnak hiper-szuper arckrémeket, azonban a szemkörnyék gyakran kimarad a lépések közül. Keress szuper hatóanyagokban, például K-vitaminban, mandulaolajban, koffeinben, C-vitaminban vagy zöldtea-kivonatban gazdag szemkörnyékápolókat, amelyek antioxidánsokkal töltik fel a mélyebb rétegeket, miközben serkentőleg hatnak a bőr alatti vérkeringésre.

Érdemes kívülről is serkenteni a vérkeringést. Egy finom arcmasszázzsal vagy a krém óvatos, ujjbeggyel történő beütögetésével felpezsdítheted a keringést, amitől szépen halványulnak a foltok. A zöld teás borogatás és a szemkörnyék hűtése is sokat segíthet, noha csak ideiglenes megoldást nyújtanak a szem alatti sötét karikák ellen.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés