Sokan alig várják reggelente, hogy magukba döntsenek egy nagy bögre kávét, míg mások inkább teáznak a napindítás idején. A szokások egyénenként eltérőek lehetnek, azonban egy dolog biztos: a zöld tea széleskörűen veszi kezelésbe a szervezetet, hatása nemcsak belül, de kívül éppúgy nyomot hagy. Segíthet a fogyókúrában, alaposan felélénkít, és még a bőröd is hálás lesz, ha rendszeresen fogyasztod.

hirdetés

A különböző teák egytől egyig frissítő hatással bírnak és átmelegítik az embert a hűvös reggeleken, de akár a pihenés alkalmával vagy egy kemény nátha esetén is érdemes kihasználni jótékony hatásukat. Egy forró tea mindig lelazít, az ízélmény pedig csak még tovább fokozza az egyébként is idilli hangulatot. A lehetőségek tárháza elképesztően széles körű, számtalan opció közül lehet válogatni.

Vannak olyan teák, amelyek kifejezetten fogyást segítő italként vannak elkönyvelve, míg mások a méreganyagok kiseprésében jeleskednek, a vízhajtó teákról nem is beszélve. A citromfűteát nyugtató hatása miatt fogyasztják sokan, míg a fekete vagy éppen zöld tea az élénkítő hatása miatt népszerű.

Habár első blikkre könnyűnek tűnik a különböző teafajták kategorizálása, a legtöbb esetben semmi nem fekete vagy fehér. A teák számos pozitív hatással rendelkeznek, így a zöld tea esetében is célszerű kicsit utánajárni, hogy az élénkítő tulajdonsága mellett milyen előnyökkel kecsegtet még.

 

A zöld tea pozitív hatásai megkérdőjelezhetetlenek

Kellőképpen élénkít

A zöld tea már évszázadok óta elképesztően népszerű, ám ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jótékony tulajdonságokkal rendelkezik. Sokan a reggeli kávé helyett fogyasztják, nem véletlenül. Noha a zöld tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, vannak, akiknek tökéletesen bevált a reggeli álmosság, nyúzottság elűzésére. Ez azért lehetséges, mert kávézás után valóban felébred az ember lánya, ám a koncentrációt csak ideig-óráig javítja. A zöld tea hatása ezzel szemben sokkal tartósabb, ugyanis lassabban szívódik fel, így nem hirtelen pörgeti fel a szervezetet, mint a reggeli kávé, ezért frissítő ereje fokozatosan bontakozik ki, és tovább tart.

Az élénkítő hatással egy időben fokozza a szellemi teljesítményt, így tökéletes választás lehet a dolgos mindennapokban. Az, hogy valaki helyettesíteni tudja-e a már megszokott kávét a zöld tea segítségével, teljesen egyénfüggő. Sokakat inkább a kávé íze, illata vonz, tipikus jelenség, amikor valaki a kávé aromájának erős illatára ébred. Célszerű tenni egy próbát, hiszen a zöld tea nem ad akkora koffeindömpinget a szervezetnek, a hatása mégis hosszabb ideig tart.

Ebből sem tanácsos túlzottan sokat fogyasztani, ugyanis a mértéktelen koffeinbevitel rendkívül negatív hatással van a szervezetre, akár erős szívdobogást, remegést is okozhat, ha valaki átesik a ló túloldalára.

 

Segíti a fogyást

A zöld tea nem fogyaszt, azonban az abszolút igaz, hogy segíti a fogyást. Azt semmiképp nem lehet kijelenteni, hogy egy évszázadok óta létező fogyókúrás csodaszerről van szó, ám tény, hogy a megfelelő feltételek mellett alkalmazva elősegíti a pluszkilók leadását, még ha nem is közvetlenül. Előnyösen befolyásolja azon enzimek működését, amelyek fontos szerepet játszanak a zsírbontásban.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy önmagában a zöld tea fogyasztása nem elegendő ahhoz, hogy leolvadjon a felesleg. Megfelelő étrend és kellő mértékű, rendszeres mozgás mellett azonban pozitív hatásai abszolút tudnak érvényesülni. Egyes kutatások szerint a különbség nem csak centiben mérhető, egészségügyi szempontból éppúgy észlelhető a zöld teának köszönhető változás. Többek között olyan adatban találtak pozitív irányú eltérést, mint például a testzsírszázalék.

Széppé varázsolja a bőrt

A zöld tea a benne található antioxidánsoknak köszönhetően hatékonyan lassítja a bőröregedés ütemét, széppé, egészségessé varázsolja az arcbőrt. Növeli a hámréteg rugalmasságát, ugyanis kivédi a szabad gyökök káros hatásait, hatékonyan gátolja sejtromboló tevékenységüket. Polifenolokat tartalmaz, amelyek védik a sejteket az oxidatív stressztől.

A ráncok kialakulását és mélyülését önmagában nem képes megakadályozni, hiszen a genetikával és az idő múlásával nem tud harcolni, azonban jelentősen lassítja a folyamatot, természetesen a jól kialakított bőrápolási rutin, valamint egészséges életmód mellett.

Remek hatással van az anyagcserére

Az általános közérzet nagyban meghatározza a napi teljesítményt, de még a hangulatra is hatással van. A zöld tea remek választás, ha valaki küszködik az anyagcseréje miatt, ugyanis jótékonyan hat az emésztésre. Segíti a letapadt méreganyagok kipucolását, amelyek gátolhatják az anyagcsere-folyamatok kiegyensúlyozott működését.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés