Minden országnak megvannak a maga csodaszerei, és a szépségtrendek elterjedésének köszönhetően egyre több olyan hatóanyaggal ismerkedhetünk meg, amelyeknek korábban a nevét sem hallottuk. Ilyen például az emuolaj, ami az ausztrálok évszázados elixírjének számít, hiszen sokoldalúságának köszönhetően számos problémára jelent megoldást.

hirdetés

Az ázsiai nők csodaszereit az elmúlt években már alaposan megismerhettük, hiszen egyre több kínai, koreai és japán kencét vonultat fel a nyugati szépségipar. A gyártók felismerték a bőrápolási tradíciókban rejlő kiaknázatlan lehetőségeket, hiszen az anyáról leányra öröklődő, nagy múltra visszatekintő receptek gyakran olyan értékes hatóanyagokat tartalmaznak, melyeket érdemes bevetni a bőrfiatalítás terén. Ám a Távol-Keleten túl is találunk bevált kencéket, rögtön itt van az ausztrálok kedvence, az emuolaj.

Az emuolaj első nekifutásra kissé bizarrnak tűnhet, hiszen az emu zsírjából származik, amit egy különleges technológia segítségével távolítanak el az állat határól, majd fertőtlenítik, átszűrik. A madár zsírját már régóta hasznosítják Ausztráliában, ugyanis gyulladáscsökkentő hatással bír, illetve segíti a sebgyógyulást. Sokszor a bőrt helyezték a sebre, így gyorsították fel a folyamatot. Manapság már laboratóriumi körülmények között készítik el az olajat.

Az ausztrál nők csodaszere az emuolaj

Az ausztrálok már korán felismerték az emuolaj jótékony tulajdonságait, így szinte mindenre használták. Belsőleg is alkalmazták, mivel bővelkedik omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakban. Külsőleg égési sérüléseket enyhítettek vele, mert az olaj mérsékelte a fájdalmat, és gyorsította a bőrszövet képződését. Színtelen, szagtalan, és nincs kellemetlen mellékillata, mint a halolajnak.

Az emuolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, ennek köszönhetően erősíti a bőr természetes védekezési mechanizmusát, és megvastagítja az elvékonyodott bőrfelületet. Ez főleg idősebb korban lehet hasznos, mivel idővel az arcbőr elvékonyodik a fokozatos zsírvesztés miatt. Mélyen hidratálja az orcát, gátolja a vízvesztést, és hozzájárul a rugalmasság megőrzéséhez.

Lassítja a ráncképződést, és a szem körüli területeken egyaránt biztonságosan használható. Rendszeres alkalmazása mérsékli a szem alatti táskákat, illetve apróbb szarkalábakat. Segít benntartani a nedvességet, így a hámréteg teltségéhez egyaránt hozzájárul. A hidratált bőr nehezebben veszíti el a rugalmasságát.

Az emuolaj gazdag flavoniodokban, polifenolokban, karotinokban, melyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így a szabad gyökök romboló hatásait is képesek semlegesíteni.

Így használd az emuolajat

A szakértők szerint az emuolaj biztonságosan használható bármelyik bőrtípusra, ám, mivel egy viszonylag nehéz olajról van szó, ezért eltömítheti a pórusokat, ami a pattanásra hajlamosaknál kellemetlen pöttyöket eredményezhet. Inkább száraz bőrfelülettel rendelkezőknek ajánlják, és alkalmazásakor fontos a mértékletesség.

Érdemes helyileg alkalmazni, mivel belsőleg főként az emésztőrendszerben fejti ki hatását. Jól beépíthető a rutinba, könnyedén rétegezhető. A legjobb, ha a hidratáló előtt kerül fel a hámrétegre, ám könnyedén belekeverheted bármelyik kencébe.

Az emuolaj nemcsak a ráncok megelőzésére ideális, mivel gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően ízületi fájdalmak enyhítésére is kiváló.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés