Az okostelefonok, tabletek és laptopok lassan nélkülözhetetlenné válnak a hétköznapok során, azonban a túlzott képernyőhasználat egyáltalán nincs jó hatással a testtartásra. Az úgynevezett kütyünyak bárkinél kialakulhat, s a fájdalmak mellett bizony esztétikai problémát is okoz. A “banyapúp” ellen már időben érdemes tenni.

hirdetés

Néhány év leforgása alatt olyan okoseszközök kerültek a piacra, amelyek gyakorlatilag minden igénynek eleget tesznek. Többet tudnak a világról, mint mi magunk, gyakorlatilag egyetlen telefonnal bármit lehet irányítani, a porszívótól kezdve a kávéfőzőn át egészen a házban található lámpákig. A fejlett kütyük könnyedén rabul ejtik az embert, s a rengeteg inger gyakorlatilag odatapasztja a tekintetet a képernyőre. Noha a legtöbb telefon és tablet már ad visszajelzést a képernyőidőről, sokakat még a többórás átlag sem riaszt meg.

A probléma sokrétű, rengeteg kutatás foglalkozik azzal, hogy a túlzásba vitt telefonozás milyen hatással van a szemre, a társas kapcsolatokra, az alvás minőségére, ezek mellett pedig a gerincre, a testtartásra gyakorolt hatása sem elhanyagolható. A rendszeres képernyőhasználat egyértelműen terheli a nyaki csigolyákat és a nyaki, valamint hátizmokat, a rossz tartás pedig csúnya kifejezéssel élve, banyapúp kialakulásához vezethet. Ha még nem jelentkezett semmiféle deformitás, és előjelként nincs napirenden a hát-, a nyak- és a derékfájdalom, érdemes a megelőzésre helyezni a hangsúlyt. Amennyiben már fennáll a probléma, és láthatóvá vált a nyaki kitüremkedés, mindenképpen orvosi segítségre van szükség az állapotjavításhoz.

 

Hasznos tanácsok banyapúp, kütyünyak ellen

A banyapúp tulajdonképpen a hát és a nyak találkozásánál kialakuló kitüremkedés, amely nem csupán a kor előrehaladtával jelentkezhet, a tévhittel ellentétben sokan egészen fiatalon megtapasztalják a tüneteit. Eleinte csak esztétikailag lehet zavaró, de sajnos idővel súlyosbodhat a probléma. A görbe testtartás már önmagában lerombolja a nőiességet, a nyak és a hát találkozásánál jelentkező púp azonban számos veszéllyel járhat.

A domborulat kiváltó oka nagyon gyakran a rossz testtartás, ami a modern világban egyre inkább problémát jelent. A telefonnyomkodás, a tabletezés és a laptopozás ideje alatt a fej általában lefelé lóg, a nyak előrecsúszik, s noha néhány alkalom után nem érzékelhető a torzulás, az idő múlásával egyre nagyobb eséllyel alakul ki a zavaró s később már akár fájdalmat is okozó, úgynevezett banyapúp. Már a cseppet sem finomkodó elnevezéséből sejteni lehet, hogy ez egy esztétikailag sem túl kellemes elváltozás, ráadásul egyéb problémákhoz vezethet, hiszen a gerincoszlop terhelése igencsak megváltozik. A nyaki gerincrész kiegyenesedésével nagyobb nyomás alá kerülnek a porckorongok.

Megelőzés

A legfontosabb egyértelműen a megelőzés. A testtartás tudatos javítása, a görnyedésre való odafigyelés az egyik legfontosabb lépése a banyapúp elleni küzdelemnek. Az emberi fej súlya nagyjából öt kilogramm, azonban amikor előredőlünk, a nyak előrecsúszik, ennek sokszorosa az a terhelés, ami a gerincet nyomja. Telefonozás, tabletezés közben pedig akár órákon át ebben a pózban maradunk, ami rendkívül káros a tartásra, valamint a kütyünyak kialakulására nézve. Mindenképpen célszerű úgy használni az okoseszközöket, hogy a nyak és a csigolyák ne csússzanak előre, a fej egyenes helyzetben maradjon.

Munka közben célszerű a monitort szemmagasságban elhelyezni, hogy ne kelljen mindennap nyolc órán át lefelé nézni. Már ez is sokat segíthet abban, hogy a banyapúp ne alakuljon ki. Ülőmunka esetén a munkaidőt fontos megszakítani legalább óránként pár percre, amikor lehetőség van a nyaki izmok és a fej átmozgatására.

És ha már torna, rendkívül fontos megemlíteni a rendszeres testmozgás fontosságát. Mozgásszegény életmód esetén az izomzat könnyebben letapad, célszerű különböző edzéseket, gyakorlatsorokat végezni, akár minden egyes nap. A tornák érintsék a nyaki izomzatot és a hátat is, a törzs se maradjon ki a mozgásból. Az interneten számtalan szuper videó található, amelyek segítenek a megfelelő izomcsoportok munkára bírásában. A mélyebben fekvő tartóizmok erősítése hozzájárul a helyes testtartáshoz, tehát szimplán megfelelő edzéssel is tehetsz a banyapúp kialakulása ellen.

 

Ha már kialakult a dudor

A folyamatos görnyedés nyomás alá helyezi a gerincet, az érintett terület kopásnak indulhat, a deformáció pedig súlyossá is válhat. Sokan küzdenek a probléma miatt erős fejfájással, migrénnel, fájdalmakkal, egy idő után beszűkül a mozgásterjedelem, ami még a légzést is befolyásolhatja.

A már kialakult banyapúp, illetve fájdalmak esetén semmiképp nem szabad otthoni technikákkal, praktikákkal próbálkozni. Az interneten rengeteg gerinctorna, nyaktorna található, azonban orvosi utasítás, gyógytornász segítsége nélkül tilos belevágni a gyakorlatozásba. Nagyon fontos a megfelelő technika, nagyon nem mindegy, hogy az ember hogyan, milyen ütemben terheli a csigolyákat. Rossz mozgatás, nem megfelelő mozdulatok esetén a probléma csak tovább súlyosbodik, ezért van szükség szakember segítségére.

A speciális mozgásterápia határozottan javít a már kialakult problémán. A megfelelő, gyógytornász által vezetett gyakorlatoknak köszönhetően a mozgásterjedelem nő, erősödnek a nyaki és hátizmok, a letapadt izomzat felszabadul. A szakemberek, orvosok sokszor manuálterápiát, masszázst ajánlanak a banyapúp okozta fájdalmak enyhítésére és az elgörbült tartás javítására.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás: