Bár mostanában hódít a retró láz, a kilencvenes években népszerű trendeket aligha szeretné bárki újra látni. Igaz, hogy bizonyos elemeiket a mai divat is felhasználja, ám ezek már újragondolt, modern változatban kerülnek be az irányzatok közé. Nem csupán a ruhák terén akadtak emlékezetes bakik akkoriban, a retró szépségtrendek éppúgy kiverik a biztosítékot.

hirdetés

Elég megnézni egy Spice Girls-videóklipet, és gyakorlatilag a kilencvenes évek összes olyan szépségtrendje felbukkan benne, amelyeket ma már mindenki irtó cikinek tart. Valószínűleg Victoria Beckham ma már nemigen vállalná be az ultravékony szemöldököt. Jennifer Lopez, Britney Spears, Angelina Jolie és Madonna sem panaszkodhat, mindannyian bevállalták a legmerészebb divatot is.

Bár néhány megmenthető eleme volt az akkori divatnak, szerencsére egy az egyben senki nem emelte át a kilencvenes évek szépségtrendjeit. Mára a sminkelési szokások és a frizuradivat éppúgy teljesen átalakult, s bár igaz, hogy újra fellángolt a retró láz, egy modernebb formában köszönnek vissza az egykori stíluselemek. Vannak azonban olyan apróságok, amelyeket jobb örökre a feledés homályába taszítani, semmint újra bevállalni azokat.

Retró szépségtrendek, melyek mára cikivé váltak

A hajfixálás sokat fejlődött azóta

Noha már akkoriban is volt hajzselé, a szerencsésebbek ráadásul még csillogós verziót is beszerezhettek belőle, az akkori hajfixálók meg sem közelítették a manapság népszerű termékek minőségét. A tincsek szó szerint tapadtak, ragadtak tőlük, inkább zsíros hatást keltett az összkép, semmint a tartós eredmény lett volna szembetűnő.

Kép: Getty Images.

 

A trükkösebbeknek még hajzselére sem volt szükségük a frizura belövéséhez, cukros vízzel oldották meg. Való igaz, hogy összetapasztotta a szálakat és a tincsek a helyükön maradtak, a ragacsos érzeten felül a méhek dongása is hozzátartozott a frizurához, így nemigen lehetett élvezni a tökéletes megjelenést. Nem beszélve arról, hogy az utca pora, a szösz, és gyakorlatilag minden szennyeződés megtapadt a betonkeménységűre belőtt tincsekben.

A szemöldökfazon mára sokkal természetesebbé vált

A kilencvenes években kezdődött a brutálisan természetellenes, ceruzavékony szemöldökök térhódítása. Bár irtó előnytelen volt ez a fazon, még a kétezres években is a túlszedett verzió volt a legnépszerűbb. Bár ma már sokkal inkább a naturális stílus a menő, a retró szépségtrend nem feltétlenül a szemöldök elenyésző vastagsága miatt tűnik mai szemmel irtó cikinek. A csodálkozó tekintetet kölcsönző magasan ívelt forma tényleg senkinek nem állt jól, ez alól pedig a híres nők sem kivételek.

 

Fekete szemek

A szemceruzával szó szerint varázsolni lehet, ám hiába a fekete verzió a legelterjedtebb, sokak számára inkább a barnás, tompább árnyalatok állnak jól. A kilencvenes években a legtöbben iszonyatosan túltolták a kontúrt. Alul-felül egyaránt alaposan besatírozták a szemüket, ezzel látványos, panda macis külsőt kölcsönözve maguknak. Az sem volt túl esztétikus, amikor a fekete szemfesték összecsomósodott a szemzugokban.

A kétezres évek elején sajnos visszaszökött ez a trend, Keira Knightley is rendszeresen alkalmazta. Képek: Gareth Cattermole, Jim Spellman/Wirelmage/Getty Images.

 

Manapság már a profi sminkesek sem ajánlják, hogy a szemek alá vastag szemceruzavonal kerüljön, hiszen nagyon beszűkíti a tekintetet, ráadásul elképesztő módon kiemeli a sötét foltokat is. Inkább fehér ceruzával, tussal, halványabb színekkel érdemes trükközni a ragyogó tekintetet kölcsönző eredményhez.

Később a színésznő is áttért a finomabb szemhangsúlyra. Képek: Jon Kopaloff, Jason LaVeris/FilmMagic/Getty Images.

Tupírozott dauer

A kilencvenes évek egyik legnagyobb szépségtrendje a dauer volt, ami már a nyolcvanas években is hatalmas népszerűségnek örvendett. Aki legalább egyszer nem égette le a haját az eljárással, igazán szerencsésnek mondhatta magát. Bár ma már sokkal modernebb technológiával dolgoznak a fodrászok, a legtöbbeknek még mindig a retró loknik jutnak eszébe, ha a dauer szóba kerül.

Kép: Getty Images.

 

Akkoriban irtó menők voltak a drótszerű, száraz, agyontupírozott hullámok, mai szemmel azonban iszonyúan természetellenesnek hatnak.

Sötét, kontúrozott ajkak

Az ajakkontúrral semmi probléma, sőt, a sötét rúzsok sem számítanak cikinek, azonban a kilencvenes években igencsak más elképzelésük volt a nőknek a barna szájszínezőkről. Ezek a csokoládéra hajazó árnyalatok senkinek nem álltak jól, remélhetőleg már egyetlen sminkszettben sem lapul hasonló tónus.

Az akkori színezett szájfények különösen feldobták az összképet, hiszen ezek még nem bizonyultak olyan tartósnak, mint a manapság beszerezhető termékek. Ráadásul ragacsos, maszatos összhatást keltettek. Nem is volt szebb annál, mint amikor valakinek már fél óra után lekopott a kence, ráadásul egy tucat hajszál ékeskedett a szája környékén.

 

Porcelánbaba arc

Manapság már sokkal többféle alapozót lehet vásárolni, mint annak idején, de ez a retró szépségtrend nem feltétlenül azért alakult ki, mert nem volt eléggé széles körű a terméklista. Gyakorlatilag mindenki porcelánbabának álcázta magát, hófehérre, fakóra púderezve indult el otthonról. Az alapos kencézésből az ajkak sem maradhattak ki, a három réteg alapozóból ez a terület is bőven kapott, ráadásul sokan semmiféle rúzst nem kentek rá, hogy esetleg kompenzálják a hullahatást.

Csúnya melír

A retró szépségtrendek jolly jokere az értelmezhetetlen, kontrasztos melír, ami mai szemmel nézve egy borzalmas elrontott frizura hatását kelti. Geri Halliwell valószínűleg döbbenten nézegeti egykori fotóit, amikor a lángoló vörös hajában csibesárga melírcsíkok ékeskedtek. Ez a divat hamar szárnyra kapott, ami nem is csoda, hiszen a Spice Girls úttörőnek számított a kilencvenes években, a lányok pedig tipikus, akkoriban trendi külsőjükkel az egész világot körbehaknizták.

Manapság éppúgy divatos a melír, azonban semmiképp nem ebben a formában. Balayage technikával például sokkal természetesebb hatást érhetnek el a fodrászok, az összkép natúrabbnak, könnyedebbnek és befogadhatóbbnak tűnik, mint annak idején. A korszak mentségére szóljon, hogy a fodrászat ezen része igencsak gyerekcipőben járt még, ám annyi biztos, hogy aki bevállalta a csibesárga melírcsíkokat, azóta is bánja a döntését.

 

Kiemelt kép: Rino Petrosino/Mondadori via Getty Images/Getty Images.

Cikk képei: Kurt Vinion/KMazur/WireImage/Barry King/WireImage/Tim Roney/Brian Rasic/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés