A repedezett sarok leggyakrabban nyáron szúr szemet, hiszen befut a strandidő, és a kedvenc szandálok is előkerülnek a szekrényből. Bár a bőrkeményedések lereszelgetése alkalmanként hatékony lehet, rendszeresen alkalmazva ördögi kört indíthat el, vagyis a talpbőr még inkább megkeményedik. Az alábbi, házi alapanyagokból készült pakolások egyszerű és hatásos megoldást nyújtanak száraz bőr ellen.

hirdetés

 

A bőrkeményedés tulajdonképpen a szervezet egyik hasznos védőmechanizmusa, de nem nyújt valami szép látványt, és könnyen baktériumok melegágya lehet, ezért érdemes megszabadulni tőle. A kemény szaruréteg általában akkor keletkezik, ha a lábak tartósan ki vannak téve valamilyen mechanikus behatásnak, például nyomja, dörzsöli őket a cipő.

Továbbá a rugalmatlan bőr okozója lehet a szervezet dehidratáltsága, a klóros víz által okozott kiszáradás, vagy a szárító hatású tisztálkodószerek alkalmazása. Mindezeket csak erősíti az a tényező, hogy ez az elhalt réteg a lábra nehezedő súly miatt be is repedezhet. A helytelen testtartás és a rossz járástechnika szintén felerősítheti a talpakon jelentkező bőrkeményedések kialakulását, de a nem megfelelő pedikűr is sokat ronthat a helyzeten.

Repedezett sarok ápolása természetes alapanyagokkal

A házi módszerek között gyakran lehet hasznos receptekre bukkanni, melyek olcsó és természetes megoldást nyújthatnak egy-egy bőrproblémára. A berepedezett, durván kiszáradt sarok esetében gyakran érzi úgy az ember, hogy szélmalomharcot vív a bőrkeményedésekkel.

Ez azért van, mert a legtöbben csak a sarokreszelőt alkalmazzák, a bőr felpuhításának fázisát, illetve az utólagos hidratálást pedig kihagyják a rutinból. Pedig jóval kíméletesebb megoldást nyújthat, ha a kemény szaruréteg eltávolítása előtt kicsit felpuhítjuk a bőrfelületet áztatással, vagy pakolással.

Így a sérülések is jó eséllyel megelőzhetőek, mert a habkő, vagy reszelő nem szaggatja fel durván a hámréteget. Néhány, a háztartásban is megtalálható alapanyag jó szolgálatot tehet a durva talpbőr helyreállításában.

 

Érdemes tisztálkodás után fémreszelők helyett nedves kerámia- vagy papírreszelővel átdörzsölni a sarkakat. A reszelés helyett hámlasztó zokni, vagy bőrradír is szóba jöhet, ám bármelyik műveletet választod, utána nem árt bevetni egy ápoló és tápláló pakolást, ami segít megőrizni a friss bőrréteg simaságát és puhaságát.

Banános pakolás

A pakoláshoz törj össze villával egy kissé túlérett banánt, és kend be vele vastagon a sarkakat. Legalább 15 percig kell pihentetni a készítményt a lábakon, majd leöblítheted. A banánban található A-, B6- és C-vitaminok rugalmassá teszik a bőrt, valamint a gyümölcs hidratálóképességénél fogva ápolja a károsodott bőrfelszínt.

Növényi olajok és zsírok

A kókuszolaj vagy kókuszzsír, valamint az olívaolaj mindennapos használatra nagyszerű választás lehet. Az esti tisztálkodás után a választott növényi olajból néhány cseppet masszírozz bele a sarkakba. A még olajos lábfejeket fedd le nejlonnal, majd húzz rá egy vastag pamutzoknit. Nem árt estére időzíteni ezt a bőrpuhító műveletet, mivel órákig kell így pihentetni a lábakat, hogy hatékonyan felszívódjanak az olajokban található zsírsavak és antioxidánsok. Nyugtató és tápláló anyagaiknak köszönhetően, a száraz bőrre ajánlott olajok alaposan felpuhítják a durva hámréteget.

Mézes pakolás

Kend be a sarkakat lehetőleg házi vagy biomézzel, és a fentiekhez hasonló módon hagyd hatni, akár egész éjjel. Érdemes zoknit húzni a ragacsos masszára, persze olyat, amit nem sajnálsz. Reggel a feleslegesen fennmaradó mézet egyszerűen öblítsd le. A méz támogatja a bőr vízfelvevő és vízmegtartó képességét, és még fertőtlenít is, antibakteriális tulajdonságának köszönhetően.

Ha a tünetek nem enyhülnek, fordulj szakemberhez!

Mindezen praktikák nagyszerűen puhítják a kemény bőrt. A probléma megelőzéséhez azonban fontos a helyes folyadékbevitel, hogy a szervezet képes legyen elegendő nedvességgel ellátni a lábakat. A cíipőválasztást szintén át kell gondolni, hogy az irritáció ne következzen be újra. Ha még a naponta alkalmazott hidratáló krémek használata ellenére sem múlnak el a tünetek, tanácsos pedikűröshöz fordulni. Súlyosabb esetekben már nem csak az elhalt szaruréteg, hanem az alatta megbújó bőr is felhasad és vérezni kezd, ami könnyen el is fertőződhet. A szakemberek speciális eszközökkel hatásosan szüntetik meg a fájdalom forrását.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás: