Hiába a szépen kisminkelt arc és a gondosan belőtt haj, ha ápolatlanul bukkannak elő a lábak a szandálokból! Az elhanyagolt körmök, a berepedezett sarkak és a bőrkeményedések nem csak esztétikailag zavaróak, hanem idővel fájdalmas problémákhoz vezethetnek. Fertőzés, gyulladás is kialakulhat a megvastagodott bőrfelületeken, ugyanakkor a gondozatlan lábak jelentősen lerontják a nőies megjelenést. A tökéletes pedikűr nem a körömlakkozással, hanem a puha talpak elérésével kezdődik.

hirdetés

A nyári szezonban sokkal több figyelmet kapnak a talpak, hiszen lekerül a zokni és a zárt cipő, így sajnos a legapróbb bőrproblémák is szem elé kerülnek. Sokaknál visszatérő jelenség a talpakon, sarkakon lévő bőr elszarusodása, ami kialakulhat a helytelen cipőtől, súlygyarapodástól, vagy az állandó terheléstől.

A bőrkeményedés a szervezetünk védekezőválasza a folyamatos megterhelésre, nyomásra, dörzsölésre. Egy teljesen normális folyamat, amely legtöbbször a talpakat és a tenyereket érinti. A bőrsejtek újratermelődése felgyorsul, az elhalt hámsejtekből vastag, kemény réteg jön létre. Bár elsőre csupán egy zavaró esztétikai problémának tűnhet, a valóságban mégsem annyira ártalmatlan.

A páncélossá vált felszín miatt romlik a bőrszöveg vér- és oxigénellátása, ezáltal nem tud regenerálódni. Súlyosabb esetekben az elszarusodott hámréteg berepedezhet, így a baktériumok melegágyává válhat. A különféle házi praktikák segítenek megszabadulni az elhalt hámsejtektől, így a talpak ismét puhává válnak.

A fájdalmas, túlságosan vastag bőrkeményedést általában már lehetetlen a fürdőszobában eltávolítani, és nem is érdemes kísérletezni vele. A mechanikus eltávolítás gyakran durva reszelést, dörzsölést jelent, az eszközök helytelen használata miatt pedig fennáll a sérülés veszélye.

Puha talpak egyszerűen

A puha, ápolt talpak otthoni praktikákkal is elérhetőek, nem szükséges rendszeresen pedikűröshöz járni. A hidratálás, a finom reszelés és radírozás már sokat segít, ahogyan a kényelmes, hosszú sétákra alkalmas cipőkkel úgyszintén csökkenthető a bőrkeményedés kialakulásának az esélye.

Ápolt körmök

A körömápolást kezdd azzal, hogy egyforma hosszúságúra alakítod ki a körmöket. Az ovális körömformát lehetőleg kerüld, mert megkönnyíti a köröm benövését. A szögletes alakzat is lehet szép és ápolt- ha csak egyenesen levágod a tetejét -, amit körömcsipesszel vagy ollóval nem biztos, hogy elsőre jól meg tudsz formázni, de a reszelő ebben is segíteni fog.

Ha vágás után lereszeled a kis lapokat, akkor sokkal egységesebb hatást nyújtanak. Valamint, a reszelő segít lezárni a köröm hegyét, ami megakadályozza, hogy a baktériumok megtámadják a felületet. Ám nem szabad túl gyakran reszelgetni a körmöket, mert könnyen roncsolódhatnak, porózussá, lemezessé válhatnak. Lehetőleg mindig ügyelj az eszközök fertőtlenítésére és megfelelő tisztítására!

A körömvágás előtt érdemes megejteni egy puhító lábfürdőt. A kemény körmökbe könnyen belevághatsz, életlen olló esetén feltépheted a kis lemezkéket. Sokkal szebben tudod majd formázni, ha kicsit megpuhult, és az elhalt kutikulát is könnyebben el tudod így távolítani.

A kutikula a bőr és a körömlemez találkozásánál helyezkedik el, olyan, mint egy kis védőborítás, mely picit ránő a körömfelületre, lezárva a körömágy felé vezető utat a baktériumok, szennyeződések elől. Lakkozás előtt sokan kivágják ezt a kis hártyát, de a helyes ápolás menete az, hogy különféle ápoló olajokkal, szérumokkal felpuhítod, majd óvatosan visszanyomkodod. Eltávolítani csak a leszáradt kutikularészt szabad, máskülönben beszakadhat, vérezhet, és utat nyithat a fertőzéseknek.

Szakszerű reszelés

Az elhalt hámsejteket a reszelők tudják a legjobban eltávolítani. A folyamatos terhelés miatt hamar kialakulhat a bőrkeményedés, ezért a rendszeres reszelés, ápolás fontos szerepet játszik. Ám nem szabad túl gyakran dörzsölni, nyúzni a bőrfelületet, ugyanis válaszként még inkább meg fog vastagodni. Ez ugyanaz a védekezési mechanizmus, mint amikor a cipő dörzsöli hosszú távon a sarkakat.

Az elszarusodott réteget elsőként áztatással puhítsd fel, így sokkal könnyebben megszabadulhatsz a kemény területektől, és a sérüléseket úgyszintén elkerülheted. A langyos lábfürdőbe kerülhet egy kis illóolaj, vagy rozmaring, citromfű. Számos lábradír és peeling kapható már az üzletekben, melyek segíthetnek puhán tartani a talpakat.

Rendszeres hidratálás

A hidratálás a reszelés után nem maradhat ki a rutinból, mivel ennek köszönhetően feltöltődik a terület értékes hatóanyagokkal. A megfelelően táplált sarkak esetében sokkal nehezebben jelenik meg a bőrkeményedés. A drogériák polcain találhatsz lábakra kifejlesztett krémeket, amelyek lágyítják, táplálják a hámréteget.

Radírozás

A test többi részéhez hasonlóan a talpaknál is szóba jöhet a radírozás. A legtöbb testradír értékes hatóanyagokat tartalmaz, miközben finoman eltávolítja az elhalt hámsejteket. A sarkak mellett a lábujjak között is szétkenheted a kencét. Bár aprócska lépésnek tűnik, mégis sokkal szebbé válik a bőrfelület, ezt a hidratálás csak tovább fokozza.

Hámlasztó zoknik

A hámlasztó zoknik az elhalt sejtecskék természetes távozását segítik elő. A zokni használata rendkívül egyszerű, nem kell időpontot kérned a pedikűröshöz, a saját időbeosztásod szerint használhatod a terméket, nagyjából hatvan-kilencven percig kell pihentetni.

Havonta csak egyszer lehet használni, pár nap, mire beindul a hámlási folyamat. A hámlasztó zokni hatása kicsit később jelentkezik, és porszerű hámlás helyett nagyobb darabokban távozik a megvastagodott, elhalt réteg, ezért érdemes zárt cipőben, zokniban járni, amíg a bőr teljesen megújul.

 

Képek Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés