Egyidőben a mellnagyobbítás népszerűsége alábbhagyott, mára azonban visszanyerte vezető pozícióját a plasztikai beavatkozások között. A legújabb kutatás szerint a nők többsége bevállalná az átalakító műtétet. A Plasztika Esztétika piackutatása érdekes információkkal szolgál a sebészeti beavatkozásokkal kapcsolatban.

hirdetés

Miközben sokak szerint a plasztika egyenesen ördögtől való, és az a legjobb, ha mindenki elfogadja azt, amit a genetikai lottón nyert, egy új kutatás szerint a legtöbb nő szívesen kés alá feküdne a változás érdekében. Noha fontos kiemelni, hogy az adatok csak a felmérésben részt vevő nők válaszait tükrözik, ám a sebészeti beavatkozások népszerűsége megkérdőjelezhetetlen.

A Plasztika Esztétika piackutatásában a beavatkozásokon való részvételt, valamint az azokkal való elégedettséget éppúgy vizsgálta.

 

Mi a plasztika, és mi az esztétika?

A plasztikai, valamint esztétikai beavatkozásokat fontos elkülöníteni, hiszen a két fogalom egészen mást takar. Plasztikai beavatkozás minden olyan eljárás, amely sebészeti, műtéti úton történik. A legnépszerűbbek a mellplasztika, a szemhéjplasztika, a has-, az orr-, valamint a fülplasztika. A rekonstrukciós műtétek szintén ebbe a kategóriába sorolhatók.

Ezzel szemben az esztétikai beavatkozásokhoz azok a kezelések tartoznak, amelyek nem műtéti úton történnek. Ez egy sokkal tágabb kategória, hiszen idetartozik többek között a szájfeltöltés, de a különböző arcfiatalító eljárások, a gépi testkezelések és a lézeres szőrtelenítési módok is ezt a halmazt színesítik.

A „kés alá feküdt” kifejezés tehát inkább a plasztikai beavatkozások esetében helytálló, a különböző tűvel és gépekkel végezhető szépészeti eljárások nem minősülnek műtétnek.

Miért fekszik valaki kés alá?

Az, hogy miért dönt valaki egy sebészeti beavatkozás mellett, egyénenként eltérhet. Jogosan merül fel a kérdés a legtöbbekben, hogy a legtöbb nő ennyire elégedetlen és önbizalomhiányos lenne, torz önképpel rendelkezne? A helyzet ennél sokkal bonyolultabb.

Nem feltétlenül a közösségi médiában látható hamis, retusált képekre és a felismerhetetlenségig átszabott arcokra kell gondolni, ha plasztikai műtétről van szó. Bár néhányan tényleg túltolják a beavatkozásokat, s minél inkább elmélyülnek a folyamatban, annál természetellenesebb lesz az eredmény, a többségnek azonban sikerül megtalálni az arany középutat, és esztétikus, szép eredményt elérni a műtétek által. Csak ők nincsenek annyira szem előtt, illetve sok esetben laikus szemmel szinte észre sem vehető, hogy valakin szépészeti beavatkozást végeztek.

 

A döntés hátterében számos tényező állhat. Lehet esztétikai, valamint egészségügyi célja is. A páciens sok esetben az életminőségét szeretné javítani, valamint az önbizalom erősítése éppúgy célja lehet a plasztikai beavatkozásoknak. Az ágazat fő célja a forma és a funkció harmóniájának megalapozása, a test arányainak tökéletesítése, helyreállítása. Sok esetben egy apró változtatás már éppen elegendő ahhoz, hogy ne elégedetlenül és elkeseredve nézzen valaki a tükörbe minden egyes reggel.

Fontos alaposan átgondolni, hogy valóban szükséges-e a beavatkozás. Amennyiben valaki esztétikai céllal szeretne elvégeztetni egy beavatkozást, csak akkor érdemes a műtét mellett dönteni, ha azt saját akaratából és elhatározásából szeretné. Ennek kulcsfontosságú pontja, hogy az illető megtanulja felmérni saját igényeit a testével kapcsolatban.

A legtöbben bevállalnák a műtétet

A Plasztika Esztétika kutatásában részt vevő nők bő 17 százalékának volt már esztétikai, valamint plasztikai beavatkozása is. A válaszadók többsége nem vett részt sem műtéti, sem pedig esztétikai eljárásban, azonban a közeljövőben tervezi azt. Ez az arány bő 44 százalék, miközben mindössze 5 százalék válaszolta azt, hogy korábban sem volt, illetve nem is szeretne semmilyen beavatkozást bevállalni. Ezek alapján a megkérdezett nők túlnyomó többsége bevállalná az átalakulást.

 

Újra népszerű a mellnagyobbítás

A plasztikai beavatkozások toplistája kissé átalakult a korábbiakhoz képest. Miközben az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatott a népszerűsége, a kutatás szerint a válaszadók többsége mellnagyobbító műtéten esett át. Ezt a szintén sokak által bevállalt szemhéjplasztika, hasplasztika, majd mellfelvarrás és orrplasztika követi. A felmérés alapján az is kiderült, hogy a többség igencsak elégedett az eredménnyel, sőt, egyesek még többet is kaptak a műtétnek köszönhetően, mint amit előzetesen vártak tőle.

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikk képei: Plasztika Esztétika.

Forrás: Plasztika Esztétika.

  • Megosztás:
hirdetés