Az arcápoló termékekben megtalálható peptidek segíthetnek csökkenteni a gyulladást, kiegyenlíteni a bőr tónusát és megakadályozni a ráncok kialakulását.

hirdetés

Azok arcápoló kencék, amelyekben peptidek vannak, erős támogatást nyújtanak a finom vonalak és ráncok halványításában, a bőr rugalmasságának megőrzésében, illetve az irritáció és a gyulladás csökkentésében.

Több szinten támogatják a bőrt: arcápoló termékek, amikben peptidek vannak

A peptidek ma már nem számítanak újdonságnak a szépségápolás világában, számos fajtájuk megtalálható a népszerű hatóanyagok között, melyekkel magasabb szintre emelhető az otthoni bőrápolás. Volt idő, amikor még csak luxustermékekben és kozmetikai kezelésekben fordultak elő a különféle peptidalapú komplexek, ám a folyamatos innováció következtében mára széles körben elérhetővé váltak az efféle hatóanyagrendszerekkel ellátott formulák.

Kép: Getty Images.

 

Az emberi szervezetben természetes módon előforduló peptidek aminosavakból épülnek fel, pont úgy, mint a fehérjék. A kozmetikai hatóanyagként alkalmazott peptidek ezeket a molekulákat utánozzák le, és mivel nem fehérjék, hanem több aminosav összekapcsolódásából létrejött fehérjetöredékek, a molekulatömegük jóval kisebb, ezáltal könnyebben bejuttathatók a bőrbe.

A peptidek tulajdonképpen hírvivők a sejtek között, olyan molekulák, melyek fontos információkat hordoznak magukban, amelyekkel elősegítik a bőrsejtek megújulását, regenerálódását. Többféle funkciót is elláthatnak attól függően, milyen típusúak. Hozzájárulhatnak a kollagéntermelés zavartalan működéséhez, javíthatják az izmok és idegek közötti kommunikációáramlást, ami nagyban fokozhatja az arcbőr rugalmas alátámasztását, hogy sokáig megőrizze szerkezeti struktúráját.

Az életkor előrehaladtával a kollagéntermelés természetes módon csökken, ami elősegíti a ráncok kialakulását, hiszen a bőr veszít feszességéből, rugalmatlanabbá, vízhiányossá válik, ezáltal meggyengül a szerkezete. A kozmetikai iparban alkalmazott, szintetikusan előállított peptidek segíteni tudnak a bőröregedéssel járó változások csökkentésében azáltal, hogy megtámogatják a bőrben jelenlévő peptidek munkáját. Úgy kell elképzelni, mint amikor egy fáradt, kimerült hadsereg erősítést kap, így fellendül a folyamat.

 

Helyileg alkalmazva a peptidek olyan speciális funkciók elvégzésére késztetik a bőrsejteket, mint a kollagén és az elasztin felépítése, és arra ösztönzik, hogy regenerálódjon, megújítsa önmagát.

Az öregedés jelei elleni küzdelem mellett, a peptidek a bőr hidratáltságának megőrzésében is kulcsszerepet játszanak. Nedvességmágnesként működnek, avagy C-vitaminnal párosítva segítenek megőrizni a szükséges nedvességet a teltebb és ragyogóbb arcbőr érdekében. Azok az arcápolók, amelyekben peptidként működő molekulák is vannak, elősegítik a bőr természetes védekezőképességének megerősítését, csökkentik a bőrpírt és enyhítik az irritációt.

A peptidek beillesztése az arcápolási rutinba nagyszerű módja annak, hogy megnyugtasd az arcbőrödet, a láthatóan  egyenletesebb bőrtónus érdekében. Ez különösen jó hír azoknak, akik érzékeny bőrre keresnek termékeket. Ha a peptideket antioxidánsokkal, hidratáló és bőrjavító összetevőkkel kombinálod, fantasztikus eredményekre számíthatsz a bőröregedés számos jele ellen. Érdemes tehát olyan arcápolót választani, ami a peptidek mellett jótékony összetevők koktélját tartalmazza.

Az arcbőr egészsége és fiatalos kinézete érdekében természetesen a fényvédelemről sem szabad megfelejtkezni.

Fontos!

Minden bőrápolási termék használata előtt végezz bőrtesztet, és konzultálj bőrgyógyásszal, ha érzékeny a bőröd. Noha a problémafókuszú hatóanyagok, és azon belül a peptidek képesek megújulásra serkenteni a bőrt, a bőröregedés folyamatát nyilvánvalóan nem állítják meg.

Javíthatják az arcbőr textúráját, csökkenthetik a pigmentfoltokat, késleltethetik a ráncok kialakulását és halványíthatják a már meglévő barázdákat, ezáltal látványos eredményt lehet elérni velük, de az idő kerekét nem forgatják vissza. Fontos az is, milyen típusú peptidek vannak a szérumban, arckrémben, szemkörnyékápolóban, hiszen egyik-másik különféle bőrproblémákkezelésében nyújthat segítséget.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés