A rendszeres testmozgás jótékony hatással van szervezetre, gyorsítja a testben lezajló folyamatokat, élénkíti a vérkeringést és az emésztést. A mozgásnak köszönhetően a felhalmozódott méreganyagok sokkal hamarabb távoznak, ám előfordul, hogy egy apró, ám annál bosszantóbb mellékhatással szembesülünk. Gyakori probléma például a pattanások, bőrhibák megjelenése edzés után, az apró pöttyökkel pedig nem egyszerű leszámolni.

hirdetés

Az apróbb pattanások időszakosan a legtöbb nőnél felbukkannak, hiszen rengeteg tényező befolyásolhatja a kialakulásukat. A makacs, gyulladt, visszatérő akné esetén mindig szükséges szakemberhez fordulni, mivel legtöbbször belső oka van a szűnni nem akaró pöttyöknek. A hormonális változások úgyszintén befolyásolhatják a megjelenésüket, az áll területén rendszeresen felbukkanó, vörös göbök a petefészek vagy a méh problémáira utalhatnak.

A pattanások sok szervi problémát jelezhetnek, ételérzékenység vagy allergia is okozhatja a nem szűnő bőrhibákat. Ám a legtöbb esetben egyszerű okok húzódnak meg a háttérben: a nyári melegben a rosszul szellőző anyag, a túlságosan olajos testápoló, vagy az edzéssel járó izzadás egyaránt elősegítheti a kisebb-nagyobb kitörések előfordulását.

Egy kiadós edzés fokozott izzadással jár, az orcán egyaránt megjelenhetnek a gyöngyöző izzadtságcseppek. A mozgás hatására kitágulhatnak a pórusok, így a szennyedződések, baktériumok és sminkmaradványok sokkal nagyobb eséllyel tömíthetik el a tűhegynyi krátereket.

Az edzés után megjelenő pattanások így szüntethetők meg

Az arcon felbukkanó piros pöttyök hátterében legtöbbször a baktériumok, sminkkel és izzadtsággal keveredett szennyeződések állnak. Ám a háton, mellkason kialakuló pörsenések kiváltó okai főként a műszálas anyagból készült felsők, amelyek nem engedik szellőzni a bőrfelületet, így a textilszálakon lerakódott zsíros szennyeződések visszajutnak a bőrre.

Az eltömődött pórusok megpróbálnak több olajat a bőrfelszínre juttatni, megnagyobbodnak, majd pattanás formájában jelennek meg a hámrétegen. Az edzés után felbukkanó pattanások szerencsére egy kevés odafigyeléssel és pár praktikával könnyedén megszüntethetőek.

Tisztítsd meg az arcod

Edzés előtt mindig mosd le a sminked, tisztítsd meg az arcod. Az elfolyt smink nem túl esztétikus, és az orcán megülő festék egyáltalán nem praktikus. Az arctisztítással eltávolíthatóak a szennyeződések, baktériumok, így nem tudnak bejutni a kitágult pórusokba. Az izzadság és az alapozó külön-külön is piros pöttyöket okozhat a bőrfelületen, de egymással keveredve fokozhatják a gyulladt szőrtüszők kialakulását. Ezért ne csak edzés után, hanem előtte is alaposan tisztítsd meg az arcod, erről lépésről sose feledkezz meg.

A pattanások kialakulásának esélyeit tovább csökkentheted, ha mozgás során a frizurádat egy stabil hajpánttal rögzíted. Az orca közelében lévő tincsek könnyedén kibújhatnak a copfból, és a szálakon lévő készítmények irritálhatják a hámréteget, ez úgyszintén kitöréseket okozhat.

A mozgás után fontos a tisztítás, mivel az izzadtságot így távolíthatod el a legkönnyebben. Az arc esetében minden egyes alkalommal a tiszta törülköző javasolt, hiszen a szennyeződések, baktériumok a nyirkos közegben elszaporodhatnak, és ismét visszajuthatnak a bőrfelületre, ezzel irritációt, pattanásokat okozhatnak.

A zuhanyzásról sem szabad elfeledkezni, a fülledt, nedves közeg a baktériumok számára ideális. A felsőn keresztül nem tud megfelelően szellőzni a bőrfelület, ami pattanásokhoz vezethet. Ezt könnyedén megakadályozhatod, azzal, hogy testmozgás után rögtön lezuhanyozol. Ha erre nincs lehetőséged, akkor egy nedves törlőkendővel töröld át a hámréteget, és minden esetben cserélj pólót.

Sportruhák és sporteszközök

Az egyszer már átizzadt felsőt nem szabad visszavenni, mivel a ruhadarab irritálhatja a bőrfelületet. Ha a hámréteg érzékeny az illatanyagokra, akkor mindenképp parfümtől mentes, bőrbarát mosószerrel és öblítővel frissítsd fel a mozgáshoz használt darabokat.

A szellőzést biztosító anyagoknak nagy szerepük van a megelőzésben. A sportoláshoz használt ruhák ne legyenek túlságosan szűkek, mivel a textilszálak felületi sérüléseket okozhatnak, ami úgyszintén pattanásokhoz vezethet. Sajnos a pamut sem képes megfelelően elnyelni az izzadtságcseppeket, ezért inkább az aktív életmódhoz tervezett, speciálisan nedvszívó anyagokat részesítsd előnyben.

A sporteszközökön úgyszintén elszaporodhatnak a baktériumok, amelyek edzés közben visszajuthatnak a bőrre. A matracokat, súlyzókat és egyéb eszközöket mindig fertőtlenítsd, töröld le, így könnyedén elkerülheted a pattanásokat.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés