A gyógynövények közül néhány, fokozott izzadás ellen is hatékonyan és egyszerűen bevethető, hiszen akár egy gyógytea elfogyasztása, vagy egy illóolaj használata is elég lehet arra, hogy enyhüljenek a panaszok. Egyes növények külsőleg antibakteriális hatásukkal a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat is elpusztítják, és finom illatot hagynak a bőrön.

hirdetés

Időnként az őrjítő kánikula miatt a puszta létezés is nehézzé válik. Meleg árad az aszfaltból, az autóból, és tulajdonképpen bármiből, ami körülvesz minket. Erre a szervezet fokozott izzadással reagál, ami teljesen normális reakció a hőségben. Ilyenkor mindenki hasonló tüneteket tapasztal: a hevesebb verejtékezés nem csak a hónalj környékét, hanem a fejbőrt, az arcot, a hátat, illetve a tenyereket, talpakat is érinti.

Hogy mennyire kellemetlen szagú az izzadás, az nagyban függ a bőrön elszaporodott baktériumok, és a testben pangó méreganyagok mértékétől. Aki kevés vizet iszik, és inkább cukros löttyökkel oltja szomját, fokozottabb izzadást tapasztalhat. A kevés folyadékfogyasztás a természetes testszagot is megváltoztatja, hiszen ilyenkor a testben felhalmozódott salakanyagok csak lassan ürülnek ki.

Az izzadás egy természetes folyamat része, amivel a test hőt ad le, ezért a legtöbb, amit tenni lehet, az a verejtékezés minimális visszaszorítása, és az esetleges testszagok csökkentése. Olyan izzadásgátló, amivel egy csepp nedvesség sem hagyná el a testet, egyszerűen nem létezik, mégis drágán árulják a hamis ígéreteket sugalló dezodorokat.

Az efféle készítmények is csupán enyhítik a reakciót, és meggátolják a kellemetlen szagok képződését. Amennyiben nem betegség, genetikai tényező, vagy hormonális probléma áll a hevesebb verejtékezés hátterében, természetes módszerekkel is szabályozható az izzadás mértéke. Az izzadásgátló eljárások esetében az is fontos szempont, hogy lehetőleg ne károsítsák a bőrt, és ne tömítsék el a pórusokat.

Ismert gyógynövények, melyek izzadás ellen is beválnak

Az izzadásgátló hatású gyógynövények többféleképpen alkalmazhatóak a meleg szezon alatt. A patikákban kapható szárított, csomagolt változatukból teákat lehet készíteni, amelyek belülről támogatják a szervezet harmonikus működését. Továbbá nagyobb mennyiségben egyes típusok öblítő víznek, vagy lábvíznek is használhatóak, míg más növények hidrolátum formában felelnek a frissességért.

Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya egy lila virágú növény, amit gyulladáscsökkentő hatásáról lehet ismerni, de túlzott izzadás ellen is beválik, mert szabályozza a verejtékmirigyek működését. A benne található értékes olajat nem hiába használják napjainkban is a bőrápolásban, aromaterápiák során vagy lázlehúzóként. Tele van gyógyító összetevőkkel, amelyek a verejték csökkentésében is jeleskednek. A belőle készült tea akár a hőhullám ellen is hatásos, lábizzadás esetén pedig kiváló fürdővíz készíthető belőle.

A teáját reggel és este egy pohárral javasolt inni két héten keresztül, de kipróbálható a hat hetes kúra is napi egy pohár teával, ami után négy hét szünet betartása ajánlott.

Kerti izsóp

A kerti izsóp a zsályához hasonló virágzattal rendelkezik, hatásait nézve pedig szintén kiváló izzadásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Továbbá légúti és gyomorpanaszokra is megoldást nyújt. Mivel javítja a vérkeringést és az ingadozó vérnyomásra is hatással van, ezért a magas értékekkel küzdő személyek számára nem ajánlott a fogyasztása.

A belőle készült erős főzet fürdővízhez is hozzáadható, de célzott területek lemosására is alkalmazható. A lábvízhez adagolható még levendula, körömvirág és nyírlevél is, hogy a nyugtató és ápoló hatás még erőteljesebb legyen.

Varázsmogyoró

Varázsmogyoróval gyakran lehet találkozni kozmetikumok összetevőjeként, ugyanis rendkívül hatásos pattanások és egyéb bőrproblémák kezelésére. Házilag készíthető tonikjával és virágvízkivonatával tulajdonképpen bármilyen felületet lehet kezelni egy átitatott vattapamaccsal, hiszen tisztítja és fertőtleníti a bőrt, ugyanis antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Pórusösszehúzó képességével az izzadás mértékét gyorsan le tudja csökkenteni.

A különböző gyógynövények mellett ne feledkezzünk meg az ideális étkezésről sem, ugyanis a fűszeres, a csípős és a forró ételek, valamint a kávé és az alkohol is felelős lehet a verejtékezésért. Érdemes kifejezetten olyan hűtő hatású ételeket fogyasztani, mint a nyári sötét színű gyümölcsök és zöldségek, amikre a szervezet hálásan fog reagálni. A kiegyensúlyozott és megfelelő vízfogyasztás mindig fontos, nem csak a nagy melegben!

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés