A divatos sminktetoválások mellett ritkábban hallhatunk olyan eljárásokról, mint az orvosi tetoválás, pedig utóbbi egy olyan, hazánkban is alkalmazott módszer, mely megoldást tud nyújtani a talán soha nem múló esztétikai problémákra is.

hirdetés

A striák és a szemet szúró hegek számtalan hatóanyaggal halványíthatóak, eltüntetésük azonban korántsem egyszerű. A lézeres technikákkal ugyan látványos hatás érhető el, mégis az orvosi tetoválással lehet leghamarabb változást elérni.

Ez az eljárás a sminktetoválásból nőtte ki magát, és napjainkban már könnyen elérhető szépészeti beavatkozásnak minősül. Lényege, hogy a bőrön található foltokat az azt körülvevő bőrfelülettel azonos árnyalatúvá teszi, mégpedig úgy, hogy nem hagy semmiféle kontúros eltérést. A festék a tűk által a hámréteg alá jut be, ezért hosszú távon tudja elfedni a bőrhibát. Bár ez az anyag is kikopik és elhalványul idővel, de elég egy-két évente frissítésre jelentkezni, hogy tartós legyen a hatás.

Szupergyors változást eredményez az orvosi tetoválás

A sebészeti beavatkozások után fennmaradó, vagy baleset következtében kialakult hegek esetében azonban nem lehet azonnal kezelni a sérült bőrfelületet. Legalább fél, vagy egy évnek kell eltelnie, hogy tetováltatni lehessen rá. Azt, hogy a heg már gyógyult állapotában van-e, a színéből lehet megállapítani. A pirosas, rózsaszínes foltok még igényelnek időt, de a kifehéredett hegszövettel már lehet konzultációra jelentkezni.

A kezelendő bőrfelületet érzéstelenítik, ezért a tetoválás elkészítése nem jár nagy fájdalommal. Némi kellemetlen érzést lehet tapasztalni, de ez teljesen egyéntől függ. A gyógyulási idő alatt érdemes kerülni a közvetlen, erős napfényt, illetve később is javasolt a fényvédő használata, hogy a nap ne okozzon árnyalatbeli elváltozásokat.

Mivel a nők nagy része rendelkezik striákkal, így efféle esztétikai problémákkal keresik fel leggyakrabban a szakembereket. Bár társadalmilag sok változás történt a striákkal és hepehupákkal tarkított bőrfelületek megítélésével kapcsolatban, illetve a nők sok támogató ösztönzést kapnak, hogy ne szépséghibaként tekintsenek csíkjaikra, azért előfordul, hogy egyeseknél a kötőszöveti szakadás olyan nagy mértékű, és annyira látványos elváltozást jelent, hogy szorongás, önutálat és szégyenérzet kiváltója lehet.

Ez a technika nem csak abban segít, hogy elfedi, sőt úgymond láthatatlanná teszi a zavaró bőrelváltozásokat, hanem hozzájárul az önbizalom visszaszerzéséhez, magabiztosabbá teszi azokat a nőket, akik eddig rejtegették bizonyos testrészeiket a hegek, csíkok, vagy elszíneződések miatt. Újra képesek lesznek uszodába járni, kedvük szerint megválogatni a ruháikat, anélkül, hogy a feszengés és szorongás teherként nehezedne rájuk.

Annak érdekében, hogy leminimalizálják a színbeli eltéréseket és komplikációkat, az erre specializálódott szakemberek rengeteg szempontra odafigyelnek, és komoly tanulmányokat végeznek. A tetoválásokat természetesen az erre a célra kifejlesztett precíziós műszerekkel, modulokkal, és eszközökkel végzik el.

Az orvosi tetoválással égési sérüléseket, areolát, vitiligót is kezelnek, de akár egy egyszerű pigmentfolt is eltüntethető a bőrön. Ami viszont szintén nagy segítség lehet – mégsem ismert eljárás -, az a szem alatti sötét karikák, vagy az akné okozta hegek eltüntetése. Mivel ezek kifejezetten érzékeny területek, így esetenként hosszabb ideig tartó gyógyulási folyamatot igényelnek.

Sokaknál genetikai eredetű a szemkörnyéki sötét árok, amin segíteni lehet, de megváltoztatni nem. Míg a vérszegénységből, kialvatlanságból, vagy bőrszöveti oxigénhiányból – dohányzás, szmog, lassú vérkeringés – adódik a feketés-lilás karika, a kiváltó tényezők megszüntetésével javulás várható, addig az örökletes szemkörüli árok nem múlik el egykönnyen.

Az orvosi tetoválással azonban gyors és látványos színfakulást lehet elérni, amitől azonnal üdébb lesz a tekintet. A lézeres kezelések esetében az apró vérerek összehúzásával érnek el javulást, így a lilás, sötét foltok nem fognak átütni a bőrön. A hialuronsavas feltöltéssel javul a vérkeringés és oxigénellátás, ugyanakkor a teltebb bőrön nem ütnek át a kitágult erek. Ezzel szemben az orvosi tetoválással egy fedőszínt kap a hámréteg, ami sokáig kitart, így az arcbőr egységes tónusú lesz, nem üt el a szemkörnyéken.

Ekkor nem ajánlott az orvosi tetoválás

Terhesség és szoptatás alatt az orvosok nem ajánlják, hogy az anyukák jelentkezzenek az eljárásra. Továbbá a lázzal járó megbetegedések és a krónikus betegségek, gyógyszeres kezelések alatt mindenképp kötelező orvosi konzultációra jelentkezni a kezelés előtt.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés