A divatvilágban bekövetkezett változásnak köszönhetően manapság már olyan manökenek előtt is megnyílnak a kapuk, akik korábban betegségük vagy más testi hibájuk miatt sorra kapták az elutasításokat. Korábban a makulátlan bőr és a szép vonások kombinációja elengedhetetlen feltételnek számított. Szerencsére ma inkább az egyediség, és nem az egyenszépség számít a divatvilágban, így egyre inkább előtérbe kerülnek a különleges arcok. Már azon sem kell meglepődni, ha vitiligós modell tűnik fel egy kampányban, vagy sétál végig a kifutón.

hirdetés

A divatházak az utóbbi években eltörölték a korábban berögzült, szépségről alkotott sémákat, így a plus size modellek mellett olyan nők is megjelentek a modellszakmában, akik testi rendellenességükkel együtt szépek és különlegesek. Az egyik legismertebb Winnie Harlow, aki vitiligo nevű betegségben szenved, mégis csodás karriert futott be. Ez egy rendkívül ritka bőrbetegség, aminek következtében a melanint termelő sejtek elpusztulnak, és szabálytalan, fehér foltok keletkeznek a bőrfelületen.

Vitiligós modell az új felfedezett, akire Rihanna is felfigyelt

Tia Jonsson foltjai arról árulkodnak, hogy ő is ebben a keveseket érintő betegségben szenved, de a foltjainál sokkal szembetűnőbb a fiatal modell angyali szépsége. Porcelánszerű bőrével, kék szemeivel és vastag ajkaival mindenhol feltűnést kelt, igazából az ember elsőre észre sem veszi a hajvonalánál megjelent világosabb foltokat, annyira elbűvölő a megjelenése. Finom, ugyanakkor karakteres vonásaival ő a megtestesült álommodell a divatszakmában, és ezen a vitiligo sem változtat.

Tia első nagyobb munkája Rihanna Savage X Fenty kampánya volt, amelyben sejtelmes fehérneműben pózolt.

A manöken sorra kapja a felkéréseket, és több magazinban is szerepelt már, amit különleges, angyali kisugárzásának és megjelenésének köszönhet. Nem a hajáig futó foltok miatt figyelnek fel rá az emberek, de tény, hogy azokkal együtt igazán egyedi a kinézete.

A vitiligo Tia egész életét meghatározza, hiszen már gyerekként is megvolt a homlokán a folt, ami érinti a haját. A modell sosem tekintette hátránynak, kislányként sokszor pillangós csattal hangsúlyozta ki még jobban a fehér tincseit.

A modell példaképnek sem utolsó, hiszen teljesen elfogadta önmagát, és nem gondolja azt, hogy bőrének egyedi lenyomatai bármiben is hátráltatnák őt az életben. A sikereit sem a vitiligonak köszönheti, hanem a kisugárzásának, a nőiességének, és mindennek, ami ő maga. A pigmenthiányos terület csak egy aprócska plusz, amitől még érdekesebbé, különlegesebbé válik az angyalarcú manöken.

Tia nem szokta sminkkel eltakarni a foltot, legtöbbször festék nélküli képeket oszt meg a közösségi médiában. Kedveli a sminket, ám legtöbbször csak kék szemeit szokta hangsúlyozni.

 

Kiemelt kép: Tia Jonsson / Instagram. 

  • Megosztás:
hirdetés