Egyre több, különlegesen csengő kozmetikumról hallani manapság, ilyen a squalane is, ami igazi multifunkcionális csodaszer. Nem véletlenül vált sokak kedvencévé, hiszen sokrétű alkalmazása mellett igen hatásosnak is bizonyul.

Squalene vagy squalane?

A squalene a bőrben természetesen is megtalálható emolliens, ami az egyik alkotóeleme a bőr hidratáltságáért felelős faggyúnak. Sajnos az évek múlásával egyre kevesebb van belőle, ezért a szépségipar új utakat keresett, hogy pótolva legyen. Az emberi szervezeten kívül megtalálható még az olívaolajban, a búzacsírásban, a cukornádban, a pálmafában és a cápamájban.

Kozmetikai célra elsősorban növényekből nyerik ki, de nyers formában a squalene még nem elég stabil, hogy kozmetikumokban felhasználják. A kinyert olajat ezért hidrogénezik, így egy stabilabb, avasodásra nem hajlamos olaj, a squalane készül belőle.

Mire jó a squalane?

Tulajdonképpen mindenre jó, hiszen nagyon alapos hidratáló. Könnyű olaj lévén, gyorsan felszívódik, és a bőrsejtekbe jutva bezárja a nedvességet. Feltölti a bőrt, ragyogóbbá, élettel telivé varázsolja azt és kisimítja a ráncokat. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van, így a pattanásokra, pirosságra, viszketésre ugyancsak jótékonyan hat. Antioxidánstartalma révén megköti a káros szabad gyököket, így az öregedés megelőzésében is kulcsszerepet játszik. A cserepes ajkaknak is gyógyír lehet, ápolóként ott is beválik.

Nemcsak a bőrön, de a hajon is használhatod, különösen hajszárítás előtt érdemes pár cseppet eloszlatnod a hajvégeken, hiszen hővédő hatása van. Emellett a száraz, töredezett hajnak is csodaszer, így érdemes lehet becsempészned a hajápolási rutinodba.

Hogyan használd?

Nagyon jó hír, hogy minden bőrtípuson használható, még érzékeny bőrön is. Nem okoz irritációt, sőt gyulladáscsökkentő hatása révén nyugtatja a bőrt. Nem tömíti el a pórusokat sem, hiszen egy nagyon könnyű formulájú olaj. Egy-három cseppet oszlass el a bőrödön önmagában, vagy ha többlépéses a rutinod, a szérum után és a hidratáló előtt. Színtelen, szagtalan, így aki nem szereti a túl parfümös termékeket, annak tökéletes választás lesz.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés