Az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező kínai édesgyökér kivonata egyre népszerűbb összetevő a kozmetikai iparban, gyulladáscsökkentő, nyugtató és regeneráló hatásával felgyorsítja a húzódó, kipirosodott, száraz bőr gyógyulását.

hirdetés

A hagyományos kínai orvoslás már régóta használja a kínai édesgyökér gyulladáscsökkentő hatású kivonatát, és mára a kozmetikumok hasznos komponense lett.

Az Ázsiában őshonos Glycyrrhiza uralensis néven jegyzett növényből vonják ki az aktív hatóanyagot, vagyis nem a kínai édesgyökér kerül bele a kencékbe, hanem a belőle kinyert licochalcone A, amit gyakran az extrém módon dehidratált, gyulladásos tüneteket produkáló, száraz bőr megmentőjeként emlegetnek.

Nem a száraz bőrtípusról van szó, hanem a bőrszárazság bármely, akár enyhébb vagy kínzó formájáról, melynek kialakulását káros környezeti hatások és bőrápolási szokások, valamint a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok egyaránt elősegíthetik.

Kép: Getty Images.

3 ok, amiért a kínai édesgyökér kivonata hatékonyan működik a száraz bőr kezelésében

A kínai édesgyökérből kinyert licochalcone A nevezetű hatóanyag számos kozmetikumban, például bőrfiatalító krémekben, fényvédőkben, illetve irritált, viszkető hámrétegre ajánlott készítményekben egyaránt megtalálható. Az atópiás dermatitisz és az ekcéma bőrszárazsággal, gyulladással járó tüneteinek enyhítésére, kezelésére is alkalmazzák, mert igen nagy hatékonysággal segíti a hámréteg öngyógyító folyamatait.

Semlegesíti a szabad gyököket

Főként antioxidáns tulajdonsága miatt közkedvelt összetevő a bőröregedést lassító krémekben, illetve azért, mert az érett bőr vízmegtartó képessége már nem funkcionál olyan jól, emiatt hajlamosabb a kiszáradásra, viszkető, feszülő, kellemetlen érzetet keltve. A kínai édesgyökér kivonata erősíti az irritált, száraz bőr meggyengült védelmi rendszerét, éppen ezért, nem csak öregedő bőrre ajánlott ez a kiváló hatóanyag. Mivel semlegesíti a szabad gyököket, óvja az esendő állapotban lévő hámréteget, ezáltal felgyorsítja öngyógyító folyamatait.

Gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatással bír

Az érzékeny, száraz bőr kevésbé tud védekezni a külső káros hatásokkal szemben, ezért hevesebben reagál a számára nem tetsző kozmetikai összetevőkre, adalékokra, például az illatanyagokra vagy az alkoholra.

Mivel sérült a barrierje, még a gyengébb UV-sugárzás is jobban kárt tehet benne, de a száraz levegő, a szél, valamint az ujjak felületéről, törölközőről átvitt bacik éppúgy gyulladást idézhetnek elő a védtelenül maradt felsőbb rétegeiben. Amíg fennáll a bőrszárazság, a hámréteg öngyógyító folyamatai nem működnek megfelelően, a sejtek cserélődése sem zökkenőmentes, emiatt nehezebben gyógyul a fellépő gyulladás, vagyis újra és újra beindul az ördögi kör.

Kép: Getty Images.

 

Éppen ezért nem elegendő csupán a bőrszárazságot kezelni, a licochalcone A gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően csökken az irritáció és a pirosság, így a hámréteg gyorsabban tud regenerálódni.

Ellenállóbbá teszi a bőrt

Nem csupán nyugtatja, hanem ellenállóbbá, erősebbé teszi a hámréteget az ártalmas külső tényezőkkel szemben, így csökkenti az irritáció rizikóját, illetve megelőzi a gyulladás továbbterjedését vagy újbóli kialakulását. Bár a kínai édesgyökér kivonata hozzájárul ahhoz, hogy megfelelően és zavartalanul működjön a sejtek regenerálódási folyamata, önmagában nem elegendő a száraz bőr rugalmasságának helyreállításához. Ceramidokra és egyéb vízmegkötő komponensekre éppúgy szükség van ahhoz, hogy megszűnjön a hámlással, viszkető érzéssel járó bőrszárazság.

A Glycyrrhiza uralensis növény azért termeli ki ezt a hatóanyagot, hogy védelmet nyújtson magának az UV-sugárzással szemben. A kutatások szerint a licochalcone A bizonyos szintig a bőrsejteket is képes megóvni a napsugarak által gerjesztett, a hámrétegben beinduló ártalmas folyamatoktól. Ez nem azt jelenti, hogy önmagában elégséges a fényvédelemhez, viszont ezért kerül bele összetevőként a fényvédő készítményekbe.

A pattanások kialakulására hajlamos bőr kezelésében szintén fontos komponensnek számít, más alapanyagok mellett alkalmazva. A védőréteg megerősítésével ugyanis az epidermisz hatékonyabban látja el feladatát, ezáltal a bőrszövet ellenállóbbá válik.

Kimelet kép és cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés