Télen jól tudnak esni a forró italok, ám arra kevesen gondolnak, hogy bizonyos teák akár ráncok, illetve különböző bőrproblémák ellen is simán bevethetők. Néhány teatípus belülről szépíti a hámréteget, nem csupán az ízük miatt érdemes fogyasztani őket.

hirdetés

Méregtelenítés és bőrszépítés teával? – Igen, abszolút lehetséges!

A téli szezon igencsak igénybe veszi a bőrt. Persze minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai, azonban a fagyos szél, a kinti hideg, valamint a benti száraz, felfűtött levegő tényleg látható, érezhető nyomot hagy az arcbőrön. Vannak, akik ilyenkor az étkezésükre sem figyelnek úgy, mint a bikiniszezonban, a zsíros ételek egészségtelen hatása pedig nem csupán a pluszkilókban mutatkozik meg, a bőrön úgyszintén érzékelhető.

De mi történik ilyenkor a bőrünkkel, és miért jó, ha több teát iszunk? Egyrészt a téli szezonban különösen nagy szüksége van a szervezetnek a vitaminokra, hiszen az immunrendszer ádáz csatát vív a különböző szezonális vírusokkal és bacikkal. A vitaminbevitel sokaknál csökken, ugyanis a nyári időszakban a friss gyümölcsök, zöldségek segítségével és a tudatos, egészséges étkezésnek köszönhetően sokkal több vitamin és ásványi anyag jut a szervezetbe, mint télen. A vitaminraktárak szép lassan kiürülnek, ami utánpótlás hiányában az arcbőr állapotán éppúgy érzékelhetővé válik egy idő után.

A hiányzó antioxidánsok miatt a szabad gyökök elkezdenek felhalmozódni, sőt, a testben természetes módon működő méregtelenítő folyamatok is belassulhatnak. A hosszabb ideig bennrekedt toxinok és szabad gyökök csúnya pusztítást végeznek, és itt nem csupán a bőröregedés felgyorsulásáról van szó, hanem alapvetően csökken a hámréteg elenálló képessége, gyulladás, sápadtság uralkodhat el rajta, könnyen irritálttá, vizenyőssé és püffedtté válik. Ahhoz, hogy az arc visszanyerje természetes ragyogását, a sejtmegújulás ellen dolgozó szabad gyököket kell elpusztítani. Ehhez pedig növelni kell az antioxidánsok bevitelét, a vitaminfogyasztást, elősegítve ezáltal a méregtelenítő és anyagcsere-folyamatok működését.

Télen sokan szürcsölgetnek teát egy hosszú nap végén, vagy akár munka közben is. A meleg italok elképesztően finomak, a testnek és a léleknek egyaránt jót tesznek. Nem csupán az ízük szerint érdemes válogatni közülük, ugyanis egyes típusok a bőr szépségéért is sokat tesznek. A méregtelenítő teák abszolút hozzájárulnak a kiegyensúlyozott anyagcsere-folyamatok egyensúlyához és a toxinok kisepréséhez, ami a bőr állapotára éppúgy pozitív hatással van. A bőröregedés lassításában szintén nagy szerepet játszanak a megfelelő teakészítmények, ami főként a bennük rejlő antioxidánsoknak köszönhetnek.

 

Antioxidánsokban gazdag teák ráncok, bőrhibák ellen

A méregtelenítésről elsősorban senkinek nem a bőrápolás ugrik be, pedig egy jó méregtelenítő tea tényleg helyre tudja állítani az egészségtelen bőrképet. Na persze vannak olyan esetek, amikor egy egyszerű tea nem elegendő, nem múló vagy súlyos tünetek esetén feltétlenül célszerű dermatológus szakemberrel konzultálni, azonban a finom teák mindenképpen megérdemelnek egy esélyt. A gyulladásos bőrtünetek, a bőröregedés felgyorsulása ugyanis nem csak külső okokra vezethető vissza, sokszor az emésztés és az anyagcsere felborulása okozza a problémákat. Ahhoz, hogy elűzd a szabad gyököket és a beragadt méreganyagokat, ezeket a teákat ajánljuk.

Hibiszkusz

A hibiszkusz teája nem túlzottan népszerű a téli időszakban, pedig elképesztően hatékony. Igazi méregtelenítő tea, amely szorgosan segíti a máj munkáját, miközben antioxidánsokkal tölti fel a szervezetet. A benne található vitaminoknak, valamint toxinűző képességének köszönhetően a bőr állapotát is javítja, fellép a szabad gyökök pusztító hatásával szemben, miközben csökkenti a gyulladást, ezáltal csökkenti a kellemetlen bőrhibákat. Igazi anti-aging csodaszer, noha a mélyebb ráncokat nem húzza simára és nem feszesíti a bőrt, a bőröregedés lassításában fontos szerepet vállal.

Zöld tea

A zöld tea méltán népszerű hazánkban is, számos jótékony hatása között pedig a bőrszépítő funkció is szerepel. A benne található antioxidánsok, polifenolok hatékonyan küzdenek a szabad gyökök pusztító hatása ellen, miközben védelmet biztosítanak a bőr számára az oxidatív stresszel szemben. Aktivizálja a sejtmegújulást, visszaadja a bőr természetes ragyogását. Méregtelenítő hatásával megszabadítja a testet a felgyűlt toxinoktól, ami hosszú távon a bőr állapotán ugyancsak érzékelhető. Nagyban felel a bőr rugalmasságának megőrzéséért, szép és egységes bőrképet eredményez.

 

Rooibos

A rooibostea talán kevéssé ismert itthon, azonban a csekély népszerűsége ellenére tényleg érdemes gyakran fogyasztani a téli időszakban. Igazi antioxidáns-bomba, az immunrendszer erősítése mellett a ráncok elleni küzdelemben is fontos szerepet vállal. Kimagasló mértékben tartalmaz cinket, amely köztudottan szépíti az arcbőrt. Így a ráncok megjelenésének késleltetésén kívül más egyéb bőrproblémák esetén szintén érdemes bevetni. Remek hatással van az emésztésre, s tudjuk, hogy a felborult anyagcsere-folyamatok nyomot hagynak a bőr állapotán, a rooibostea pedig ezáltal két irányból közelíti meg a hámréteg ápolását.

Oolong

Sokan elámulnak a kínai nők örök fiatalságán és múlhatatlan szépségén. Noha a rugalmas bőrt nem csak az oolong tea fogyasztásának köszönhetik, az antioxidánsokban gazdag teák közül is kitűnik hatékonyságával, ahogyan késlelteti a ráncok, foltok megjelenését és csökkenti a bőröregedés látható jeleit. Hozzájárul a kiegyensúlyozott kollagéntermeléshez, gátolja a szabad gyökök romboló hatását, miközben segíti a sejtmegújulást. A benne található polifenoloknak köszönhetően nem csupán a sejtregeneráción keresztül járul hozzá a bőr szépségéhez. A méregtelenítésben szintén fontos szerepet vállal.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés