A hámlasztó kezelések kapcsán számtalan tévhit kering, amelyek miatt sokan még mindig nem merik kipróbálni a bőrmegújító eljárásokat. Itt az ideje eloszlatni a félelmeket! Most elmondjuk, hogy mit kell tudni a szalonokban történő bőrhámlasztásról.

hirdetés

A hámlasztással kapcsolatban nagyon sok tévhit kering mind a mai napig, noha az otthoni, illetve a kozmetikai szalonokban alkalmazott eljárások is egyre népszerűbbek és ismertebbek a tudatos bőrápolók körében. A hámlasztó kezelések nem marják le az arcbőrt, a bőrfelszín nem fog maszkként lehullani az arcról. Na persze mindehhez szükség van némi szakértelemre is, ugyanis a hámlasztás valóban nem játék, pláne nem otthoni keretek között.

Ha ez idáig tartottál a különböző hámlasztó eljárásoktól, most elmondjuk, hogy mit kell tudnod magáról a folyamatról. A cikk végére lehet, hogy megjön a kedved egy frissítő kezeléshez!

 

Miben más a kozmetikai eljárás és az otthoni bőrhámlasztás?

Az otthoni használatra gyártott hámlasztó krémek és szérumok korántsem olyan erőteljesek, mint a kozmetikai kezelések során alkalmazott hatóanyagok. Bár otthon is lehet erősebb kémiai hámlasztókkal kísérletezni, némi háttértudással aligha lehet végzetes, csúnya hibát elkövetni a pár százalékos kencékkel. A szakemberek által végzett kezelések azonban sokkal látványosabb eredménnyel szolgálnak, hiszen a felhasznált anyagok és a bevetett módszerek is nagyban különböznek az otthoni krémezgetéstől.

Míg egyesek félnek otthon kipróbálni a különböző AHA-, illetve BHA-savakat, s éppen ezért fordulnak kozmetikushoz a bőrmegújítás érdekében, addig mások éppen a szalonokban végzett eljárásoktól tartanak, mivel azok jóval erőteljesebb munkát végeznek az arcbőrön. Vannak olyan bőrproblémák, olyan erős hegek vagy foltok, amelyeket otthoni kezeléssel képtelenség lenne eltüntetni. Ilyenkor mindenképpen szakember segítségére van szükség ahhoz, hogy a bőrfelszín egyenletessé és ragyogóvá váljon.

Miben segítenek a hámlasztó kezelések?

A hámlasztás tulajdonképpen segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, teret engedve a friss, üde és egészséges rétegnek. A bőr egységesebb, ragyogóbb és feszesebb hatást kelt, ha rendszeresen beiktatod a hámlasztást a rutinodba. Sokan a különböző bőrradírokra bízzák a dolgot, hiszen úgy gondolják, hogy azokkal nem tudnak kárt tenni a hámrétegben, ám valójában a kémiai hámlasztás sokkal kíméletesebb az aprócska sérüléseket okozó bőrradíroknál.

Ha valaki fel szeretné frissíteni az arcbőrét, megszabadulna a pigmentfoltoktól és a pattanások utáni hegektől, valamint csökkenteni kívánja a felszíni finomabb ráncokat, illetve lassab ütemre kapcsolná a bőröregedést, nem nélkülözheti a rendszeres hámlasztást a bőrápolási rutinból.

Amellett, hogy serkenti a sejtmegújulást és egységes, szép bőrfelszínt eredményez, a hámlasztás a faggyútermelésre és a kollagénszintézisre egyaránt hatást gyakorol. Lassítja a bőröregedés folyamatát, enyhíti a pattanásos bőr problémáit és ragyogóvá teszi a megjelenést.

 

Így zajlik egy kozmetikai eljárás

A professzionális hámlasztó eljárások technológiától függően eltérően működnek, ezáltal maga a folyamat is más lehet a különböző kezelések esetén. Az alapvető lépések hasonlóak, azonban ha kinéztél magadnak egy bizonyos eljárást, mindig érdeklődj a szakembertől a kezelés menetét illetően, hogy tudd, mire készülj pontosan.

A legtöbb szalonban konzultáció előzi meg a kezeléseket, amikor a szakértő felméri a bőr állapotát, illetve javaslatot tesz a kezelési tervre, kiválasztja a számodra legmegfelelőbb eljárást. A különböző kezelések másként hatnak a bőrre, ezért fontos, hogy a képzett kozmetikus figyelembe vegye a bőr érzékenységét, a problémák mértékét és azt a célt, amit a hámlasztással szeretnél elérni.

Mielőtt elérkezne az első alkalom, a bőrt otthoni körülmények között is fel kell készíteni a professzionális hámlasztásra. A hámréteg nem egyik pillanatról a másikra fog megújulni és gyönyörűvé változni, a szép eredményhez neked is legalább annyi munkát és tudatosságot kell belefeccölnöd a folyamatba, mint magának a szakembernek. A pontos utasításokat a kozmetikustól kapod meg.

Ezután az előre vázolt kezelési terv alapján valószínűleg több alkalommal is elvégzik az arcbőrön a kezelést. Egy kezelés nem kezelés, jóformán minden kémiai hámlasztásos eljárás során több alkalomra van szükség a tökéletes eredmény eléréséhez.

Maga a hámlasztás nem jár fájdalommal, esetleg egy minimális csípő, illetve égő érzés fordulhat elő a folyamat során.

 

Mi a teendő a kezelés után?

A hámlasztó eljárás nem ér véget a szalonban, ahogy előtte, úgy utána is otthoni kezelésre van szükség. Az „utógondozásra” vonatkozó lépéseket szintén a profi kozmetikus határozza meg, pontos utasításokat kapsz majd a bőrápolási rutinoddal kapcsolatban.

Továbbá nagyon fontos, hogy a hámlasztás fényérzékennyé teszi a bőrt, éppen ezért legalább egy hónapig, de inkább hat hétig tilos a napozás vagy a szoláriumozás. A fényvédő használata nemcsak ajánlott, hanem kötelező, ráadásul érdemes minél magasabb faktorszámú krémet bevetni.

Az eljárást követő napokon fokozott hámlást tapasztalhatsz, a gyógyulás bőrtípustól, hámlasztási eljárástól és a hámlasztás mélységétől, mértékétől függően néhány napot igényel.

Miért van a hámlasztásnak „szezonja”?

A válasz tulajdonképpen a kezelés utáni teendőkben már megtalálható. A kozmetikai szalonokban leginkább az őszi-téli, illetve kora tavaszi időszakban vállalnak hámlasztó kezeléseket, amelynek épp a fényérzékenység az oka. A hámlasztás után a bőr fokozottan fényérzékennyé válik, az UV-sugarak káros hatásai ilyenkor még erőteljesebben érvényesülnek, nagyon fontos elkerülni a csúnya bőrkárosodást. A késői tavaszi napokon, illetve a nyári időszakban éppen ezért semmiképp nem ajánlott semmilyen professzionális hámlasztó eljárást kipróbálni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés