A bőrünk igencsak érzékeny, s legyen szó külsőleges vagy éppen belsőleges tényezőkről, szinte rögtön megmutatja, ha valami nem tetszik neki. A téli szezonban igencsak gyakori probléma, hogy az arc hámlani, viszketni kezd, sokszor durván irritálttá válik. Ez nem csupán esztétikailag aggasztó, célszerű minél hamarabb utánajárni, hogy mi váltotta ki a folyamat beindulását, adott esetben annak tartós fennmaradását. Az arcbőrön tapasztalható hámlás hátterében különböző okok húzódhatnak meg, éppen ezért a probléma kezelése is eltérő lehet.

hirdetés

A hámlás problémája az év bármely szakában jelentkezhet, azonban amíg nyáron leginkább a mértéktelen napozás, a napégés, a klímaberendezések szárító hatása, valamint a klóros medencevíz okozza a tüneteket, a téli szezonban egészen más okok húzódhatnak meg a háttérben. A hámló bőr nem feltétlenül szezonális probléma, a hideg, szeles időjárás beköszöntével azonban a szokásosnál is többen küzdenek a folyamatosan lepergő hámréteggel, amely sokszor nem csupán esztétikailag aggasztó. Minden esetben célszerű alaposan utánajárni, hogy mi a kiváltó ok, hiszen a bőr kezelését is ez alapozza meg.

Azt azért mindenképpen meg kell említeni, hogy egy bizonyos szintig teljesen normális folyamatról van szó, hiszen az elhalt hámréteg automatikusan leválik, amire különböző bőrradírokkal, kémiai hámlasztó kencékkel szintén rá lehet segíteni. Az arcbőr megújulása, regenerációja nélkülözhetetlen a szép, egészséges bőrfelszínhez, a folyamat akkor nevezhető problémásnak, ha már látványossá, tartóssá válik és erősen jelentkezik. Az egészséges bőrmegújulás ciklusonként történik, és nem okoz húzódó, feszülő érzést a bőrben. Amennyiben ilyen tünetek sorakoznaka  hámlás mellett, mindenképpp valamiféle irritációról lehet szó, valószínűleg megsérült a bőr védőrétege.

Noha télen leginkább az orr környékén jelentkezik, ugyanis a rendszeres papírzsepi-használat igencsak megviseli a bőr felső rétegét, bizonyos esetekben globálisan, az egész arcbőrt érintheti a probléma. A legfontosabb kérdés, hogy külső vagy inkább belső tényező lehet a kiváltó ok, hiszen előfordulhat, hogy az arcápolási rutin átalakítása is elegendő ahhoz, hogy az arcbőr újra egészséges legyen, visszanyerje friss, üde megjelenését.

 

A hámlás okai eltérőek lehetnek: ezek a leggyakoribbak

Érdemes a kozmetikumokkal kezdeni

Még mielőtt valaki pánikba esne és rögtön az internetet bújná, hogy a tünetek milyen kórképre utalnak, tanácsos átgondolni, hogy milyen kozmetikumok szerepelnek a mindennapos rutinban. A tudatos arcápolás rendkívül elterjedtté vált az elmúlt időszakban, ám kellő óvatosság és némi háttértudás hiányában könnyedén hibázhat az ember lánya, ami máris hámló, irritált arcbőrt eredményez.

A túlhámlasztás, azaz a kémiai hámlasztók túlzásba vitt alkalmazása gyakori jelenség az otthoni arcápolás során. A túltisztítás szintén okozhatja a hámlást, adott esetben irritációt, viszketést. Nem árt azt sem végiggondolni, hogy az elmúlt időszakban bekerült-e egy új, korábban nem alkalmazott kence az arcápolási rutinba. A termék összevetői között felbukkanhatnak olyan hatóanyagok, amelyek túlzott hámlást válthatnak ki. A különböző alkoholos, szárító hatású pattanás elleni krémek, gélek esetében például gyakori probléma a hámló bőr, valamint a viszkető, húzódó érzet.

A téli időszak több szempontból is megnehezítheti a bőr helyzetét

A téli szezonban a hideg, szeles idő, valamint a fűtött, száraz lakások szintén kihívást jelentenek az arcbőr számára. Ebben az időszakban a hámlás okai gyakran olyan banális dolgok, mint maga az időjárás és a dehidratáltság. A szeles, fagyos levegő könnyedén kiszáríthatja a hámréteget, ami hamar repedezetté válik, ebből pedig lassacskán kialakul a durva hámlás. A vízhiány éppúgy hasonló tüneteket okoz, akár a bevitt folyadék mennyiségét nézzük, akár az elhanyagolt arckrémhasználatot.

Nyáron szinte mindenki jobban figyel a hidratációra. A tikkasztó hőségben hamarabb jelentkezik a szomjúságérzet, de a napszítta bőrfelület is hamarabb jelzi, hogy vízpótlásra van szüksége. Télen sokan hajlamosak elhanyagolni a tápláló krémek használatát, miközben a bevitt vízmennyiség is a töredékére csökken, mint a nyári időszakban.

A bőr külsőleg történő hidratációja sem csupán annyiból áll, hogy felkened a hidratáló kencéket. A fűtött, száraz levegő és a kinti hideg következtében a hámréteg hamarabb veszít nedvességtartalmából, ezért többlépcsős segítségre van szüksége. A hidratáló hatóanyagok, például a hialuronsav megköti a nedvességet, ám, ha az epidermisz lipidrétege sérült, sok esetben ez sem használ. A bőr vízzáró zsírrétegét éppúgy táplálni kell, vagyis nem árt, ha a ceramidok, avagy a zsírmolekulák is pótlásra kerülnek.

A természetes olajok használata sokat segít, hiszen erősítik a lipidréteget, így kevesebb nedvesség vész kárba. Sokan nem tudják, de a ceramidok csökkenésével romlanak a bőr barrierfunkciói, így nehezebben küzd meg azokkal a külső hatásokkal, melyek naponta érik és próbára teszik. A szmog éppúgy szárítja a bőrt, mint a belső terek fűtött levegője, illetve a kinti hideg. Ha csökken a bőr elaszticitása, nehezebben tud alkalmazkodni, amikor például a melegből kimész a hidegbe, a hőmérséklet-változást nem tudja tolerálni. A rugalmatlan bőr elhaló felszíne pedig könnyebben szakad, avagy lehámlik.

Különböző betegségek szintén meghúzódhatnak a háttérben

Az arcon látható erős hámlás okai között mindenképpen meg kell említeni a különböző betegségeket is. A tünet számtalan problémát kísérhet, éppen ezért súlyos esetben célszerű szakszerű segítséget kérni. Gyakori kiváltó ok a seborrheás dermatitis, amely gyakran piros, száraz foltokat hagy a bőrfelületen.

Ezen túl az ekcéma, az atópiás dermatitis szintén okozhat erőteljes hámlást. A különböző hormonproblémákat sem szabad elfelejteni. A pajzsmirigy-rendellenesség például abszolút együtt járhat a fokozott bőrhámlással, ahogy a vitaminhiány is.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés