Míg a testünk nagy részét ruha fedi, addig az arcbőr szinte mindig szabadon van. A hőmérséklet-ingadozás, a hideg, szeles idő, és a fűtött levegő alaposan megviseli a hámréteget, ezért érdemes a szokásosnál is nagyobb gondoskodásban részesíteni. A téli bőrápolás kiemelten fontos, hiszen a megfelelő hatóanyagokkal és egy jó rutinnal megelőzhetőek a kellemetlen problémák.

hirdetés

A téli időjárás következtében rendszerint kényesebbé válik a bőrfelület. A hideg, szeles napokon a hámréteg könnyedén kiszárad, ami hosszabb távon akár repedezett bőrfelülethez is vezethet. Ám a fűtött helyiségek száraz levegője is alaposan feladja a leckét az arcbőrnek.

A koronavírus miatt kialakult járványhelyzet következtében sokkal többet tartózkodunk a lakásban, mint egyébként, aminek negatív hatása nem csak a közérzetünkön, a bőrünkön is megmutatkozik. Bár a séta jót tesz, a szabadban töltött idő alatt is maszkot kell viselnünk. Az arcmaszk ugyan hasznos, mert csökkenti a fertőzés veszélyét, az arcbőrnek nem igazán tesz jót, hiszen a rendszeres viselése komoly stresszfaktort jelent a hámréteg számára.

Az Allure bőrgyógyászok segítségével összegeztea leggyakoribb bőrproblémákat, amelyek a zárt térben való tartózkodástól nagyobb valószínűséggel kialakulhatnak.

Kiszáradt hámréteg

Bármennyire is igyekszünk, az otthoni légtér gyakran száraz és szennyezett. A nem keringetett levegő tele van porszemcsékkel, és általában jóval kevesebb páratartalommal bír, mint a kinti. Ezek a tényezők már alapvetően negatívan befolyásolhatják a hámréteget. A fűtés csak ront a helyzeten, hiszen a meleg levegő hatására az arc hámrétegei még több vizet veszítenek, így idővel dehidratálttá válhatnak.

A fűtési szezon általában 4-5 hónap, és a legtöbb háztartásban 20 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet, ám sok helyen ennél jóval magasabb. A rendszeres benn tartózkodás bosszantó tüneteket okozhat a test számos területén. A hámréteg nagyon könnyen szárazzá válthat, extrém esetekben akár ki is repedezhet. A mikrosérüléseken keresztül pedig könnyedén baktériumok juthatnak a bőr mélyebb rétegeibe. Egy jól felépített bőrápolási rutinnal ki lehet védeni a kellemetlen tüneteket, ám lehet, hogy pár dolgon érdemes változtatni.

A téli bőrápolás alapja a hidratálás

Ha kedveled a bőrradírt, akkor van egy rossz hírünk: ez a készítmény csak tovább száríthatja az amúgy is megviselt hámréteget. Az elhalt hámsejtek eltávolítására a téli időszakban inkább kémiai hámlasztót használj, hiszen ez segít megakadályozni a pórusok eltömődését, miközben gyengéden ösztönzi a sejteket a természetes távozásra. Kezdésként mindenképpen kis koncentrációjú kencét válassz, hiszen ez nem fogja megterhelni az arcbőrt.

A hidratálódat is érdemes gazdagabb termékre cserélni, ami a szimplán vízalapú kencéknél jobban táplálja a bőrfelületet. Hetente legalább egyszer tegyél fel antioxidánsokban gazdag maszkot, ez segít megőrizni az arc nedvességét, ráadásul a tápláló összetevők sugárzóvá teszik a felületet. Az arcolaj szintén hatékonyan fejti ki a hatását: mindenképp illatanyagoktól mentes olajat válassz, mint például a ligetszépe olaj. Már pár csepp látványos eredményt hozhat, és a hámrétegen sem hagy zsíros érzetet.

Az ajkak nem rendelkeznek faggyúmirigyekkel, ezért nagyon könnyedén cserepessé, vagy súlyosabb esetben sebessé válhatnak, ezért nem szabad elfeledkezni a mindennapi ápolásukról. A rendszeres hidratálás itt is csodákra képes, illetve az elhalt hámsejtek eltávolításával szinte megújul a terület. Már pár összetevőből könnyedén összeüthetsz egy otthoni ajakradírt, amivel óvatosan átdörzsölheted a száj felületét.

Kellemetlen pattanások

Az apró piros pöttyök időként mindenkinél felütik a fejüket, és a téli időszakban sem búcsúzhatunk el tőlük. A bent töltött idő szintén megnöveli a kialakulásuknak az esélyeit, amit a ritkán mosott párnahuzatok csak tovább súlyosbíthatnak. A baktériumok könnyedén bejuthatnak a pórusokba, majd ott gyulladást okozhatnak, ezért érdemes rendszeresen cserélni az ágyneműhuzatot, törülközőket, és otthon sem szabad megfeledkezni a gyakori kézmosásról.

A maszk szintén egy kiváltó ok lehet, ezért az arcot takaró textilt is rendszeresen cserélni, illetve mosni kell. Ilyenkor nem javasolt a smink viselése, hiszen a festék és az izzadságcseppek eltömíthetik a pórusokat, ami gyulladást eredményez.

A rendszeres arctisztításról sohasem szabad elfeledkezni, és érdemes kiegészíteni a rutint BHA-savas hámlasztóval, ami nemcsak az elhalt hámsejteket távolítja el a bőrfelszínről, hanem a pórusok falát is megtisztítja, így azokban kisebb eséllyel alakul ki gyulladás.

 

A nagyrészt zárt térben töltött idő tehát nem használ a hámrétegnek, ezért érdemes kiemelt gondoskodásban részesíteni. A különféle hidratálókkal már sokat lehet javítani a száraz orcán, míg a hámlasztók a bosszantó pattanásoktól segítenek megszabadulni. Természetesen az olyan egyszerű lépéseket sem szabad kifelejteni, mint a rendszeres szellőztetés, valamint a párnahuzatok mosása. Az alkoholtartalmú kencéket érdemes kerülni, hiszen ezek csak súlyosbíthatják a kellemetlen tüneteket.

Az Allure által megkérdezett bőrgyógyászok javasolják a légtisztító készülékek beszerzését, ám ezek a masinák eléggé költségesek. Sokan párásítók segítségével teszik a levegőt kevésbé szárazzá, ám ezekkel is érdemes vigyázni, hiszen rendszeres tisztítás nélkül a készülékekben elszaporodhatnak a baktériumok, amelyek így további irritációhoz vezethetnek. A másik véglet, vagyis a túl párás levegő sem jó, különösen, ha a levegő nedvességtartalma a zárt térben kiteregetett ruhákból származik, melyekből különféle vegyi anyagok kerülhetnek a párába.

Fontos, hogy gondoskodjunk a D-vitamin pótlásról, hiszen télen jóval kevesebb napfény éri a testet, így a vitaminszint könnyen lecsökkenhet. Természetesen a fényvédelemről sem szabad elfeledkezni, mivel a hideg hónapokban is károsíthatja a sugárzás a hámréteget.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés