Korábban sokan szépséghibaként tekintettek a bőrfelszínt tarkító kis pöttyökre, manapság egyértelműen szexepilnek számítanak a szeplők. Olyannyira, hogy akiknek nem szeplős az arcuk, mindenféle sminktrükkel varázsolják magukra az aranybarna pontocskákat. Hamis szeplő hennával is készíthető, ami gyönyörűen mutat a napcsókolt nyári arcbőrön. Ez a módszer tartósabb a sminknél, akár egy hétig élvezhető a természetes hatást keltő végeredmény.

hirdetés

Vannak, akiknél állandó vendégek a szeplők, másoknál a napfény hatására jelennek meg az arcbőrön, jellemzően az orr és a homlok környékén. Ezek az időszakos, és az egészen erőteljes pigmentfoltok is közkedveltek lettek, kiváltképp a modellvilágban.

Mivel viselésük nagy trendnek számít, ezért ez a divat igencsak kreatív megoldásokat szült a sminkkészítés világában. Bár szemhéjpúderrel és barna tussal is csodaszép, természetes hatású foltocskák varázsolhatóak a bőrfelszínre, ezek a megoldások nem garantálnak tartós, vízálló szexepilt, így a vízparton és esőben sem szerencsés próbát tenni velük.

Hamis szeplők hennával: természetes és tartós hatást érhetsz el vele

A hennát sokan használják hajfestésre, hiszen az átlagos hajfestékekkel ellentétben, természetes festékforrásként nem károsítja a bőrt és a hajszálakat. Illetve, akár a szemöldök színezésére is alkalmas lehet a növényből készült paszta, felhasználása igen sokoldalú.

Előre elkészített hennát és hennaport is lehet már vásárolni hobbiboltokban és online webáruházakban. Aki a praktikusság híve, annak az előre legyártott, tubusos megoldás fog beválni. Viszont, aki szívesen kísérletezne, és a festék sokoldalú felhasználására törekszik, annak megéri beruházni egy nagyobb adag porra, hogy mindig friss krémet tudjon készíteni belőle.

 

A szeplők elkészítésekor fontos, hogy mindig legyen megmosva az arcbőr, mielőtt a henna felkerülne rá. Továbbá csak egy aprócska lyukat szükséges vágni a tubus végére, mert úgy lehet precízen dolgozni az anyaggal. Az apró pöttyök felfestése nem igényel tervezést, hiszen a szeplők rendszertelenül, szétszórtan pihennek a szemek alatt, az orrnyereg mentén, és a homlok bizonyos területein. Lehet helyenként kisebbet, majd nagyobbat felfesteni, az sem gond, ha nem szabályos kör alakúak.

Lehet játszadozni a pöttyök színével is. A henna barnasága a bőrtípustól és bőrtónustól is függ. Hogy mennyire lesz sötét egy-egy pötty, azt a hennaréteg vastagsága nagyban befolyásolja, illetve az, hogy mennyi ideig marad a bőrön a paszta. A legtöbben addig várnak, amíg az anyag apró darabokban el nem kezd lepattogni a bőrről, ezzel jelezve azt, hogy teljesen megszáradt. Ez az idő a hőmérséklettől, és az anyag nedvességtartalmától egyaránt függhet. Amint lekerült a henna, beletelik néhány órába, míg a minta megkapja végső színét.

Mit tehetsz, ha túl erős lett a szeplő, vagy már nem szeretnéd viselni?

A hennafestés előnye a tartós tetoválással ellentétben, hogy ez a festék fokozatosan lekopik a bőrről, nagyjából egy hétig bírja, de közben napról napra halványodik. A henna ugyanis a bőr legfelső sejtrétegeit színezi be, ezért tart ki több napon keresztül. Időközben azonban a festett bőr is izzad és hámlik, így a festék idővel elhalványul.

Ahhoz, hogy felgyorsítsd ezt a folyamatot, elég akár két- vagy háromnaponta arcradírt használni, amivel elősegítheted a hámlást. Leégett, érzékeny bőr esetén azonban nem ez a legideálisabb módszer. Mivel a gyümölcssavnak is van fakító ereje, ezért a citromlé és a méz együttese, valamint a babaolaj és a micellás víz kombinációja éppúgy segíthet. Az érzékeny bőrűek óvatosan alkalmazzák ezeket a trükköket, és mindig figyeljenek oda a napi szintű bőrápolásra hidratálókrémek segítségével.

Henna viselése a strandszezon alatt

Amíg a henna szárad, addig nem szabad, hogy víz érje az anyagot, mivel a festék elfolyik, és a várva-várt minta kevésbé lesz kivehető a bőrön. Éppen ezért a vízpartra nem érdemes magaddal vinni. Bár a szeplők felrajzolása nem vesz sok időt igénybe, és hamar meg is szárad, ajánlott akkor felpötyögtetni az arcra, amikor már megvan a napbarnított alapszíne a bőrnek.

A hennával befestett területek ugyanis egyfajta fényvédőként blokkolják a barnulási folyamatot. Ezáltal a hamis szeplők, miután lekopnak, sokszor világosabb foltokat hagyhatnak maguk után a bőrön.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés