A hibiszkusz régóta kedvelt növény, a legtöbben a látványos virága miatt tartják. A mályvacserje a lakás vagy a kert éke lehet. Ám hajápolás terén szintén hasznát vehetjük, mivel a hibiszkuszolaj leszámol a korpával, hidratálja a száraz tincseket, és fényes, egészséges frizurát garantál.

hirdetés

A hibiszkusz nem számít újdonságnak, ha hajápolásról van szó. Indiában már régóta használják, legtöbbször a növény szárított levelét keverik össze különféle olajokkal, ebből készítenek pakolást, ami így felkerül a nők frizurájára. A mályvacserje levele és virága egyaránt nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, antioxidánsokat.

Segíti a hajnövekedést és gátolja a kiszáradást

Pár évvel ezelőtt végeztek egy elég átfogó vizsgálatot. Bár egyértelműen nem állapítható meg, hogy a hibiszkusz fokozza a haj növekedését, népi szerként tartják számon, ami hosszabb távon elősegíti a szálak megerősödését és csökkenti a hajhullást.

A szárított, zúzott hibiszkuszlevél vagy hibiszkuszolaj kókuszolajjal összekeverve stimulálja a szőrtüszőket, a masszírozó mozdulatoknak hála pedig felélénkül a vérkeringés a fejbőrben, ami jótékonyan befolyásolja a hajnövekedést.

A hibiszkuszolaj benn tartja a nedvességet a fejbőrben, nem engedi elpárologni, miközben lezárja a hajszerkezetet, így a környezeti károk sokkal kisebb eséllyel roncsolják a hajat. Ezáltal a szálak nem keltenek száraz, seprűszerű hatást, és a töredezés kockázata is csökken.

Így kerülhet be a hibiszkuszolaj a rutinba

Az olajat mindenki bátran használhatja, ám az ekcéma, pikkelysömör vagy bármilyen pollenallergia kizáró okok lehetnek. Ha nem vagy benne biztos, akkor egy kevés hibiszkuszolajat tesztelj le a csuklódon, és amint elváltozást észlelsz a bőrödön, mosd le.

Bár a hibiszkusz nem okoz semmiféle bőrbetegséget, mégsem ajánlatos otthon elkészíteni az olajat, inkább a boltban megvásárolható kencét használd. A hibiszkuszolajat nagyszerűen lehet keverni más hordozóolajjal, majd ezzel átmasszírozni a fejbőrt.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés