A hajhullás sokak számára kész rémálommal ér fel, különösen a nők körében okoz komoly aggodalmat. Azonban fontos tisztában lenni azzal, mi az a mennyiség, aminek az elvesztése még teljesen egészségesnek mondható. Ez körülbelül nyolcvan szál naponta, tehát, ha fésülködésnél néhány szál a kefe fogán marad, még semmi ok a pánikra.

Mi okozhat drasztikus hajhullást?

Sok faktor befolyásolja a hajhullás mértékét, kezdve a genetikával, ami a szőrtüszők összezsugorodását előidézve természetes oka lehet a vékony szálú, töredezésre hajlamos hajminőségnek. Így hát nem meglepő, hogy három nőből egyet érint a probléma, aminek okát egyéb külső tényezők és az immunrendszer nem megfelelő működése is okozhatja.

A szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen a kívánt mennyiségű, napi rendszerességű vitaminbevitel. Amennyiben ez nem biztosított, különböző betegségek léphetnek fel, melyek egyik tünete lehet például a normálistól eltérő mennyiségű hajvesztés. Persze, az erős hajhullás sem feltétlenül jelent már kialakult betegséget, a legtöbb esetben a szervezet így hívja fel a figyelmet arra, hogy valamiből hiány van.

Mit lehet tenni ellene?

A hajhullással összefüggésben lévő vitamin a B12 és a vas. Különösen a vegetáriánusoknak és a növényi alapú étkezést követőknek érdemes odafigyelni erre, hiszen a B12 növényi eredetű élelmiszerben nincs meg, csak állati fehérjéből lehet felvenni. Pótlása nagyon fontos, hiszen elengedhetetlen a vörösvérsejtek képzéséhez és a hemoglobin-szintézishez. Ez biztosítja a megfelelő proteinmennyiség jelenlétét, ami a hajszálak minőségéért felelős. Naponta legalább 120 gramm B12-vitamin bevitele ajánlott, amit májból, egyéb húsféléből és halból lehet felvenni.

A B12 nem megfelelő jelenléte vashiányt is előidézhet, ami szintén hajhulláshoz vezethet. Vasat különböző magokból, például szezámból, pisztáciából és hüvelyesekből is fel lehet venni, de a spenót is nagy mennyiségben tartalmazza. Ennek ellenére a vas felszívódása nehezebb a növényi eredetű tápanyagokból, hiába tartalmaz a spenót kellő mennyiséget, a húskészítményekből, és különösen a májból nagyobb arányban történik felszívódás. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a tea és a kávé gyengíti, míg a C-vitamin fokozza és segíti a vas beépülését a szervezetbe.

Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, és a jó szénhidrátok fogyasztása is, melyek a haj növekedésért felelnek. A gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék biztosítják ezt, de táplálékkiegészítővel is lehet támogatni a szervezetet. Természetesen csak megfelelő egyensúlyú étrend és életmód mellett fejtik ki hatásukat.

A haj ciklusokban növekszik, ami három hónapot ölel fel, így a vitaminhiány okozta hajhullás megmutatkozása sok esetben beletelik ennyi időbe. Ha gyakori fáradtság, koncentrációhiány tapasztalható, több mint valószínű, hogy B12-vitamin-hiányról van szó, amit pótolva már hat hét után magától megszűnhetnek a tünetek.
Amennyiben ez nem így történik, mindenképpen szakorvos vagy trichológus véleményét kell kikérni, aki segíthet feltárni az egyéb okokat is.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés