A hajgöndörítés sok nőnek feladja a leckét, hiszen a tökéletes frizura elkészítése nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Rengeteg dolgot kell figyelembe venni, a hajhossz mellett ugyanis számít a hajszálak vastagsága, vagy az, hogy mikor volt mosva a haj, illetve mit használsz a loknik fixálására.

hirdetés

Talán már mindenki hallotta azt a mondatot, hogy az egyenes hajú hölgyek göndör loknikat szeretnének és fordítva. Nos, nem tudom, hogy ebből pontosan mennyi igaz, ám az tény, hogy a hajgöndörítés már régóta kiemelt helyen szerepel a nők szépítkezési listáján. Elég csak a kezdetleges sütővasakra, a hatalmas hajcsavarókra vagy a körülményes dauerolásra gondolni.

Szerencsére manapság már sokkal könnyebb a dolgunk, ha loknis frizurára vágyunk, ám az innovatív hajsütő vasak és a hajszerkezetet kímélő kozmetikumok még nem garantálják a sikert. Rengeteg praktika, tipp kering az interneten, ezeknek egy részét érdemes megfogadni.

Egyszerű trükkök, melyekkel könnyebb lesz a hajgöndörítés

A legelső és legfontosabb fodrásztipp, hogy sosem szabad elkezdeni a hajgöndörítést nedves, nyirkos hajjal. Ha nem sikerült a loboncot teljesen megszárítani, akkor inkább neki se kezdj. A vizes frizura csúnyán megéghet, ami akár hajvesztéshez is vezethet, ezt pedig senki sem akarja. Ez az alapszabály érvényes hajvasalás esetén is.

Profi hajgöndörítők

Rengeteg hajsütő vassal találkozhatsz az üzletekben, emellett már a legtöbb hajvasalóval is göndör loknikat varázsolhatsz magadnak. Ehhez csupán a megfelelő mozdulatokat kell elsajátítani. Ám ezek a legtöbb esetben nem ígérnek tartós frizurát, ezért jobb, ha hajsütő vasat választasz, ami kifejezetten erre lett kifejlesztve.

A hajsütők is változatos formákban találhatók meg az üzletekben. A nagyobb átmérővel rendelkezők a dúsabb, hosszabb hajjal rendelkezők számára ideálisak, míg a vékonyabbat a rövid loboncot viselő hölgyeknek érdemes használni. Az egyes készülékek másféle hullámokat készítenek, a kúpvassal például sokkal lazább, természetesebb lesz a végeredmény.

Megfelelő idő, hőfok

A készüléken nem kell sokáig felcsavarva hagyni a tincseket, már 8-10 másodperc elegendő ahhoz, hogy göndör legyen a frizura. Ám fontos, hogy minden részt egyforma ideig göndöríts, hiszen csak így lesznek egyformák a loknik.

A hőfokra szintén figyelni kell. Sok nő elköveti azt a hibát, hogy rögtön a legmagasabb hőfokkal kezdi, pedig a túlzott hőkezelés roncsolja a hajszerkezetet. Vékony szálú hajjal rendelkezőknek az alacsonyabb fokozatok ajánlottak. A megfelelő hővédelemről ebben az esetben sem feledkezhetünk el.

Nem mindig jó a frissen mosott haj

A frissen mosott haj jobban csúszik, és a göndörséget is kevésbé tartja meg. A pár napos tincsek már sokkal jobban megtartják a hullámokat.

Szabályos loknik

A loknik melegen könnyen megnyúlnak, pláne ha az ember lánya hosszú hajjal rendelkezik. Nem véletlen, hogy a profi fodrászok az elkészült tincseket először feltűzik, majd hajlakkozás után engedik ki. Ez egy aprólékos folyamat, és sokszor nem is fér bele az időbe, de az jó alternatíva lehet, ha a kezedben hűlnek ki a langyos fürtök. Így nem tudnak idő előtt kirugózni.

Óvatosan a fésűvel

A göndör frizurát már nem szabad fésülgetni, hiszen így eltűnnek a szabályos loknik. Ha csupán laza hullámokat szeretnél, akkor jól jöhet egy nagyobb hajkefe vagy ritka fogú fésű, ám más esetekben nem ajánljuk. Inkább rázd kicsit össze a tincseket, és az ujjaiddal lágyan húzd szét a hajcsigákat.

Hajlakk

A hajlakk nem feltétlenül szükséges, ám mindenképp tartósabbá teszi a végeredményt. Göndörítés után 20-30 centiméterről permetezd a frizurára, de ne ess vele túlzásba. Egy kevés lakk göndörítés előtt is kerülhet a tincsekre, így jobban megtartja a göndörséget a frizura. Ma már alkoholmentes változatok is kaphatóak, és sok termék mellőzi a ragacsos, betonkeménységűre száradó hatást.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés