Ősszel és télen többnyire gyakrabban alakul ki száraz korpa, amit leginkább a fejbőr kiszáradása idéz elő. A tünetek mögött számos ok állhat, éppen ezért nem mindegy, hogyan kezeled a problémát. Tudatosabb hajápolással a viszketés és a húzódó bőrérzet csökkenthető, de nem árt a végére járni, mi váltja ki a korpásodást.

hirdetés

A korpa előjöhet a túlzott faggyútermelődés, szeborreás dermatitisz, vagy gombás fertőzés következtében, de a nem megfelelő hajmosási szokások is előidézhetik a fejbőr hámlását. Míg az előbbiek főként zsírosabb fajták, az utóbbit a fejbőr kiszáradása idézi elő. A száraz korpa jóval apróbb sejtlemezkék leválásával jár, ami a hajról a vállra hullik, porszerűen. Gyakran társul mellé gyulladás és viszketés.

Így kerülhető el a száraz korpa kialakulása

A száraz fejbőrt általában húzódó, feszülő érzés, és apró, pernyeszerű hámlás kíséri. Ezt akár a hideg levegő is előidézheti, de a fűtési szezon kezdete is ronthat a helyzeten. A kinti hideg és a benti meleg levegő közti hőmérséklet-különbség ugyanis bármilyen bőrfelületen előidézheti a kiszáradást, ám gyakran a túlzott hajmosás, samponozás távolítja el a védőréteget erősítő természetes olajokat.

Amennyiben odafigyelsz arra, hogy a fejbőr megfelelőképpen legyen kezelve, és megőrizze rugalmasságát, úgy a korpának is búcsút mondhatsz.

Húzz sapkát!

Bár az első hideg fuvallatok még nem csalogatják elő a meleg sapkákat, sajnos ennek idővel megisszuk a levét. A fejbőrt ugyanis ugyanúgy kínozni tudják a kíméletlen időjárási viszontagságok, mint az arcbőrt. Ám amíg acunkat különféle kencék védik, addig a frizura védtelenül küzd az elemekkel, amint kilépünk az ajtón.

Ha napközben nem is, de a reggelente drasztikusan lehűlt levegő miatt érdemes egy jól szellőző, könnyedebb sapkát húzni. Különösen akkor, ha a hajad még enyhén nedves hajmosás után, vagy a fürdőszoba meleg párájából rohansz ki perceken belül a hűvös szélbe. Gombás jellegű korpásodás esetén azonban, a sapka alatt kialakult fülledt közeg akár árthat is a gyulladt fejbőrnek. Ezért elsőként azt kell megállapítani, hogy milyen típusú korpával küzdesz. A zsíros fajtát egészen másként kell kezelni, gyakran a speciális samponok sem szabadítanak meg tőle.

Alaposan szárítsd meg a hajad!

A nedves hajjal való kiruccanások megnövelik a korpásodás kockázatát. Mindig hagyj magadnak időt az alapos hajszárításra, de ne túl forró levegővel szárítsd meg a tincseket, mert attól még jobban kiszáradhat a fejbőr. Ha edzésről indulsz haza, akkor is érdemes átfújni a hajat párszor langyos levegővel, hiszen a megizzadt bőr is ugyanúgy megfázáshoz vezethet. Továbbá , sose feküdj le vizes hajjal.

Ápold a fejbőrt is, ne csak a tincseket

Hetente megéri felkenni egy ápoló hajpakolást, ami hidratálja, és értékes tápanyagokkal tölti fel a bőrt és a hajszálakat. Emellett igyekezz ne túl gyakorta, és minél természetesebb termékekkel hajat mosni. A durva, felületaktív tisztítóanyagok irritálhatják a fejbőrt, különösen, ha a hideg és a gyakori hajmosás következtében már meggyengült a védőrétege.

Kerüld a nagyon habzó, és az alkoholos hajápoló termékeket, és használj inkább száraz korpa elleni, speciális samponokat. A haj szárításakor ne állítsd a levegőt a legmagasabb hőfokra, és a hajvasalót is csak módjával használd, hiszen a túlzott hőkezelés a fejbőrt és a hajat egyaránt kiszáríthatja.

Ha viszketést érzel, ne vakard szét körömmel a fejbőrt, mivel az így keletkező mikrosérülésekkel könnyen ajtót nyithatsz a baktériumoknak és gombáknak. A viszketés azonban nem csak a száraz bőr tünete lehet, hanem a gyulladást éppúgy jelezheti. Érdemes ilyenkor bőrgyógyászhoz fordulni, mert a legtöbb korpásodás elleni sampon a gyulladást csak csekély mértékben csökkenti. Elsősorban pedig az irritációt kell megszüntetni, és a lobos felületet, máskülönben a tünetek továbbra is fennállnak majd.

Igyál sok folyadékot és pótold a gyulladáscsökkentő olajokat

Ahhoz, hogy a fejbőr egészséges és ápolt legyen, nem csak külsőleg kell gondot fordítani a védelmére. Mivel a száraz bőrnek a dehidratáltsággal is meg kell küzdenie, ezért javasolt a rendszeres folyadékpótlás. Emellett persze használhatsz párologtatót is, hogy a szoba levegője ne legyen annyira száraz.

Az omega-3 zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak a gyulladásos bőrbetegségek megelőzésében, ezért nem árt odafigyelni a pótlásukra. Szabályozzák a faggyútermelést, illetve javítják a bőr vízmegtartó képességét, ezáltal rugalmasabb, ellenállóbb lesz a hámréteg.

Mivel esszenciális zsírsavakról van szó, a szervezet nem tudja előállítani őket, vagyis ételekkel és táplálékkiegészítőkkel tudod bevinni a szervezetbe. Nem csak a lazac és a tonhal bővelkedik omega-3 zsírsavakban, a dió, a mandula, a repceolaj, a kelkáposzta, és a lenmag, a kelbimbó, petrezselyem és spenót is gazdag forrása a jótékony olajoknak.

A korpásodás mögött számos bőrbetegség állhat. Ezért, ha úgy érzed, hogy a tünetek hosszú ideje nem múlnak, esetleg egyre erősödnek, mindenképp ajánlott kikérni szakember véleményét.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés