A fejbőrön megjelenő lerakódások időnként mindenkinél megjelennek, olykor pedig olyan láncreakciót indítanak el, melyek hajproblémák sorozatát okozzák. A rendszeres hajmosás ellenére is megtapadhatnak a fejbőrön a kemény víz ásványi anyagai, az elhalt bőrlemezkék, valamint a védőréteget képező hajformázó szerek, melyek a hajhagymáknál megtelepedve hosszabb távon hátráltathatják a hajnövekedést.

hirdetés

A fejbőrön megjelenő lerakódások szinte mindenkit érintenek. A szennyeződések összetettek, legtöbbször a természetes olajok, zsírok, elhalt hámsejtek és a hajápoló termékek keveredéséből jönnek létre, de a kemény víz és a szmog összetevői is megtelepedhetnek a hajszálak tövénél.

A bőrünket védelmező hidrolipid filmrétegen a levegőben keringő porszemcsék, pollenek, sőt, a dohányfüst káros anyagai éppúgy megtapadhatnak, gyengítve ezzel funkcióját. Ez alól a fejbőrünk sem kivétel. Bár ezek a felhalmozódások elsőre ártalmatlannak tűnhetnek, gondolván, hogy hajmosással könnyedén eltávolíthatók, a valóságban komoly problémát okozhatnak.

A hajszálak a fejbőrhöz kapcsolódnak, így a hámréteg szennyeződése blokkolhatja a felső bőrréteg mikrokeringését, valamint a hajhagymák tápanyagfelvételét. Idővel megjelenhet a zsíros korpa, erőtlenné válhatnak a szálak, illetve fokozódhat a hajhullás.

A fejbőrön megjelenő lerakódásokat könnyű felismerni, ennek az egyik jele, ha hajmosás után sincs tiszta érzete a fejbőrnek. Úgy tűnik, hogy még mindig szennyezett a bőrfelület, esetleg gyakran tapasztalható viszketés, túlzsírosodás.

Így szüntethetők meg a fejbőrön lévő lerakódások

A lerakódásokat idővel és megfelelő odafigyeléssel meg lehet szüntetni. Ám fontos, hogy a sampon kiválasztásakor ne csak a hajad típusát, hanem a fejbőröd állapotát is vedd figyelembe. Ha száraz, húzódik, és emiatt zsírosodnak könnyen a hajtövek, ne tetézd a problémát olyan hajápolókkal, melyek erősen szárító, felületaktív tisztítószereket tartalmaznak.

A szilikon szintén nem jó megoldás a hajszálak megerősítésére. Mivel védőréteget képez a hajon és a bőrön, ezáltal akadályozza a vízvesztést, eleinte csak az előnyei tapasztalhatók, később azonban a filmréteg fokozza a lerakódásokat. Lehetőleg minimalizáld a hajra használt kencéket és a száraz sampont. A természetes összetevőkkel dúsított készítmények is csak akkor hoznak enyhülést, amennyiben kielégítik a frizura és a fejbőr igényeit.

Helyes hajmosás

A felhalmozódás ellen az egyik legjobb módszer a hajmosás. Érdemes gyakrabban hajat mosni, zsíros fejbőr esetén nagyjából két- vagy háromnaponta, míg száraz fejbőr esetén maximum öt napot szabad kihagyni a hajmosások között. Ezzel megelőzhető, hogy a zsírok és az elhalt hámsejtek lerakódásokat okozzanak a fejbőrön.

A hangsúly azon van, mivel mosod a hajad. Gyakori tisztítás céljából érdemes naponta alkalmazható, kíméletes sampont választani. A zuhanyzóra felszerelt szűrővel a kemény víz okozta lerakódások, hajproblémák ellen is védekezhetsz. Normál, problémamentes haj esetében nem kell a gyakori mosáshoz ragaszkodni, ám ez a szennyeződés mértékétől is függ.

Elhalt hámsejtek eltávolítása

A lerakódások alapját legtöbbször az elhalt hámsejtek adják, a test többi részéhez a fejbőr esetén is szóba jöhetnek a különféle kémiai, illetve fizikai hámlasztók. Utóbbi esetében a fejbőrkefe a leghatékonyabb, ez óvatosan segít megszabadulni az elhalt sejtecskéktől. Sokan kefe helyett az ujjaikat használják, ez is jó megoldás lehet, ám körömmel sosem szabad kaparni, mivel ez a technika mikrosérüléseket okozhat, inkább az ujjbegyeket kell bevetni.

A különféle kémiai hámlasztók úgyszintén szóba jöhetek, erre a célra megfelelő például a glikolsav. Az archoz hasonlóan nem szabad vele túlzásba esni, hetente egy-két alkalommal elegendő felkerülnie.

Tisztító sampon

A legtöbb hajápoló lerakódásokat okoz a hajszálakon és a fejbőrön, melyek mértéke idővel egyre nőhet, mivel egyes samponok nem tudják megszabadítani a hámréteget a különféle maradványoktól. Különösen igaz a szulfátmentes samponokra, melyek kíméletesek a fejbőrrel, ám nem tisztítanak annyira hatékonyan.

Vannak kifejezetten tisztító samponok, melyek hatékonyan távolítják el a hajformázó szerek és az olajok, zsírok okozta lerakódásokat. Manapság már minden hajtípusra gyártanak terméket, ennek köszönhetően az érzékeny fejbőr vagy a göndör haj sem okoz problémát.

Megszokott termékek lecserélése

Sokszor a legnagyobb problémát egyes összetevők okozzák, ilyen például a szilikon, ami rengeteg hajformázó termékben megtalálható. Roppant hatékony, hiszen beépül a hajszerkezetbe, megkönnyíti a formázást, de lerakódásokat okoz. Már léteznek szilikonmentes kozmetikumok, amelyek tartóssá teszik a frizurát, mégsem terhelik meg a hámréteget.

A másik fő problémaforrás a száraz sampon, ami sok nő rutinjában szerepel. A készítmény hasznos, hiszen eltolható vele a hajmosás, ám beavatkozik a fejbőr természetes életciklusába, ezzel elősegíti a lerakódások megjelenését.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés