A haj védelme az UV-sugarak ellen legalább annyira fontos, mint a bőr esetében. A tincsek könnyedén sérülnek az erőteljes napsütés hatására, sprőddé és szárazzá válnak a végek, amitől az egész frizura egy szénaboglya hatását kelti. Összeszedtünk pár hasznos tanácsot, amivel megtarthatod a hajad egészséges, ragyogó állapotát.

hirdetés

Noha a köztudatban leginkább a napsütés bőrre gyakorolt negatív hatása terjedt el, az UV-sugarak a tincseket ugyanúgy égetik és roncsolják védelem nélkül. Az arcbőr fényvédelméről nap mint nap szó esik, különösen a nyári időszakban, miközben a frizura gyakran kimarad a képletből. Sajnos amennyiben elmarad a kellő gondoskodás, a hajszálak vízmertartó képessége fokozatosan romolhat.

 

A festett haj, különösen a szőkére szívatott szálak, nagyobb eséllyel válnak szárazzá és sérülékennyé a tűző napon, ám a természetes színű hajkorona éppúgy megsínyli a napfürdőzést. Az igazság az, hogy nem csupán a kémiai anyagokkal kezelt frizura igényel plusztörődést, a természetes loboncnak szintén kijár a megfelelő gondoskodás.

A klóros víz, a sós víz is hatást gyakorol a haj egészségére és állapotára, strandolás közben pedig szinte végig égetheti a tincseket a nap. Azonban nem csak akkor van szükség védelemre, ha épp strandra igyekszik valaki. A kánikulában az UV-sugárzás egész nap nagyon erőteljes lehet, így az utcán sétálgatva, utazás közben éppúgy roncsolódhatnak a hajszálak.

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a haj állapotán túl a fejbőr egészséges működésére éppúgy negatív hatással van a nyári napsütés. Ugyanúgy le tud égni, mint az arc vagy a test többi területe. Megfelelő figyelem nélkül fájdalmas, egészségügyileg aggasztó problémákkal kell szembenéznie annak, aki nem fordít kellő figyelmet a terület védelmére.

 

A haj védelme az UV-sugarak ellen rendkívül fontos a nyári szezonban

A napszítta hatás roppant vonzó tud lenni, azonban a napsugárzás valóban kiszívja a hajat. Ha jobban belegondol az ember, nem biztos, hogy jót tesz a makulátlan tincseknek. A látványt házi módszerekkel is el lehet érni, s talán érdemesebb ezekkel az otthoni praktikákkal próbálkozni, semmint szétégetni az egészséges szálakat a tűző napsütésben.

A haj azért lesz világosabb a napon töltött hosszú órák után, mert a színéért felelős melanin fokozatosan távozik a hajszerkezetből. A frizura rugalmasságáért, ragyogó és egészséges megjelenéséért pedig részben a keratin felel. A melanin és a keratin közötti kapcsolat befolyásolja tehát a haj állapotát, ezért fordulhat elő az, hogy a napszítta tincsek sokszor porózus, töredezett és száraz hatást keltenek.

Az UV-sugarak hatására, ahogy a bőrben is, úgy a haj szerkezetében is elszabadulnak a szabad gyökök, amelyek elképesztően roncsolják a haj állapotát. Ettől durva tapintásúvá válik a lobonc, amit sokkal könnyebb megelőzni, semmint utólag helyrehozni.

 

Használj fényvédő termékeket a hajadra is

Szerencsére nem csupán a bőr számára ideális fényvédőkkel lehet már találkozni a boltok polcain, a frizura éppúgy megkaphatja a megfelelő védelmet. A sprayverziók kifejezetten könnyed, finom hatást keltenek, még a vékony szálú hajat sem nehezítik el. Az olajos formátumok már egy fokkal testesebbek, így aki nehezen viseli a kissé nehéz termékeket a tincsein, semmiképp ne válassza ezt a megoldást.

Már a hajmosásnál elkezdődhet az UV-védelem, hiszen vannak olyan samponok és kondicionálók, amelyeket érdemes bevetni, mielőtt a tűző napra vonulna az ember. Némelyik hajápoló terméken még a védelem mértékét is feltüntetik, éppen úgy, ahogy a bőrre használt fényvédőkön, SPF-formátumban. A fejbőrre szintén kapható olyan permet, amely a választéknál képes megvédeni a hámréteget a csúnya leégéstől.

Viselj kalapot

Egy kalap vagy éppen sapka viselése nagyban megkönnyíti a frizura helyzetét a hatalmas kánikulában és a tűző napsütésben. A fejbőr így garantáltan védve van, miközben a tincsek nagy része szintén nem lesz kitéve a közvetlen UV-sugárzásnak. A legjobb, ha a fényvédő hajápoló termékek mellett még egy csinos, nőies kalapot is bevetsz, így nagyobb eséllyel marad a hajad ragyogóan egészséges és rugalmas, ráadásul a fránya napszúrást is elkerülheted.

Csinálj napbarát frizurát

Minél több részét éri közvetlenül a tűző napsütés, a frizura annál inkább roncsolódik. Tulajdonképpen ez teljesen logikus, így hát érdemes olyan hajfazonokban gondolkodni, amely a szálak nagy részét elrejti az UV-sugarak elől. Egy csinos kis konty szuper megoldás lehet, ráadásul a hatalmas forróságban még kényelmesebb viselet is, mint a kiengedett verzió. Ám ügyelj arra, hogy ne legyen túl szoros, mert az sem a szálaknak, sem a hajhagymáknak nem tesz jót.

 

Figyelj a vitaminbevitelre

A vitaminokat nyáron is pótolni kell, nem csupán a téli immunrendszer-erősítés miatt fontos a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitele. A szépség fenntartásában legalább akkora szerepük van, mint az egészség megőrzésében. A haj nyáron különösen durva hatásoknak van kitéve. A klóros vízben való úszkálás, a sós tengervíz, valamint a napsugárzás durván el tudja intézni a tincsek állapotát.

Sokat segíthet, ha olyan multivitamint szedsz, ami tartalmaz biotint, C-, E-, D-, valamint B-vitamint, esetleg folsavat és vasat.

Ne felejtsd el a pakolásokat

A különböző hajkúrák, pakolások rendkívül hasznosnak bizonyulnak, mélyen táplálják és regenerálják a megfáradt, igénybe vett tincseket. Nem feltétlenül kell a méregdrága, boltokban kapható verziókat beszerezni, otthon, egyszerű összetevőkből pillanatok alatt frissítő, lágyító pakolás készülhet. Részesítsd előnyben a nedvességpótló, hidratáló összetevőket, melyek egyúttal nyugtatják a fejbőrt.

Az aloe vera csodát tesz a kiszáradt, elnyűtt tincsekkel, de ugyanígy a banán és méz, valamint a tojás és olívaolaj keverékéből készült pakolás is helyrebillanti a károsodott szálak vízmegtartását. Töredezett, sérült lobonc esetén azok az ápoló erejű olajok a leghatékonyabbak, melyek többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Ilyen például a kókuszolaj, az olívaolaj, a lenmagolaj és a napraforgómag olaja. Az argánolaj kissé testesebb, ám hullámos, erős szálú, szálkásodásra hajlamos hajra tökéletes választás lehet az avokádóolajjal együtt.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés